|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - BŁĄD ODCZYTU PLIKU
DzumA - 78 - 24 Marzec 2011, 15:18 Temat postu: BŁĄD ODCZYTU PLIKU Doradźcie co mogę jeszcze zrobić
Robiłem - projekt 1 - w X5 - zajmuje ok 2,5GB
mam wyłączone tworzenie kopii zapasowej - gdyż robię ją ręcznie
no właśnie otwarty projekt nagrałem w innym pliku projekt 2
po nagraniu odtworzyłem za jakiś czas plik projekt 1 - komunikat BŁĄD ODCZYTU
wyłączyłem program - uruchomiłem ponownie - i teraz mam BŁĄD ODCZYTU dla projektu 1 i 2
szlak mnie trafi :( tydzień roboty z głowy
człowiek chciał sobie kopię zapasową zrobić a tak nie mam nic :(
s-p-i-n - 24 Marzec 2011, 15:44
Wrzuć któryś z plików.
DzumA - 78 - 24 Marzec 2011, 15:53
spin każdy ma po 2,5 GB
wawel - 24 Marzec 2011, 16:38
Moze problem jest dlatego ze plik jest taki duzy?
Czy to czasem nie ma jakiegos ograniczenia narzucanego przez system/program?
Nie wiem tez jak Ci sie udalo zrobic taki wielki plik i co tam jest... ale cokolwiek by tam nie bylo, to jest to za duze, ile trwa zapisywanie takiego giganta? Jesli w srodku sa bitmapy to jest opcja linkowania ich. Ludzie skladaja ogromne katalogi i pliki nie waza tyle. Tyle tylko ze czesto uzywaja czegos innego niz Corel, gdzie to linkowanie nie jest rewelacyjne.
pozdr.
DzumA - 78 - 24 Marzec 2011, 17:38
projekt to kalendarz - formatu B3+ składający się z 13 stron z mnóstwem wysokiej rozdzielczości zdjęc (ok 100)
podejrzewam - jak gdzieś szukał w necie - że uszkodzeniu uległa jedna z bitmap ale nie mam pewnosci może tak jak wawel piszesz jakieś ustawiena w COREL ? ale nie mam teraz dostępu do programu i nie mogę sprawdzic
czy istnieje jakis program do naprawy uszkodzonych plików cdr ?
bądź czy istnieje możliwośc otworzenia tylko jednego z 13 arkuszy i tak po kolei wyciągnąc co się da ?
dodam że jak otwieram plik w cdr to miniatura podglądu tego pliku jest widoczna
s-p-i-n - 24 Marzec 2011, 17:45
Może ściągnij triala i spróbuj otworzyć lub wrzuc plik na jakiś serwer zewnętrzny.
wawel - 24 Marzec 2011, 18:06
Ja czytalem gdzies (nie wiem czy to prawda) za corel na Win 32 bit. nie radzi sobie z plikami wiekszymi niz 2GB.
Zapytac mozesz jeszcze na forum tu www.coreldraw.com/forums/
Co do metody pracy przy takich projektach to (na przyszlosc)
a) zly program
Jesli juz robisz w Corelu
b) jak w pliku jest tyle bitmap to uzywaj linkowanych zdjec.
c) nie rob tego w jednym dokumencie, tylko kazda strona oddzielnie, a i tak na koncu mozna to polaczyc w jeden plik pdf - albo dzieki Corelowi - jest taka opcja, albo w programie do laczenia stron pdf. Dzieki takiej metodzie pracy w razie uszkodzenia tracisz tylko 1 strone, plik zapisuje sie szybciej, praca jest wydajniejsza.
ps
Nigdy bym sie nie porwal na robienie czegos co ma okolo 100 zdjec w jednym dokumencie w Corelu.
Dla porownania napisze ze dokument gdzie jest masa tekstu, zdjec okolo 120 przy innej metodzie pracy (linkowane zdjecia) i inny program, dokument wazy okolo 15 MB.
pozdr.
kula69 - 24 Marzec 2011, 18:30
zainstaluj wszystkie łatki i może się uda
P.S. wawel ma racje
DzumA - 78 - 24 Marzec 2011, 19:42
pracowałem na systemie windows 7 - 64 bit - 6 GB RAM
w domu otworzyłem w X5 na Windows XP - nie wyskoczył żaden błąd - tylko pusty dokument bez nazwy :(
Wojtek Kowalews - 24 Marzec 2011, 20:45
Czasami udaje się zaimportować duży dokument zamiast go otwierać. Jeżeli masz trochę czasu to poczekaj parę dni aż dojdzie do mnie Designer X5. Może wówczas będę mógł pomóc.
