Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Spawanie a łączenie

Bunch - 21 Kwiecień 2011, 16:41
Temat postu: Spawanie a łączenie
Czym różni się SPAWANIE obiektów od POŁĄCZENIA obiektów?
Przecież uzyskany obiekt z dwóch, można edytować i rozłączać tak samo po ówczesnym go zespawaniu czy połączeniu. Tak samo podczas łączenia, kolor przechodzi z obiektu docelowego na ten połączony. Więc...? Jaka więc to jest różnica?

Czytałem nawet centrum pomocy programu ale tam nie postarali się o jakieś zestawienie, wytłumaczenie tego co mnie interesuje.

chezare - 21 Kwiecień 2011, 17:31

Zapomniałeś napisać, że chodzi o X5. W X3 wydaje mi się, jest wystarczająca informacja na ten temat.
Zespawane obiekty można rozłączyć tylko wtedy gdy nie miały wspólnego pola, jeśli jeden zawierał się w drugim lub figury zachodziły na siebie, to powstanie jeden obiekt, którego już rozłączyć się nie da, przy łączeniu jest inaczej, zawsze da się taki obiekt rozłączyć.

kula69 - 21 Kwiecień 2011, 18:55

niezależnie od wersji różnica między spawaniem a łączeniem była taka sama obrazek powinien wyjaśnić
chezare - 21 Kwiecień 2011, 22:06

kula69, naiwny jesteś. Bunch ma inny obrazek i dlatego nie widzi różnicy :-)
Trurl - 22 Kwiecień 2011, 15:59

Powiem krótko:
Łączenie obiektów A i B = AᴗB-AᴖB.
Spawanie obiektów A i B = AᴗB.

Bunch - 22 Kwiecień 2011, 18:16

Kula, dziękuję. Wytłumaczyłeś mi to bardzo jasno. Dziękuję Ci za pomoc i za te obrazki. Bardzo mi pomogły, natomiast...

Cytat:
Powiem krótko:

Kompletnie nie mam pojęcia co chciałeś mi przekazać w ten sposób. Nie wiem nawet o co chodzi. Co to miało oznaczać?

Trurl - 22 Kwiecień 2011, 20:16

Noo... Miałeś w szkole rachunek zbiorów? Przypomnę:
AᴗB suma zbiorów A i B.
AᴖB - iloczyn (wspólna część) zbiorów A i B.

Jeśli więc jaden obiekt jest zbiorem A, a drugi obiekt - zbiorem B, to prawdziwe jest stwierdzenie:

Nie muszę zapewne wyjaśniać, że:
1. Sumą zbiorów A i B jest taki zbiór, którego elementami są elementy zbioru A lub elementy zbioru B.
2. Iloczynem zbiorów A i B nazywamy taki zbiór, którego elementami są elementy należęce zarówno do zbioru A, jak i do zbioru B.

Bunch - 23 Kwiecień 2011, 10:45

Trurl napisał/a:
Noo... Miałeś w szkole rachunek zbiorów?

Nie miałem.

Stąd też zastanawiałem się co znaczy ten KWADRAT pomiędzy "A" i "B" w Twoich wiadomościach. Tym sposobem byś mi niestety nie pomógł w tej zagwozdce o łączeniu i spawaniu. Kula mi wszystko wyjaśnił bardzo dokładnie.

Trurl - 23 Kwiecień 2011, 12:11

Masz kwadrat miedzy A i B? A ja mam odpowiednio znaki sumy i iloczynu zbiorów...
Bunch - 24 Kwiecień 2011, 14:09

Trurl napisał/a:
Masz kwadrat miedzy A i B? A ja mam odpowiednio znaki sumy i iloczynu zbiorów...