Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - animacje (filmik) w corel photo paint

Naga - 9 Marzec 2011, 18:23
Temat postu: animacje (filmik) w corel photo paint
witam.
pomozcie mi.. musze zrobic animacje w corel photo paint... ale za bardzo nie wiem jak..;/

praca powinna polegac na tym, ze aniamacja ma sie skladac ze zdjecia wyszukanego z internetu i do tego cos wlasnorecznie narysowane... :-P
i ma tam sie poruszc.. i taka to animacja...
ja robilam ale nic mi nie wychodzi, niestety..

prosze, zróbcie mi ta animacje.. ;-)

z gory dziękuje;]

chezare - 10 Marzec 2011, 08:32

To się robi mniej więcej tak, choć muszę się przyznać, że nie mam żadnej praktyki w tej dziedzinie, a do tego uważam, że Photo-Paint jest ostatnim programem, który się do tego nadaje. Żeby była jasność nic tutaj sam nie wykombinowałem, bo po prostu nie miałem na to czasu. Chodzi o to żebyś pojęła na czym to polega.
Otwierasz P-P. Plik - nowy i ustalasz wymiary klatki, rozdzielczość, ilość klatek z których ma się składać film itd. Oczywiście wszystkie te parametry można zmieniać w trakcie tworzenia animacji.

Wstawiasz tło, w moim przypadku nogi.

i rysujesz klatka po klatce element, który ma być animowany. Ja z przyczyn, o których już pisałem, wykorzystałem gotowy obrazek - motylka.
Później zapisujesz do jakiegoś formatu, który taką animację pozwala wyświetlić, np. gif czy avi i gotowe.

Myślę, że znacznie efektywniej byłoby połączyć siły P-P i Draw.

Naga - 10 Marzec 2011, 21:02

no tak dzieki wielkie... tylko ze teraz jest problem z tym ze jak narysuje juz to co chce umiescic na poszczegolnych klatkach to wcale to sie nie porusza, tylko jest na jednym miejscu..
chezare - 10 Marzec 2011, 21:24

Paula, chciałbym Ci pomóc, tylko nie bardzo wiem jak? Żeby zaistniał ruch, to musi być spełniony jeden warunek, coś musi zmieniać kształt lub położenie. Jeśli to co rysujesz zmienia się na kolejnych klatkach, to wystarczy znaleźć w menu polecenie Film i kliknąć odtwórz film. Spróbuj po wstawieniu na klatkę elementu, który ma być animowany wcisnąć Ctrl+Shift+strzałka do dołu. To spowoduje połączenie wszystkich elementów w kadrze. Oczywiście na kolejnych musisz tę operację powtarzać. Zaraz zrobię Ci ściągawkę, która mam nadzieję wyjaśni Ci o co chodzi.
chezare - 10 Marzec 2011, 22:02

INSTRUKCJA :-)
EFEKT EKSPERYMENTU
Nie wiem czy możesz podeprzeć się w tej pracy CorelDraw, bo jeśli jest to dopuszczalne, to można taki film zrobić o wiele szybciej i prościej.

Naga - 11 Marzec 2011, 16:12

no kurcze niestety w Draw nie moge tego zrobic.;/
.. jakos postaram sie zrobic w Corel photo paint... :p

wielkie dzięki:D:)
jak bd miala jeszcze jakis problem to oczywiscie napisze. :]