| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wycinanie wzdłuż krzywych
F-Głowy - 27 Kwiecień 2011, 20:42 Temat postu: Wycinanie wzdłuż krzywych Witam.
Jak wiemy w P-P możemy przyciąć mapę bitową wzdłuż ŚCIEŻKI. Wzdłuż utworzonej ścieżki.
Czy takie coś (wycinanie bitmap) możemy robić w DRAWie, względem krzywych?
No wiecie, tak aby ładnie przyciąć jakieś PÓŁKOLISTE elementy. Zamiast bawić się tabletem w szczegóły, wycinać po prostu wzdłuż krzywych linijek.
Da się? Jeśli tak, proszę o instrukcję.
chezare - 27 Kwiecień 2011, 21:18
Oczywiście, że się da. Jeśli masz Corela w wersji co najmniej 13.
F-Głowy - 27 Kwiecień 2011, 21:55
No dobrze, a czemu jak ruszam jedną krzywą to rusza mi się poprzednia krzywa?
Wiesz, chcę uwypuklić krzywą na odcinku 4-5 i gdy ruszam tą krzywą na tym odcinku to krzywa z odcinka 3-4 też mi się porusza. Dlaczego?
Np. tutaj. Ruszam tą linią by dopasować ją do kwiatka to zniekształca mi się ta wcześniejsza linia. Jak sprawić by tak się nie działo?
Mam zaznaczony JEDEN węzeł.
chezare - 27 Kwiecień 2011, 21:59
Węzeł na środku ma atrybut "gładki", zmień na ostry, to ci się nie będzie ruszać
o węzłach
Tak w ogóle, to obrysuj obrazek linią składającą się z prostych odcinków, później zaznacz całą krzywą i z menu kontekstowego wybierz zamień na krzywe, wtedy wszystkie węzły będziesz miał ostre. Oczywiście jak będzie potrzeba, to możesz to zmienić.
F-Głowy - 27 Kwiecień 2011, 22:04
Dziękuję Chezarre. Zaznaczam więc ten węzeł i klikam "C".
A wiesz, że to działa nie zawsze? Nieraz musze z 10x to nacisnąc by w końcu się ta opcja zastosowała. Jakieś to takie dziwne wszystko. Miałeś tak kiedyś? Że musiałeś z 5x nacisnąć "C" aby w końcu "zaskoczyło"?
chezare - 27 Kwiecień 2011, 22:08
Nie miałem, zaznaczasz węzeł i C, albo z menu kontekstowego (prawy klawisz myszy). Jak zaznaczysz całą figurę, to możesz to zmienić "hurtowo".
|
|