Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - jak "obrysować" rysunek po trasowaniu?

XnIcRaM - 15 Kwiecień 2011, 00:05
Temat postu: jak "obrysować" rysunek po trasowaniu?
Poddałem trasowaniu pewien obrazek wyrzuciłem to co nie potrzebne, teraz chciałbym go poprawić, gdyż w zasadzie wygląda okej, jednak składa się z jakichś "dziwnych obiektów", czy i jak można go teraz przerobić, obrysować, odrysować aby rysunek składał się tylko z linii. Corela znam bardzo słabo grafik też ze mnie żaden i nawet nie bardzo wiem jak wytłumaczyć co chcę osiągnąć. Generalnie obecny rysunek po powiększeniu widać że jest złożony z różnych lekko postrzępionych obiektów z wypełnieniem którego nie bardzo rozumiem, chciałbym aby to było narysowane jakby jedną kreską bez żadnych "dziwnych" wypełnień itp.

PS. W załączniku rysunek (Corel X3) o którym piszę wyżej. Nie liczę iż ktoś go za mnie przerobi, tylko że ktoś mi wytłumaczy jak sam mógłbym to zrobić.

chezare - 15 Kwiecień 2011, 05:25

Cześć, zacznijmy od tego, że każdy obrazek powstały w wyniku trasowania składa się wyłącznie z linii i zawsze w mniejszym lub większym stopniu, w zależności od ustawień parametrów trasowania, jest "postrzępiony". Twój koń też składa się wyłącznie z linii, co możesz sprawdzić, odesłałem ci Twojego konia. Jeśli chcesz uzyskać 'gładki" obrazek, to znacznie lepszą metodą jest obrysowanie grafiki, choć z pewnością znacznie bardziej pracochłonne. W obrazku masz kilka przykładów nie trasowanych tylko rysowanych grafik.
Żeby doprowadzić Twojego konia do takiego stanu w jakim Ci go odesłałem rozłączyłem wszystkie krzywe (Ctrl+K) i skasowałem wszystkie wypełnienia. Żeby skasować wypełnienie musisz zaznaczyć zamalowany obiekt i kliknąć lewym klawiszem myszy przekreślony kwadracik w palecie kolorów. Żeby zlikwidować kontur, ten sam kwadracik tylko prawym klawiszem myszy. Żeby nadać kolor, lewy klawisz myszy i kwadracik z kolorem, kolor konturu, prawy klawisz myszy i kwadracik z kolorem.
KOŃ