DzumA - 78 - 24 Marzec 2011, 22:01
teraz już wiem że COREL jest .... ;(
zawsze robiłem kalendarz - jeden miesiąc - jeden plik - bardziej z uwagi na nie wydolność maszyny - gdyż dławiła się jak plik miał już przeszło 500 mb
fakt najcięższe pliki ważyły 1,7 gb / po podzieleniu 150 mb
nie wiedziałem do tej pory o zdjęciach spod linku - muszę co nieco zaczerpnąć na przyszłość tej wiedzy
Po prostu za bardzo się podekscytowałem nowym sprzętem - nowy system 64bit - i jak zobaczyłem jak hula - na dużych plikach to mówię po co dzielić - teraz już wiem po co - w życiu bym nie pomyślał, że są ograniczenia co do wielkości - tym bardziej że pracowało mi się bez zamulenia - pełen komfort - jedyny denerwujący problem to zapisywanie ok 15-20 min.
teraz to już chyba nie wiele zrobię:w XP 32 bit - tak jak pisałem nawet nie krzyczy że błąd - tylko otwiera pusty dokument - nawet podglądu nie widać / import nie działa - po porstu program nie reaguje
na 7 64bit - to przynajmniej komunikował o błędzie / ale importu nie próbowałem - jutro spróbuję
kombinuję jeszcze illustratora cs5 - może sobie poradzi oraz tego designera x5 - może coś ruszy.
Jestem po prostu załamany ! sporo czasu na to poświęciłem a na samą myśl o odtworzeniu tego odechciewa mi się :(
a na dodatek na forum coreldraw.com nie dostaję hasła - do bani !!!! jak się p..... to na całego
Pozdrawiam
Wojtek Kowalews - 24 Marzec 2011, 23:14
Wersje 32 i 64 bitowe nawet w windzie XP nie zawsze współpracują ze sobą. Lepiej jest pracować na tym samym kompie. Spróbuj w pracy importu. Powodzenia.
chezare - 25 Marzec 2011, 03:36
wawel, 2,1 GB było na FAT16 w FAT32 jest 4 GB. Ciekawe jak kolega DzumA - 78 ma sformatowany dysk w XP?
Swoją szosą trzeba się sporo nakombinować żeby zrobić cdr 2,5 GB.
DzumA - 78 - 25 Marzec 2011, 09:31
na obydwu komputerach - system plików NTFS
niestety na 7 - import do X5 - nie idzie - na podglądzie widzę wszystkie strony
została mi jeszcze tylko próba z illustratorem CS5 oraz Corel Designer X5
nie mam więcej pomysłów
a czy istnieje makro żeby otworzył tylko jedną stronę z dokumentu ?
albo czy jest program który rozbije mi duży plik na mniejsze pliki wg strony ?
pozdrawiam
wawel - 25 Marzec 2011, 10:13
DzumA - 78 napisał/a: | teraz już wiem że COREL jest .... ;( |
Jest ok tylko ze nie do wszystkiego (nie do gazet, ksiazek, duzej ilosci zdjec itp)
DzumA - 78 napisał/a: |
została mi jeszcze tylko próba z illustratorem CS5 oraz Corel Designer X5
nie mam więcej pomysłów |
Obawiam sie za AI nie otworzy plikow z nowego corela, zawsze i corel i AI mialy problemy z odczytaniem najnowszych wersji. Czesto programy mialy premiery w podobnym czasie.
DzumA - 78 napisał/a: |
a czy istnieje makro żeby otworzył tylko jedną stronę z dokumentu ?
albo czy jest program który rozbije mi duży plik na mniejsze pliki wg strony ?
|
Dobrze by bylo jednak gdybys sie zalogowal na to anglojezyczne oficjalne forum corela, tam sa osoby ktore pisza takie makra do Corela, sa programisci firmy ktorzy znaja strukture takich plikow i moze beda mogli cos doradzic.
Napewno jest makro ktore rozbija plik na strony. Nie wiem jednak czy sie sprawdzi - bo ono bodaj otwiera wskazany plik i zapisuje do oddzielnych stron.
