Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Reklama na fragment samochodu, jak przeniesc to do corela?

matti86 - 18 Kwiecień 2011, 13:15
Temat postu: Reklama na fragment samochodu, jak przeniesc to do corela?
Witam
Zostałem poproszony o zaprojektowanie reklamy na fragment samochodu ścisłej chodzi o wgłębienie gdzie powinny być szyby dołączam fote
I stad moje pytanie jak to wymierzyć i jak stworzyć obszar roboczy tak aby pasował idealnie w to wgłębienie projekt ma być w skali 1:1 Będę wdzięczny za pomoc :)

miszcz301 - 18 Kwiecień 2011, 13:37

1. jakie to auto ?

2. mniej więcej możesz to pomierzyć, a później się dotnie

Wojtek Kowalews - 18 Kwiecień 2011, 13:39

Nasuwają mi się dwa sposobu:
1.(policyjny) zrobić zdjęcie z miarką centymetrową (czarno-białe kratki) naklejoną na fragment (obszar) roboczy i przez skalowanie dopasować obszar do skali 1:1
2. (inżynierski) zmierzyć długość prostej przy słupku w rzeczywistości i na zdjęciu i zeskalować.
Oba warianty podobne - do Ciebie należy wybór.

takietam - 18 Kwiecień 2011, 17:05

Wojtek Kowalews napisał/a:
2. (inżynierski) zmierzyć długość prostej przy słupku w rzeczywistości i na zdjęciu i zeskalować.

Radziłbym to samo wykonać również dla wybranej linii poziomej, bo może się okazać, że zniekształcenia poziome i pionowe są różne.

chezare - 18 Kwiecień 2011, 20:25

Żeby otrzymać kształt najbardziej zbliżony do rzeczywistości, nakleiłbym papier na przetłoczenie i odrysował kształt, Później zrobiłbym fotkę rysunku i przeskalował go do rzeczywistych wymiarów. Wydrukował, przymierzył do samochodu i modyfikował dotąd aż będzie pasował. Gdybyś miał to sam naklejać, to wydrukowałbym czy wyciął grafikę trochę większą, przed przyklejeniem okleiłbym krawędzie przetłoczenia taśmą, do której nie przyklei się folia (np. papier samoprzylepny taki jak używa się do maskowania powierzchni przy malowaniu, są też specjalne taśmy, które służą do tego celu) i wyciął przyklejoną folię. Taka technologia wymaga jednak trochę wprawy i czucia w ręku :-) .
Jak byś dysponował ploterem (drukowanie na kartkach i sklejanie ich do kupy jest trochę bez sensu), to można odrysować kształt z fotografii

przeskalować do rzeczywistych wymiarów i narysować przy użyciu plotera na papierze. Wyciąć, przymierzyć do samochodu i nanieść poprawki i tak aż do skutku.

matti86 - 20 Kwiecień 2011, 11:56

Myślałem e to trochę łatwiejsze będzie co do samochodu to opel astra a macie może jakieś inne sposoby poza tymi co napisaliście ?
takietam - 20 Kwiecień 2011, 19:41

No z jeszcze prostszych sposobów od tych, które zostały tu podane, to przychodzą mi do głowy dwa:
1) znajdź (zakup) rysunek wektorowy tego modelu auta i na jego podstawie rób projekt -acz idealnie do milimetra na pewno nie będzie;
2) zleć to komuś.

beblock - 23 Kwiecień 2011, 08:59

Wiecie co jak to czytam to nie wierzę, moim zdaniem to dywagacje teoretyków.
Ja zrobił bym tak :

- wymiarował miarką powierzchnię do wyklejenia
- pod ten wymiar robił projekt z nadlewką tła
- wszelkie teksty-grafiki oddalił od krawędzi o jakieś 3-5cm
- drukował
- kleił folię (pasujesz do elementu)
- nadmiar odciął
- po zawodach

to takie prostolinijne myślenie praktyka ..............

chezare - 23 Kwiecień 2011, 09:27

Beblock, nie wiem czy jesteś wierzący czy też nie, ale czytać ze zrozumieniem chyba nie potrafisz? Kolega ma zaprojektować grafikę, która będzie pasowała do określonego fragmentu samochodu. Nie napisał ani słowa o tym, ze będzie ją sam przyklejał. Gdyby jednak tak było, to radzenie komuś, kto nigdy tego nie robił żeby ciął folię na karoserii samochodu jest delikatnie mówiąc, niepoważne. Polakierujesz rdzewiejący samochód?
Prostolinijnie myślący praktyk, który wie jak coś zrobić i który zdaje sobie sprawę z tego jakie przy danej pracy czyhają na wykonawcę niebezpieczeństwa, powinien amatorowi dawać takie rady, które nie zrobią mu krzywdy. Co do praktyki, to okleiłem setki samochodów, wydrukami i wycinankami, pomalowałem aerografem kilkadziesiąt plandek na naczepach. Na koncie mam też sporą ilość oklejonych motocykli gdzie elementy są poprzetłaczane we wszystkich możliwych kierunkach, a nalepki bardzo często klejone są pod lakier, czyli na nieutwardzonym podkładzie, który nie zostawia marginesu na błędy i nie dam koledze rady żeby ciął folię na lakierze, bo to zła rada.

beblock - 23 Kwiecień 2011, 09:30

uhmm
to takie porfolio małe co ?
a i oprócz tego zacięcie literackie, taki mały elaborat...........
wesołych świąt, alleluja :)

chezare - 23 Kwiecień 2011, 09:38

Za życzenia dziękuję choć więcej w nich złośliwości niż życzeń, a wesoły jestem na co dzień, nie tylko w święta. W moich postach nie znajdziesz ani jednego słowa o mojej firmie, bo uważam, że to nieodpowiednie miejsce na reklamę, a poza tym nie narzekam na brak klientów, wręcz odwrotnie. Jak byś czytał co inni piszą to o przycinaniu folii na karoserii napisałem parę postów wyżej.
Radosnych i spokojnych Świąt.