Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - prosze o pomoc w wykonaniu tekstu

sebazip - 22 Marzec 2011, 16:41
Temat postu: prosze o pomoc w wykonaniu tekstu
Witam potrzebuje pomocy w wykonaniu tekstu w corelu czy mogl by mi ktos opisac krok po kroku jak to wykonac tak zeby dalo sie to poozniej wyciac ploterem wzor tekstu jest w jpeg w zalaczniku..
chezare - 22 Marzec 2011, 19:57

Może ta krótka instrukcja Ci pomoże?
sebazip - 23 Marzec 2011, 11:27

Prawie pomoglo tylko ze to nie musi byc z tych liter moze byc inna czcionka lecz zeby byl ten sam efekt wiec jak to zrobic z tekstu napisanego normalnie jako tekst w corelu? pozdrawiam
miszcz301 - 23 Marzec 2011, 11:38

sebazip napisał/a:
Prawie pomoglo tylko ze to nie musi byc z tych liter moze byc inna czcionka lecz zeby byl ten sam efekt wiec jak to zrobic z tekstu napisanego normalnie jako tekst w corelu? pozdrawiam

tak samo , piszesz tekst, zmieniasz w krzywe, i dalej wg instrukcji powyżej

sebazip - 23 Marzec 2011, 11:51

HMMM JESTEM LAIKIEM W TYM programie a potrzebuje stworzyc cos takiego czy mogl by ktos opisac co i jak od poczatku przykladowo na jednej literce np "X"
miszcz301 - 23 Marzec 2011, 12:12

za pomocą narzędzie tekst (F8), piszesz swoją literkę X, następnie zamiana w krzywe (ctrl+q), po wykonaniu tych czynności wykonuj instrukcje zmieszczone przez chezare
sebazip - 23 Marzec 2011, 21:21

NIESTETY NIE MOGE TEGO OGARNAC, CZY MOGL BY MI KTOS WYKONAC W TAKI SPOSOB NAPIS "NAPRAWY POWYPADKOWE"? BYL BYM BARDZO WDZIECZNY
chezare - 23 Marzec 2011, 21:53

INSTRUKCJA
i
NAPIS

kula69 - 24 Marzec 2011, 08:26

masz tu inną wersje robiłem to za pomocą głębi obiektu
sebazip - 28 Marzec 2011, 10:27

bardzo mi pomogles tym tylko jezeli mogl bys to wykonac tak samo tylko zeby byl prosty ten napis, ta sama czcionka orac drugi taki sam arielem byl bym bafrdzo wdzieczny
chezare - 28 Marzec 2011, 18:43

Wykombinowałem jeszcze jeden sposób.
Trenuj aż się nauczysz.
Efekt 3D

kula69 - 29 Marzec 2011, 08:07

chezare, masz racje ale zostają "schodki" na liniach i trzeba je ręcznie likwidować. Widzę, że nie wszedł mój opis więc go tu daje:
1 - daje obrys w odległości równej wolnej przestrzeni wokół literki
2 - daje obrys w odległości równej grubości obrysu
3 - zaczynam bawić się głębią na obiekcie zewnętrznym, kiedy będzie
odpowiednia rozdzielam ją i rozgrupowuje wszystkie obiekty
4 - spawam je ze sobą oraz z obiektem z którego powstały
5- łącze pierwszy obiekt powstały z obrysu z obiektem powstałym z spawania
gotowe

chezare - 29 Marzec 2011, 10:28

Wiem, że zostają schodki, ale jak się da "gęstą" metamorfozę to tego nie widać, bo sprawdziłem. Zrobiłem tak, bo Twoja metoda choć przyznam najprostsza, to jednak w X3 nie za bardzo dała się wykonać. Zrobił mi się taki efekt jak gdyby metamorfoza był przeprowadzona między mniejszymi obiektami. Żeby było śmiesznie w 12 jest wszystko ładnie.
kula69 - 31 Marzec 2011, 07:11

w X5 bez łatki też się nie dało (w wersji PL) bo w angielskiej bez problemu :-) , a ja mam "zboczenie" przygotowywania pod ploter tnący