| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak usunąć krzywą ze środka kształtu
nocny_stroz - 8 Marzec 2011, 10:49 Temat postu: Jak usunąć krzywą ze środka kształtu witam,
pod długich bojach nie mogę w żaden sposób usunąć krawędzi pozostałej w wyniku połączenia obiektów. chodzi o tą czerwoną krawędź w środku zaokrąglenia.
w przypadku litery M poradziłem sobie zaznaczając we właściwościach krawędzi obiektu "za wypełnieniem" ale z tym półkolem mi nie idzie...
pomocy drodzy forumowicze!
pozdrawiam,
nocny_stroz
s-p-i-n - 8 Marzec 2011, 11:00
Domyślam się zę owe półkole zrobiłes za pomoca połączenia 2 półkol i dlatego Ci tak wyszło, owej kreski bys nie otrzymał gdybyś jeden obiekt przyciął drugim.
miszcz301 - 8 Marzec 2011, 11:05
albo zamiast połączyc obiekty, należałoby je zespawać
maroQ - 8 Marzec 2011, 11:24 Temat postu: Zamiast odpowiedzi wynik W załączniku masz poprawioną strzałkę.
Ta strzałka została obrysowana, ale można było to rozwiązać jeszcze inaczej. Najprościej było by chyba skorzystać z narzędzia do usuwania segmentów wirtualnych, ale ja nie mam zaufania do tego narzędzia.
Przy łączeniu kształtów lepiej jest łączyć punkty poprzez narzędzie kształt. W Corelu Designerze wystarczy kliknąć chyba F11 i kształt zostanie automatycznie zamknięty. W Corelu Draw zamykanie kształtów nie jest tak dopracowane i bezpieczniej jest zamykać kształty ręcznie. To jest tylko moje zdanie i nikt się z nim nie musi zgadzać.
chezare - 8 Marzec 2011, 13:43
Najprościej, to byłoby rozłączyć wszystko i przyciąć półkolem, które zostawiało tę linię, większe półkole i wszystkie elementy ze sobą zespawać, a jeszcze prościej narysować krzywą, zrobić obrys i dodać groty strzałek.
nocny_stroz - 9 Marzec 2011, 09:17
Dziękuję, wszystko już teraz jasne
|
|