Macro wx_FileConverter.gms.
pozdr.
DzumA - 78 - 25 Marzec 2011, 10:52
zarejestrowałem się w końcu i napisałem posta - dodam że angielki u mnie komunikatywny - ale chyba zrozumieją o co biega:
http://coreldraw.com/forums/t/25654.aspx
DzumA - 78 - 25 Marzec 2011, 23:25
znalazłem ROZWIĄZANIE
-wersja darmowa pięknie odczytuje strukturę pliku i w ogóle czyta ten plik - ale niestety :( zapisywanie wymaga registracji - napisałem do autora skryptu zobaczymy co napisze.
DzumA - 78 - 28 Marzec 2011, 08:58
Program CDRfind wydaje się być bardzo przydatnym narzędziem,które warto mieć w zanadrzu.
Już nie raz miałem sytuację z krytycznym błędem COREL DRAW i uszkodzeniu pliku z którym już nie potrafiłem sobie poradzić - być może potrzebowałem tego narzędzia
Fajny skrypt - który testuje plik CDR a następnie uzyskujemy sporo informacji o strukturze pliku i jego zawartości wraz z informacją co przepadło a co można uratować.
Twórca skryptu oczywiści potwierdził słowa wawela że plik nie może przekraczać 2GB oraz wspomniał o linkowanych zdjęciach.
W moim przypadku - plik cdr był ok do odzyskania - przepadły bezpowrotnie mapy bitowe - ale cała struktura wektorowa do odzyskania
Miałem problem bo chciałem kupić ten skrypt za 500 rubli ok 18 $ ale programista miał tylko konto WEBMONEY - które u nas w Polsce jest mało popularne. Nikt z moich znajomych nie posiada owego konta. A zakładać mi się nie chce bo tak dobrze angielskiego nie zam żeby wczytywać się w regulamin.
PROŚBA do Was MOŻE KTOŚ MA TAKĄ OPCJĘ PRZELEWU WEBMONEY I CHĘTNIE BY MI POMÓGŁ
nie raz ktoś na forum miał uszkodzony plik być może wtedy zaradzimy
Programista okazał się na tyle życzliwy - że poprosił mnie o plik i odzyska mi z niego co się da. Właśnie wrzucam gdzieś na serwer 2,5 GB
O rezultatach poinformuję
DzumA - 78 - 4 Kwiecień 2011, 12:24
programista CDRfind dał mi program w pełni działający
udało mi się bez problemu odzyskać całą grafikę wektorową
jakby ktoś miał problem z plikami cdr dawać do mnie sprawdzimy czy coś się da odzyskać !
timex - 4 Kwiecień 2011, 19:10
2Gb cdr? :D Chyba jak meshujesz rzeźbę :D
DzumA - 78 - 4 Kwiecień 2011, 21:05
jak do tej pory robiłem sporo kalendarzy w CDX5
i nie miałem żadnego problemu
nie wiedziałem że istnieje ograniczenie
jak pisali na forach 2,5 GB to tylko skompresowana wartości pliku ważącego 3*4 razy więcej
nie do przetrawienia
chezare - 7 Kwiecień 2011, 13:37
Oprócz ograniczeń samych programów są ograniczenia sprzętowe i ograniczenia, które niesie ze sobą system operacyjny i one były od zawsze, choć coraz bardziej łagodnieją Normalny zjadacz chleba nawet sobie z tego nie zdaje sprawy, bo jak ma zrobić w notatniku czy Wordzie plik parę GB? DzumA - 78, wiesz już teraz, że duże jest nie zawsze najlepsze Czasami lepiej zrobić 12 plików małych niż jeden o bajt za duży.
siuba - 19 Luty 2012, 23:33
DzumA - 78 napisał/a: | programista CDRfind dał mi program w pełni działający
udało mi się bez problemu odzyskać całą grafikę wektorową
jakby ktoś miał problem z plikami cdr dawać do mnie sprawdzimy czy coś się da odzyskać ! |
Witam bardzo serdecznie,
może mógłbyś mi pomóc. Mój projekt nie jest taki duży jak twój ma zaledwie 12,5MB, ale nie mogę go otworzyć. Robiłam książeczkę z rysunkami i było tam parę stron. Niestety wszystko zapisałam w jednym pliku. Program chodził coraz wolniej, aż w końcu skapitulował. Mam CorelDraw 12 i Windows 7. Mam kopię zapasową tego pliku, ale też nie działa. Nie mogę go otworzyć w innym programie jak gimp na przykład, bo nie odczytuje tych plików.
