| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel problem z szerokością
miLLo919 - 31 Marzec 2011, 16:40 Temat postu: Corel problem z szerokością Witam, mam taki oto problem:
Mam rysunek w formacie pdf, importuje go do corela, nanoszę na niego kilka kresek, kóre miałem dorobić i tutaj zaczyna się problem, ponieważ rysunek jest bardzo duży i przy próbie zmniejszenia wszystkie kreski robią się strasznie grube i wszystko się zlewa.
Co z tym zrobić? scalić jakoś? zgrupować? żeby przy manewrowaniu (zmniejszyć, zwiększyć) linie pozostawały bez zmian.
Cysorz - 31 Marzec 2011, 16:56
Jest kilka metod, przykładowe to:
Pierwsza (uciążliwa, ale pewna): zadać każdej krzywej skalowanie we właściwościach krzywej.
Druga: wydrukować przez drukarkę wirtualną (np. PDF Creator) do jakiegoś formatu wektorowego w odpowiedniej skali.
Trzecia (też trochę pracochłonna): zamienić kontur w obiekt [ctrl+shft+Q] - tutaj przyda się wyszukiwarka obiektów o tych samych cechach.
Nie wiem do jakiego formatu eksportujesz i co chcesz później z tym zrobić - być może można by było znaleźć jeszcze jakieś inne rozwiązania...
chezare - 31 Marzec 2011, 20:58
Dlaczego uciążliwa? Przecież to żaden problem zaznaczyć wszystkie obiekty i włączyć skalowanie grubości linii ze zmianą rozmiaru.
W tym twoim obrazku grubość linii nie zmienia się przy skalowaniu obrazka, one są "grube" od początku
|
|