Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Gorsza jakość po eksporcie

Bunch - 22 Kwiecień 2011, 18:15
Temat postu: Gorsza jakość po eksporcie
Witam.

X5-tka coś mi psuje jakość plików po eksporcie.
Zobaczcie nawet sam ekran porównania grafiki po eksporcie z oryginałem. Dołączyłem obrazek. Nie trudno jest zauważyć niedoskonały w tym po lewej stronie (mimo iż jakość jest najlepsza, na 100% ustawiona). A po prawej widzimy obrazek ładnie wyglądający? Co to jest? Jak eksportować bez strat?

chezare - 22 Kwiecień 2011, 20:24

Png jest formatem bezstratnym czyli jedyna przyczyna jaką widzę, która jest za to odpowiedzialna, to wygładzanie. Zakładam, że zapisujesz z taką samą rozdzielczością jak edytujesz?
Bunch - 23 Kwiecień 2011, 10:36

chezare napisał/a:
Png jest formatem bezstratnym

Eksportuje do JPG a nie PNG.

Cytat:
czyli jedyna przyczyna jaką widzę, która jest za to odpowiedzialna, to wygładzanie.
Sprawdzałem, odznaczałem. Nie ma rezultatu.

Cytat:
Zakładam, że zapisujesz z taką samą rozdzielczością jak edytujesz?

To znaczy to co widzisz jest na powiększeniu, by było widać te niedoskonałości.

chezare - 23 Kwiecień 2011, 10:59

JPG, zmyliło mnie rozszerzenie załącznika. Czy oryginał ma tyle samo punktów, co obrazek, do którego zapisujesz (np. 100x100 i wyeksportowany 100x100)? Jpg w odróżnieniu od png zawsze przy zapisywaniu traci na jakości, nawet wtedy kiedy kompresja ustawiona jest na 0 i wyłączone jest wygładzanie, choć te zmiany raczej nie powinny być zauważalne?

Bunch - 24 Kwiecień 2011, 14:10

Udało się, musiałem wybrać inną wartość w polu z trzema rzędami cyfr. Na filmiku: http://wyslijplik.pl/down...d=aTabHIp" Ci to zaprezentowałem.