Proszę bardzo o jakieś wskazówki :( Bardzo się namęczyłam a teraz nie mogę tego otworzyć.
siuba
DzumA - 78 - 21 Luty 2012, 10:32
siuba - grafika URATOWANA - pliki na poczcie
pozdrawiam
siuba - 21 Luty 2012, 18:08
DzumA - 78 napisał/a: | siuba - grafika URATOWANA - pliki na poczcie
pozdrawiam |
Dzięki DzumA - 78. Jesteś WIELKI :)))) dzięki za pomoc :)))))))))))))))
goostaf - 5 Marzec 2012, 10:35
DzumA - 78 czy możesz pomóc z jednym plikiem? Mam problem taki jak siuba, tylko plik dużo większy, bo ponad 800 MB.
Mad - 1 Luty 2015, 17:09
DzumA - 78 udzielasz może jeszcze pomocy z plikami corela z błędem odczytu?
Shame - 2 Luty 2015, 20:28
Mad, wrzucaj rzeczony plik na jakiś hosting (tylko brońcie bogowie przed jakimś MegaUploadem albo czymś innym gdzie trzeba czekać żeby pobrać). Ktoś na pewno pomoże
Dan - 11 Lipiec 2015, 19:38
Gdzie mogę wrzucić plik do uratowania? Jakiś darmowy hosting?
restauro - 11 Lipiec 2015, 20:36
http://wyslijto.pl/
Dan - 12 Lipiec 2015, 11:00
Plik waży ponad 300 MB.
Nie muszę koniecznie wysyłać na czyjś adres e-mail, wystarczy wrzucić na hosting?
restauro - 12 Lipiec 2015, 12:49
Dan napisał/a: | wystarczy wrzucić na hosting? |
Podałem stronę z hostingiem , w czym problem?
Zarejestruj się i dołącz plik .
Dan - 12 Lipiec 2015, 14:14
Ok, wiadomość z linkiem do "DzumA - 78" wysłana
DzumA - 78 - 13 Lipiec 2015, 23:38
Trochę musiałem przy tym posiedzieć - zamuliło mi nieźle komputer, ale masz nieco szczęścia - plik nie został całkowicie zniszczony. Udało mi się ocalić co nieco wektorów i Twojej pracy - mam nadzieję, że to cały twój projekt ( nic więcej nie znalazłem)
pozdrawiam
restauro - 14 Lipiec 2015, 14:35
DzumA - 78 napisał/a: | niech jakiś dobry forumowicz zapisze projekty do wersji 9 |
Może nie ma takiej potrzeby,musimy chyba pomału zmienić domyślny format zapisu na forum do wersji 11
Natomiast widzę (Widok szkieletowy) w koronie trochę śmieci.
Dan - 15 Lipiec 2015, 00:37
Dzięki DzumA za uratowanie pliku CDR, dalej już sobie poradziłem ściągając triala X3.
Plik przesłałem w celach udzielenia pomocy, ale kto już załącznik pobrał/skopiował niech usunie bądź pozostawi tylko dla siebie.
Kto chce przejrzeć moje projekty to zapraszam do polubienia Fanpage'a
https://www.facebook.com/...394147740777376
PS:
@restauro dzięki za link
miglanc - 6 Sierpień 2015, 16:56
Witam. Piszę w tym temacie ponieważ niestety Corel dał ciała i nie mogę otworzyć pliku:/ Ma prawie 1,5 GB i sporo mojej pracy. Wyświetla się komunikat "Błąd podczas odczytu mapy bitowej w pliku..." Czy ktoś mógłby mi pomóc? Przeczytałem temat i wiem że jest jakiś programik który być może mógłby pomóc jednak nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
mareko_39 - 31 Październik 2016, 22:59
Witam. Mam podobny problem co kilku poprzedników. Wyłączona automatyczna kopia zapasowa (cdr v9) i błąd przy zapisywaniu dużego pliku (300 mb). Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc w odzyskaniu tego dokumentu to byłbym bardzo wdzięczny gdyż niestety ale od miesiąca nie robiłem żadnej kopii. Pozdrawiam
Cysorz - 31 Październik 2016, 23:21
Corel 9? Łoł!
