| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wklęsłość obiektu
okoniebieski - 29 Marzec 2011, 09:35 Temat postu: Wklęsłość obiektu Witam. Proszę o pomoc...Wiem jak się zaokrągla obiekt (narożniki)... nie wiem natomiast jak zrobić by był wklęsły tj. prostokąt z wklęsłymi narożnikami. Chciałem w taki prostokąty wstawić różne zdjęcia do gazetki... Skoro z zaokrągleniem nie ma najmniejszych problemów może jest na to jakiś szybki i łatwy sposób? Dzięki!
chezare - 29 Marzec 2011, 09:49
Niestety nie ma takiego narzędzia. Bodaj od X3 jest w Okna->okna dokowane narzędzie wyokrąglanie i całkiem prawdopodobne jest, że jest tam odwrotny efekt do wyokrąglenia (nie mam przed oczami programu). Z całą pewnością są też skrypty, które to potrafią.
Nie wiem jaką wersją programu dysponujesz, ale jeśli nie ma w nim wspomnianych narzędzi, to zawsze możesz zrobić to "ręcznie".
Narysuj okrąg, włącz przyciąganie do obiektów, przeciągnij za środek w narożnik prostokąta i go przytnij.
Można też okrąg zacząć rysować w narożniku, wystarczy przy tym wcisnąć klawisze Shift i Ctrl.
miszcz301 - 29 Marzec 2011, 09:49
jeżeli masz corela x5 jest taka opcja, widoczna w załączniku 1,po narysowaniu prostokąta wybierasz kształt..
jeżeli nie masz corela x5, to np. rysujesz prostokąt, następnie 4 kola lub elipsy, rozmieszczasz je odpowiednio na końcówkach narożników, łączysz kolą i przycinasz kołami prostokąt , jak w załączniku 2
|
|