| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pasek właściwości dopasowania tekstu do ścieżki - Corel X3
lepakkomies - 30 Marzec 2011, 17:50 Temat postu: Pasek właściwości dopasowania tekstu do ścieżki - Corel X3 Nie znalazłam podobnego tematu - w razie czego proszę o jego przesunięcie/usunięcie/zamknięcie.
W Corel 12 po dopasowaniu tekstu do ścieżki, w pasku właściwości są bardzo przydatne opcje takie jak Lista wzorców (Preset list), Orientacja tekstu (Text orientation), Pionowe położenie tekstu (Vertical placement) czy Pozycja tekstu (Text placement).
W Corel X3 nie mogę ich znaleźć (poza 'Oriantacją tekstu') - czy są one gdzieś ukryte czy twórcy programu całkowicie z nich zrezygnowali? - proszę o odpowiedź, gdyż będę chciała wówczas dopytać o coś jeszcze.
Żeby byłajasność, chodzi mi dokładnie o ten pasek właściwości:
Corel 12
Corel X3
I tak przy okazji czy ktoś mógłby mi wyjaśnić do czego służy w X3 ta nowa opcja 'Tick Snapping' i jak jej używać?
chezare - 30 Marzec 2011, 18:29
Tick Snapping (przyciąganie do podziałek). Chodzi o to, że przeciągając tekst za uchwyt na początku jest on przyciągany do siatki, która jest rozłożona w zadanych odstępach.
.
Przyciski z X3, które są na Twoim obrazku pozwalają np. ustawić tekst tak jak na obrazku niżej. Reszta jest w tym punkcie na początku tekstu.
lepakkomies - 30 Marzec 2011, 18:45
Dziękuję za wyjaśnienie Mam tylko problem z opcją, której brakuje mi w X3, a która jest właśnie w 12 - mianowicie 'Pionowe położenie tekstu (Vertical placement)' i jej 4 pozycja, która automatycznie i precyzyjnie ustawia tekst tak, że ścieżka przebiega idealnie przez jego środek (przynajmniej w przypadku dużych liter i kapitalików):
Czy w X3 można uzyskać taki precyzyjny efekt? Bo jak na razie jedyny sposób, który udało mi się wykorzystać, to ręczne ustawianie wartości w opcji 'Odległość od ścieżki' - niestety, nie jest on zbyt dokładny, ponieważ nigdy nie wiem jaką wartość wpisać, aby ścieżka przebiegała dokładnie przez środek tekstu...
chezare - 30 Marzec 2011, 20:32
Prawdę mówić, to środek tekstu to trochę abstrakcyjne pojęcie. Ciekawe co 12 zrobiłaby np. z tekstem napisanym takim fontem?
Środek konkretnej litery bez problemu można ustawić na linii, wystarczy znać jej wysokość, tylko, że ta wartość jest różna dla różnych znaków.
lepakkomies - 31 Marzec 2011, 21:31
Tylko, że chodzi mi dokładnie o to, że chcę ustawić tekst tak, aby znajdował się idealnie NA i W ;) środku okrągłej obwódki, tak jak tu:
Od razu uprzedzam, że o ile samo położenie tekstu na środku ścieżki nie sprawiało mi problemów (w X3 dzięki moim ulubionym "czerwonym kreseczkom" ;) ), to aby tekst znajdował się w środku obwódki, użyłam oddzielnej ścieżki (oznaczona na żółto) i pokombinowałam, niestety na oko, z wartościami w opcji 'Odległość od ścieżki' (o ile dobrze pamiętam wpisałam 7,5 mm)...
Fonty to Verdana (pogrubiona) oraz Wingdings (kwadraty).
Zatem co dokładnie w tym wypadku miałabym zrobić, aby precyzyjnie (nie "na oko") ustawić tekst w środku obwódki? Bo mierzenie wysokości liter jakoś średnio mi się tu widzi i uśmiecha...
A tak swoją drogą, możesz napisać co to za font, który wkleiłeś?
chezare - 31 Marzec 2011, 21:49
Ten tekst też znajduje się na pierścieniu, bez rysowania prowadnic i dodatkowego okręgu, a to czy jest na środku czy nie to w przypadku kiedy znaki mają różną wysokość i różne położenie pojęcie względne. Podobnie jak wspomniana funkcja z 12, której brakuje ci w X3.
Nie dotykałem klawiatury dlatego nie mam pojęcia jakie wartości się ustawiły
|
|