Sprawdź, czy gdzieś w systemie/katalogach z "tempami" nie ma plików z "@" lub "@@@" w nazwie - łatwiej Ci pójdzie, jak zawęzisz wyszukiwanie do daty.
Mimo wszystko "podziwiam" determinację i buntowanie się przeciwko systemowi ;). Wersja 9 toż to przecież jeszcze ubiegły wiek! Windows 3.11 też jeszcze na pokładzie?
mareko_39 - 1 Listopad 2016, 12:12
Niestety ale plików tymczasowych też nie znalazłem, jak nie robi kopii zapasowej to i nie tworzy pliku tmp
Zainstalowałem sobie nawet CDRfind ale nie wiem jak mógłbym zarejestrować ten program aby korzystać z pełnej wersji bo z języków obcych orłem nie jestem
W wersji 9 tworzę tylko grafikę wektorową bo tak jest szybciej natomiast finalnie dokumenty tworzę w wyższych wersjach ze względu na czcionki.
Windows 3.11 może nie ale Windows XP mi w zupełności wystarcza.
mareko_39 - 14 Listopad 2016, 09:35
Plik odzyskany gdyby ktoś miał podobne problemy polecam naprawdę bardzo dobry program do naprawy uszkodzonych plików cdr - CDR Open File Tooll
DzumA - 78 dzięki za zainteresowanie się moim problemem i poświęcony czas
wosiek1968 - 2 Styczeń 2017, 22:57
Podobny temat i prośba o pomoc
"błąd przy odczycie mapy bitowej"
plik o rozmiarze 926 MB
zostały tylko puste strony
automatyczne kopie nic nie dają bo zapisują pliki z błędami
3 tygodnie pracy psu na budę
heh
Shame - 2 Styczeń 2017, 23:18
wosiek1968 napisał/a: |
Podobny temat i prośba o pomoc |
I niby co mamy zrobić? Gdzie ten plik? Wrzuć na jakiś darmowy host czy jakąś inną chmurę. Zawsze możesz próbować użyć programu co kolega powyżej, ale prawie 1 GB plik będzie ci robił jakieś 3 tygodnie
mareko_39 - 3 Styczeń 2017, 08:26
wosiek1968 napisał/a: | Podobny temat i prośba o pomoc
|
Być może mi się uda coś odzyskać tylko wrzuć ten plik na jakiś host. Nie wiem jaki będzie efekt gdyż programu nie testowałem na odzyskiwanie map bitowych tylko grafiki wektorowej ale spróbować można
wosiek1968 - 3 Styczeń 2017, 12:57
witam
troche to trwało ale plik jest do pobrania
GAZETKA listopad 2016 ver 1.0.cdr
proszę nie sugerować się nazwą że juz mamy styczeń ale ten plik był powiększany i już nie zdążyłem zmienić nazwy
Z góry dziękuję za zainteresowanie i możliwą pomoc
tegraf - 3 Styczeń 2017, 13:22
U mnie się otwiera (w X8). Mogę zapisać (pewnie po otwarciu u Ciebie pojawią się ostrzeżenia o fontach, ale sobie z tym poradzisz) - tylko do jakiej wersji?
I druga sprawa: nie wyślę na żaden hosting. Tylko WeTransfer - podaj mejla.
wosiek1968 - 3 Styczeń 2017, 14:27
no szok ????!!!!!
korzystam z x4 chyba do wersji 14
arek@mistral.lublin.pl
dzieki za pomoc
tegraf - 3 Styczeń 2017, 15:06
Trochę potrwa. Jakieś 3 godziny.
wosiek1968 - 3 Styczeń 2017, 20:19
Dzięki
plik gazetka.zip spakowany pobrałem ale nie mogę go niestety wypakować
program jaki używałem do rozpakowania to PKZIP i sygnalizuje błąd w spakowanym pliku
ale i w Total Commanderze także sygnalizuje błąd w pliku
próbuję jeszcze raz może pójdzie
tegraf - 3 Styczeń 2017, 20:31
Pakuję i rozpakowuję pakowaczem wbudowanym w Windows 10 - bez problemu w każdą ze stron.
Fakt, że wersję na dysku, być może jakieś było zakłócenie przy przesyłaniu.
Rano wyślę jeszcze raz, jak Ci się nie uda wypakować - daj znać.
