Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Plotery i poligrafia - prostokąty połączone węzłami

makkk - 9 Marzec 2011, 00:30
Temat postu: prostokąty połączone węzłami
Witam.
Mam małe pytanie. Wyjaśnię na przykładzie. Mam dwa czerwone prostokąty na białym tle. Węzły połączone. Na jakimś wysokim powiększeniu widać jednak mały prześwit. Czy będzie widac ten efekt na gotowym wydruku?

miszcz301 - 9 Marzec 2011, 07:35

zależy jak duży będzie wydruk.

zespawaj prostokąty i po kłopocie

chezare - 9 Marzec 2011, 08:18

Na takie pytanie nie da się odpowiedzieć. Albo rzeczywiście jest przerwa między Twoimi prostokątami i wtedy może być ją widać, albo to tylko kwestia wyświetlania. Jak nie ma pewności, to najlepiej zrobić tak jak radzi Miszcz, wyeliminować przypadek, że coś będzie nie tak. Jeśli te prostokąty do siebie przylegają, mają identyczny kolor to jak najbardziej należy spowodować, żeby to była jedna figura. Spawając je ze sobą łatwo sprawdzisz czy tam rzeczywiście była przerwa. Jeśli niedokładnie do siebie przylegały, zostanie linia. Można też spróbować zrobić kontur w kolorze wypełnienia.

Krawędzie tych prostokątów oddalone są od siebie o pojedyncze mikrony. Dopiero przy powiększeni 8000% zaczyna być widać prześwit. Po zespawaniu widać, że nie przylegały do siebie.

makkk - 9 Wrzesień 2011, 17:21

Witam ponownie.
Proszę Was o podpowiedź. Mam tu grafikę o wymiarach już do druku. Teoretycznie obiekty przylegają do siebie, jednak przy powiekszeniu lub gdy dam pod spód czarne tło widac małe 'przeswity'.

Czy po wydrukowaniu bedzie je widac?

chezare - 9 Wrzesień 2011, 17:47

Okaże po wydrukowaniu :-) Moim zdaniem nie ma między tymi obiektami żadnych szczelin i nie będzie widać tego co pod spodem.
restauro - 9 Wrzesień 2011, 17:57

Mnie się także wydaje że nie powinno być problemów. W widoku szkieletowym przy maksymalnym powiększeniu nie ma żadnych przerw .
makkk - 9 Wrzesień 2011, 21:41

Uspokoiliście mnie trochę. Dzięki.

Jak ktoś jeszcze się nudzi to może rzucić okiem.