| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Przy opcji krojenia obrazka nie mogę używać maski
Bunch - 18 Marzec 2011, 14:46 Temat postu: Przy opcji krojenia obrazka nie mogę używać maski Witam, chcę pokroić logo na kawałki by mało zajmowało na stronie.
I wszystko dobrze, da się pokroić. Podgląd pokazuje się w przeglądarce skąd potem mogę skopiować kod HTML, jednak niestety nie potrafię zapisać takiego obrazka z przeźroczystością.
Brakuje mi tam pola do zaznaczenia "Obszar maski". Wtedy ładnie wyjdzie. Póki co, na wszystkich presetach mogę wybrać tylko "kolor obrazka" a pola "obszar maski" nie widać.
Jak mogę wyeksportować to tak samo jak eksportuje standardowo? Przy opcji krojenia obrazka nie mogę używać maski. Dlaczego?
chezare - 19 Marzec 2011, 01:07
Jak masz ustawioną przezroczystość na "brak", to nie będzie przezroczysty Pocięcie obrazka na kawałki nie zmniejszy rozmiaru plików, a wydaje mi się, choć nie przeprowadziłem stosownych eksperymentów, że wręcz odwrotnie. W sumie te kawałki będą zajmowały na dysku więcej miejsca niż obrazek w całości. Wydaje mi się również, choć tutaj przydałaby się opinia kogoś kto się na tym zna, że taki poszatkowany obrazek będzie się wolniej wczytywał (cały). Przezroczystość w znakomitej większości przypadków do niczego się nie przydaje na stronie www.
Bunch - 19 Marzec 2011, 14:14
No jasny piorun!
Ja nie chce mieć ustawionej przeźroczystości na BRAK. Ja chcę mieć ustawioną przeźroczystość na OBSZAR MASKI. Widzisz tam gdzieś na obrazku może napis "obszar maski"?
Widzisz zaznaczony na czerwono prostokąt? Tam przy zwyczajnym eksporcie widać właśnie "obszar maski", można nawet dopełnić go i tak dalej. "Kolor obrazka" wygląda brzydko, jest postrzępiony. Zresztą nie ma co się w to zagłębiać. Problem jest taki, że nie mogę właśnie uaktywnić "obszaru maski".
A obrazek pocięty chyba musi mniej ważyć skoro to jest metoda na zwiększenie wczytywania strony.
chezare - 19 Marzec 2011, 19:57
Pocięty obrazek zawsze będzie zajmował więcej miejsca niż ten sam w jednym kawałku i będzie się wolniej wczytywał. Dzieje się tak z prostego powodu, każdy obrazek posiada nagłówek. Jeden plik, jeden nagłówek, wiele plików - wiele nagłówków. Te wszystkie wynalazki, takie jak szatkowanie grafiki, przeplot, itp. biorą się z zamierzchłej przeszłości, kiedy rzeczywiście szybkość internetowych połączeń była śmieszna i lepiej było widzieć cokolwiek i czekać na resztę, niż nie widzieć przez dłuższy czas nic.
Do tego widzę, że Photo-Paint do wyświetlania poszatkowanego obrazka używa tabeli co jest chyba dosyć archaicznym pomysłem.
Zastanów się czy ta przezroczystość i cięcie grafiki jest ci do czegokolwiek w tym konkretnym przypadku potrzebna.
Bunch - 19 Marzec 2011, 20:30
Mi nie. Ale, skoro już jestem przy tym temacie, to ciekawi mnie dlaczego Corel nie pozwala mi uzyskac przeźroczystości z MASKI obiektu. Wiesz dlaczego mi nie pozwala? Jakim prawem mam to okienko niezdolne do wyboru? Jak eksportuje plik bez pocięcia go na kawałki to mogę zapisać przeźroczystość do obszaru maski bez problemu.
chezare - 19 Marzec 2011, 21:23
Bo może zwyczajnie nie da się tego zrobić? Jeśli chodzi o prawo, to zapewniam cię, że spotkasz się jeszcze nie raz z sytuacjami kiedy jakąś opcję będziesz miał nieaktywną, np. maskę kolorów w czarno-białym obrazku. Ja w takiej sytuacji zamiast tracić czas i zastanawiać się dlaczego Corel nie daje zapisać przezroczystości maski w obrazku pociętym na kawałki, pociąłbym go własnoręcznie i każdy kawałek własnoręcznie z przezroczystością ustaloną maską zapisał. Później własnoręcznie poustawiałbym te kawałki na stronie www w odpowiednich miejscach.
Bunch - 20 Marzec 2011, 02:18
Ale z tą własnoręcznością to są godziny pracy i jeszcze więcej godzin korekty jak coś przytniesz nieprecyzyjnie. I problemem jest właśnie ta nieaktywność.
chezare - 20 Marzec 2011, 08:46
PRZEZROCZYSTOSC
Bunch - 20 Marzec 2011, 14:14
Dzięki za zilustrowanie.
Z tego co zrozumiałem to zrobiłeś taki myk:
- zapisałeś swoje kawałki, to co chcesz by było przeźroczyste zostawiłeś kolorem białym
- po zapisaniu wczytujesz każdy jeden zapisany kawałek ręcznie i tam dodajesz mu maskę
- i teraz tylko zapisujesz z przeźroczystością. Da się, wszystko zapisane i tak każdy skrawek po kolei
Tylko, że ja, jak widzisz, od razu chcę mieć pole wyboru maski a nie tracić czas na każdorazowe importowanie kawałka obrazu, dodawanie maski i zapisywanie z przeźroczystością.
Co ciekawe, Tobie się da tak zapisać? Na pewno?
chezare - 20 Marzec 2011, 14:24
To życzę udanych poszukiwań. Z całą pewnością można doprowadzić do sytuacji kiedy pole ustawienia przezroczystości na masce jest aktywne, bo mi się udało tak zrobić. Inna sprawa, że zapisane kawałki (png) żadnej przezroczystości nie miały, ale to pewnie kwestia tego, że coś przeoczyłem.
Bunch - 20 Marzec 2011, 14:50
Raz jeszcze dzięki za zilustrowanie.
Dla pewności...
Udało Ci się POCIĄĆ obrazek tym specjalnym narzędziem, wybrać jakiś rodzaj PNG i mogłeś zaznaczyć pole wypełnienia: "obszar maski"? Serio?
No nie wiem co o tym sądzić. Niech program działa jak należy. Wątpie że to wina jakiejś palety kolorów bo od lat robię na tej samej i eksportować z obszarem maski mogę - pojedynczy plik. A przy opcji krojenia obrazku - już nie!
|
|