Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Wypunktowanie numeryczne

komarg - 21 Marzec 2011, 10:48
Temat postu: Wypunktowanie numeryczne
Witam
Czy ktoś wie jak w Corelu (posiadam wersje X5) zrobić wypunktowanie numeryczne?? Szukałem próbowałem ale bez skutku. Zrobić wypunktowanie od kropki innego symbolu to nie problem.

wawel - 21 Marzec 2011, 11:07

Nie wiem jak w X5 - nie posiadam, ale numeracje mozna zrobic w edytorze tekstu np. Open Office i przekleic do Corela, - zmieniajac wartosci dla tabulatora na dowolne. - kilka sekund pracy.
pozdr.

komarg - 21 Marzec 2011, 11:14

No tak zgadza się, ale taki kombajn jak Corel powinien posiadać taką możliwość. A poza tym w wielu próbach kopiowanie importowanie za każdym razem się rozwalało. Jakis inny pomysł ma ktoś??
wawel - 21 Marzec 2011, 11:34

komarg napisał/a:
... ale taki kombajn jak Corel powinien posiadać taką możliwość.

Taki kombajn jak QuarkXPress do wersji 8,5 nie doczekal sie zupelnie nie tylko numerowania akapitow ale i wypunktowania. Dopiero w wersji 9 ktora ma dopiero wejsc na rynek to bedzie dostepne. To wszystko w tych wersjach do 8,5 ustawia sie za pomoca styli.

Jak ostylujesz tekst to sie nic nie rozsypie - bo styl ustawi Ci formatowanie.

pozdr.

chezare - 21 Marzec 2011, 19:28

Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy, to wykorzystać możliwość osadzenia obiektu z np. Worda, w którym możesz sobie numerować jak Ci się podoba.
Cysorz - 21 Marzec 2011, 20:02

Można osadzić, można też po prostu skopiować tekst - X5 przenosi oryginalną numerację.