Shame - 4 Styczeń 2017, 15:59
wosiek1968, użyj 7z (7zip). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby czegoś nie rozpakował
wosiek1968 - 4 Styczeń 2017, 20:27
Plik pobrany i rozpakowany
Problem polegał z transferem i nie pełnym pobraniem pliku /1,1GB/ ale w końcu pobrał kolega który ma światłowód i plik już jest.
Dziękuję tegraf za konwersję do pdf - mogę przynajmniej wydrukować gazetkę TO WIELKA RZECZ
No niestety nie mogę otworzyć pliku przekonwertowanego w X8 pomimo że poprawnie się w nim otwiera u tegraf
Tak więc kolejny raz sprawdza się "Mądry Polak po szkodzie"
Jedynym wyjściem jest zatem przejście na nowszego X8 i zakup aby uchronic sie na przyszłość przed takimi wpadkami no i większa czujność np przez dzielenie tylu stron /40/na mniejsze partie lub też chociaż zapis kolejnych wersji ale o zmienionym tytule np. poprzez dodanie do tytułu np ver.1.1
To tyle w temacie dziekuję koledze tegraf za BEZINTERESOWNĄ pomoc jak bym był przejazdem w Zielonej Górze to chętnie postawię nie jedno piwko.
A tak na koniec czy kolega tegraf mógłby usunąć mi z pliku kilka stron i jeszcze raz przesłać? Może w ostatnich stronach które robiłem są bitmapy które powodują ten cyrk.
Strony to 9,10,11
Pozdrawiam
Wosiek
Shame - 4 Styczeń 2017, 23:35
Jeśli nie posiadasz Acrobat'a lub Foxit'a w wersji Pro, to użyj darmowego PDFedit z SourceForge lub dowolnego innego. Dobrze mieć program, który może co nieco zrobić z PDF'em, np. zamienić fonty na krzywe albo coś, bo to różnie bywa z plikami od klientów
tegraf - 5 Styczeń 2017, 12:54
wosiek1968 napisał/a: | Jedynym wyjściem jest zatem przejście na nowszego X8 |
Obawiam się, że to nie pomoże.
Jeżeli plik ma prawie 1GB, a jego zawartość to same oszparowane bitmapy (kompresowane przy zapisie), to znaczy, że po wczytaniu do Corela zajmuje w pamięci jakieś 4 GB.
Trudno mówić o jakimś komforcie pracy w tej sytuacji. Wyobrażam sobie, ile trwa zapisywanie plików tymczasowych - tym bardziej, że X4 to właściwie muzeum.
Niestety, używanie Corela do takich prac to kara. Szczęśliwy ten, kto nie musiał tego robić. Póki co, do takich prac używa się innych narzędzi - i nie pochodzą one z Kanady.
Wysyłam ponownie, podzielony na paczki po 10 stron z wyłączoną kompresją map bitowych przy zapisie - bo to ona stwarza problem. Wszystkie pliki otwierałem ponownie w X3 na innym komputerze - bez problemów.
wosiek1968 - 5 Styczeń 2017, 14:09
tegraf napisał/a: | wosiek1968 napisał/a: | Jedynym wyjściem jest zatem przejście na nowszego X8 |
Niestety, używanie Corela do takich prac to kara. Szczęśliwy ten, kto nie musiał tego robić. Póki co, do takich prac używa się innych narzędzi - i nie pochodzą one z Kanady.
. |
Co polecacie do tworzenia takich prac?
Ja jestem samoukiem który używał od początku Corela począwszy od Corela 5 potem Corel 9 i teraz Corel x4 ale mogę oczywiście spróbować coś innego lepszego do składania
tegraf - 5 Styczeń 2017, 15:35
wosiek1968 napisał/a: | Co polecacie do tworzenia takich prac? |
Specjalnego wyboru nie ma. Chodzi o program do składu - Corel takim nie jest. Corel jest programem do tworzenia grafiki wektorowej. Owszem, od biedy się nada do gazetki reklamowej - ale 8 stron to kres jego możliwości.
Programem do składu jest np. InDesign. Różnica polega na zupełnie odmiennej filozofii działania - bitmapy w dokumencie InDesign są linkowane. Linkowane, czyli podczas ich wczytywania zapamiętywane jest ich położenie na dysku i tworzony jest w locie podgląd małej rozdzielczości, który służy w InDesign do kadrowania, ustalania położenia, rozmiaru itp.
