Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Ulotka

glok - 20 Marzec 2011, 13:24
Temat postu: Ulotka
Witam.
Otóż mam problem w doborze tła dla swojej składanej ulotki. Nie mam żadnego pomysłu na ciekawego fajne tło. Stronę podzieliłem, ustawione prowadnice itp. mam nadzieje, że po względem technicyzm wszystko zrobiłem dobrze.

chezare - 20 Marzec 2011, 14:37

Jak na razie to niewiele :-) . Pytasz o tło ulotki, która nie wiadomo czego dotyczy, przyznasz że to trochę dziwne pytanie? Jeśli ulotka ma być A4/3 to spady robi się na zewnątrz tego formatu, a nie do środka, choć wiele drukarni ma swojej ofercie druki typu "ulotka express" gdzie drukuje się na czystym formacie (tak jak zrobiłeś). Prawie 4 mm spadu, to trochę dużo, wystarczą 2, no i podział, który spowoduje, że po złożeniu ulotka będzie wyglądała tak jak na obrazku niżej.

Tu ci się ładne tło zrobi, prawie samo :-)

glok - 20 Marzec 2011, 15:26

wydrukuje ją na a4 i złożę po liniach prowadnic czyli 99mm i 198mm, ulotka będzie dwu strona, czyli najpierw projektuje jedną stronę potem drugą i najlepiej jakby tło było wszędzie takie samo i troszeczkę bardziej mniej wyzywające a zrobione w corelu (tego jeszcze nie wiem), ulotka na prezentacje szkoły.
kula69 - 20 Marzec 2011, 22:47

może to?
Cysorz - 21 Marzec 2011, 00:00

Nie ma nic lepszego niż inspiracja :D
glok - 21 Marzec 2011, 14:13

no nawet ciekawe tła i kula69 też mi się podoba. jeżeli ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł to prosiłbym o wrzucenie ;)
glok - 22 Marzec 2011, 21:54

odświezam
chezare - 23 Marzec 2011, 07:11

A może zwyczajnie fotkę szkoły dać w tle?

kula69 wymyśl coś glok cię lubi :-)

glok - 23 Marzec 2011, 17:38

nieciekawa jest ta moja szkoła z zewnętrza a przy przy okazji brak mi ciekawego zdjęcia ;/
restauro - 23 Marzec 2011, 18:21

żrób ulotkę gminy zdjęcia które można wykorzystać sa na pewno na stronie ,przerób je tak jak to zaproponował chezare na grafikę jakiś tekst reklamujący" wwwua "i wszystko .
glok - 23 Marzec 2011, 19:34

no ale do tego muszę dobrać jakieś zdjęcia poszczególnych profecji, których nauczyć można się w szkole i dlatego chciałbym coś innego i podoklejać obrazki.
chezare - 23 Marzec 2011, 20:11

Glok, jak chcesz żeby było elegancko, to nie kombinuj z jakimiś tłami, tylko zrób jeden jakiś ładny kolorek, na którym będzie dobrze widać tekst, ewentualnie jakieś przejście tonalne i już. Masz zrobić ulotkę, którą ludzie po 5 min wrzucą do kosza, nie wiem czy nie szkoda czasu na próbowanie zrobienia dzieła sztuki? Najważniejsze i tak będzie to czego z tej ulotki będzie się można o szkole dowiedzieć, nie jakieś artystyczne fotografie, wodotryski i bajery. Nie wiem czego w tej twojej szkole uczą, rozumiem że to szkoła, która uczy jakiegoś zawodu? Jeśli tak to może jakieś elementy związane z tym zawodem wkomponuj?
glok - 23 Marzec 2011, 21:28

No tak wszystkie obrazki i elementy związane z poszczególnymi zawodami już mam ale brak mi pomysłu na tło i właśnie od początku chciałem coś typu ciekawe zrobione wypełnienie ale nie mam na to żadnego ciekawego pomysłu, same badziewie mi wychodzi ;/
kula69 - 23 Marzec 2011, 21:41

glok, siem bede mędrkował
Wydaje mi się że źle zaczynasz rozmowę z nami, lub nie do kończą chcesz powiedzieć o co chodzi. To co napisał chezare, jest prawdziwe - jeśli chcesz, żeby wszystko "grało" to musisz mieć pomysł na każdy element - sposób pokazania zdjęć, użyte fonty, ich wzajemny układ. Wtedy koncepcja tła wyjdzie sama. Często wystarczy skan starego lub poliniowanego papieru lub jakiś delikatny motyw i wychodzi coś fajnego. Jeśli masz naprawdę problem daj materiały i powiedz dokładnie o co chodzi - pomożemy. Dodatkowo podaj jak ma być składana w "Z" czy "C" bo z rysunku wychodzi "Z".

glok - 23 Marzec 2011, 21:55

no tak składana w takie Z, czyli jeżeli mówimy o froncie to pierwsza strona musi być ostatnia a pierwsza ostania
kula69 - 24 Marzec 2011, 08:13

dawaj materiały coś wykombinujemy bo tak to jeszcze miesiąc będziemy klikać i nic nie wyjdzie
glok - 24 Marzec 2011, 19:27

to może dam wam to co udało mi się sklecić z tekstu i dopasujecie coś do tego, od razu daje wam dwie strony czyli front i środek. nie wiem czy uda mi się to dokończyć na poniedziałek.
http://www.speedyshare.co...3279/ulotka.rar

chezare - 25 Marzec 2011, 11:44

Head & Shoulders przy tym wysiada :-) Glok nie kombinuj tylko myśl. Z doświadczenia wiem, że czym będzie bliżej poniedziałku tym będziesz myślał szybciej :-)
"pierwsza strona musi być ostatnia a pierwsza ostania" - mistrzostwo :-)

glok - 25 Marzec 2011, 16:04

myśle ale żadnego tła nie wymyśliłem samo badziewie mi wyszło.