Dzięki temu dokument w InDesign jest relatywnie małych rozmiarów i można w miarę sprawnie się po nim poruszać.
Dopiero podczas generowania pdfa podglądy są zamieniane na bitmapy docelowe o właściwej rozdzielczości.
Ale coś za coś. InDesign to dzisiaj 25 lub 37 Euro miesięcznie.
bidon184 - 6 Styczeń 2017, 10:52
z ciekawosci pobralem ,problem nie tkwi w pixelmapach tylko w obiektach poza pulpitem,z tego co wyczaillem corel do wersji x6 wlacznie,kozysta z user pulpit jako podstawe odbudowania cdr,a juz x7 odbudowuje cdr z zapisanej w pliku strukury,i to jest kosmiczna roznica przy takiej wadze cdr,chodzi tu oczywiscie o sytuacje kiedy corel zapisze obiekty poza pulpitem jako srodowisko zwiazane z dana strona
wosiek1968 - 7 Styczeń 2017, 12:36
Reasumując
Plik z Corela X4 który sygnalizował przy otwarciu uszkodzone bitmapy został uratowany poprzez wyższy Corel X8.
Dziękuję za podzielenie pliku na mniejsze ilości stron i wyłączenie kompresji bitmap - pomogło.
Mogę otworzyć poszczególne pliki /4 pliki / które składają się na ten jeden uszkodzony - to wielka pomoc dla mnie i oszczędność czasu jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i bezinteresowną pomoc. Jest MOC aż chce się żyć.
kordusk - 6 Marzec 2018, 14:22
i ja sie podepnę:) korzystam z Corela od wielu lat ale w prostych, praktycznie powtarzalnych projektach- do wycinania- napisy na targi itp. Nic skomplikowanego. Więc potencjału programu raczej nie wykorzystuję. Dodatkowo we własnym zakresie dłubię katalog dla drugiej naszej firmy i właśnie przekroczył 2GB- tak, da sie:) No i oczywiście nagle postanowił przestać się otwierać. Ściągnąłem triala x8, ale niestety to samo- błąd otwierania pliku. CDR Open File Tool zatrzymało się na 3% przetwarzania pliku.
Oczywiście nie wpadłem na to, żeby każdą stronę zapisywać jako osobny plik, bo do tej pory ten plik działał bez zarzutów:/ W srodku jest dużo zdjęć :(
poratujecie?
http://gofile.me/2mHOk/2BUI8aEJ6
Cysorz - 6 Marzec 2018, 18:09
Możesz to wyłożyć gdzieś indziej, np. na WeTransfer?
Ten gofile.me działa tragicznie, ściąga się po 70 kB na sekundę (8 godzin ściągania).
kordusk - 6 Marzec 2018, 18:12
juz z tym walcze, na we nie pojdzie bo plik za duzy:/, wrzuce na dysk google, moze bedzie lepiej. Dzieki:)
kordusk - 6 Marzec 2018, 18:34
może teraz pójdzie szybciej:) https://drive.google.com/open?id=1X2dduYk5l4nEgXjEaT1hWWtPbpVjY6_U
kordusk - 6 Marzec 2018, 18:34
może teraz pójdzie szybciej:) https://drive.google.com/open?id=1X2dduYk5l4nEgXjEaT1hWWtPbpVjY6_U
restauro - 6 Marzec 2018, 18:41
Cytat: | gofile.me działa tragicznie, ściąga się po 70 kB |
Może zapora blokuje ?
Pobrałem w 15 minut.
kordusk - 6 Marzec 2018, 18:45
to teraz trzymam kciuki za Wasze umiejętności :)
restauro - 6 Marzec 2018, 19:38
kordusk napisał/a: | teraz trzymam kciuki |
Możesz napisać na pw . do Dzumy
http://corel.wodip.opole....wprofile&u=2348
Ma program CDRfind ,właściwie klucz do programu.
Program bez klucza mam również ,ale to za mało , żeby sobie poradzić z Twoim problemem .Próbowałem w Inkscape ,bez powodzenia ,tym bardziej ze komputer który używam jest przed wymianą i ledwo dycha . Może któryś kolegów będzie miał więcej szczęścia . Nie będę Ci już truł ,że robi się kopie robocze i tak dalej .
Jest jeszcze jeden program również komercyjny ,możesz wypróbować .U mnie mieli ,ale jak wspomniałem mam słabą maszynę i musze się jeszcze trochę pomęczyć w oczekiwaniu na najnowsze płyty główne pod AMD .
http://www.cdr.repair/buy
W końcu skończył ,ale się poddał .
restauro - 6 Marzec 2018, 21:11
Gdyby otwierał się pusty jest rozwiązanie , niestety to nie Twój przypadek .
https://www.youtube.com/watch?v=8BuYN0Yuy5A
Cysorz - 6 Marzec 2018, 21:27
Sprawdziłem kilka sposobów, niestety żaden nie zadziałał.
Inna sprawa, że tworzenie tak dużych plików jest - delikatnie mówiąc - nierozsądne. Na pewno masz zapisane wcześniej wersje, wiec pewnie będziesz musiał kontynuować od tamtego momentu.
Mój program do odzyskiwania wskazał błędy głównie na fonty, co mnie trochę zaskoczyło (raczej mało prawdopodobne).
Przeczytaj też cały temat od początku - jest tam trochę rad jak takich problemów uniknąć. Wiem, że to teraz nijaka trochę rada, ale może uda się dzięki temu uniknąć podobnych niespodzianek w przyszłości...
Trurl - 6 Marzec 2018, 21:54
kordusk, pozwól, że udzielę Ci tyleż zbawiennej, co spóźnionej rady: takich rzeczy nie robi się w Corelu - wiesz, dużo stron, kupa rysunków i opisów, jak to w katalogu. Wprawdzie Corel ma mechanizm linkowania bitmap, ale działa to tak sobie.
Użyj do tego np. InDesigne'a, Quarka, czy - żeby pozostać przy Corelu - Corel Ventury. Te programy linkują bitmapy, więc możesz ich mieć setki w jednym pliku, a jego wielkość będzie rozsądna, rzędu najwyżej kilkunastu mega.
kordusk - 7 Marzec 2018, 08:56
restauro, otwiera sie pusty ale w X4, spojrze, może coś da się ugrać. W każdym razie dzięki za pomoc.
Cysorz, juz przeczytałem wątek, oczywiście po fakcie.Sporadycznie robię zmiany w tym katalogu. Chyba najłatwiej będzie zrobić kjażdą stronę jako osobny plik. NIc więcej z takich rzeczy nie robie więc wdrażanie sie w InDesigna troche mija się z celem. Chyba ze w celu hobbystycznym, a na to czzasu brak:(Trurl, dzięki, już wiem, będę mądrzejszy na przyszłość :)
DzumA - 78 - 8 Marzec 2018, 08:36
Masz fart !
Mam chyba wszystkie wektory na poszczególnych stronach katalogu (bez zdjęć) zapisałem w Twojej wersji 14
Zdobyłem też jpg każdej strony katalogu tak więc szybko odtworzysz jakie zdjęcia i jaki układ kompozycji danej strony
zamiast nauczki - stawiasz dobrą flaszkę - !!! myślę, że sporo czasu Ci zaoszczędziłem
ale na przyszłość wiedz, że nie zawsze idzie to poratować plik zajmował przeszło 4 GB po rozpakowaniu.
pozdrawiam
DżumA
restauro - 8 Marzec 2018, 09:10
Dobra robota ,oszczędziłeś trochę pracy koledze
kordusk - 8 Marzec 2018, 09:36
DzumA - 78, dzięki wielkie, flaszka zapewniona. Najważniejsze są te podglądy, starą wersję katalogu mam, gdzie teksty prawie się nie zmieniły. Sama praca koncepcyjna nad układem zdjęć zajęła najwięcej czasu:)
Dziękuję serdecznie jeszcze raz:)
akinimodm - 15 Czerwiec 2018, 13:18
DzumA - 78 napisał/a: | siuba - grafika URATOWANA - pliki na poczcie
pozdrawiam |
Witam,
'nie wiem czy doszła do Pana moja prywatna wiadomośc - mam ten sam problem, mogłabym prosić o pomoc?
restauro - 15 Czerwiec 2018, 13:37
akinimodm napisał/a: | nie wiem czy doszła do Pana moja prywatna wiadomośc |
Kolega był ostatni raz na forum 8 Marca 2018 ,pewnie trzeba będzie trochę uzbroić się w cierpliwość .
Może w oczekiwaniu na DzumA - 78 napiszesz coś bliższego na temat problemu ?
|
|