| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zmiana kolorów mapy bitowej
BR - 4 Maj 2011, 14:09 Temat postu: Zmiana kolorów mapy bitowej Witam
Proszę o wskazówki.
Potrzebuję zmienić kolory w mapie bitowej. W załączniku kolorowe zdjęcie oraz efekt szarości który potrzebuję uzyskać.
Pracuję na Corel11
DzumA - 78 - 4 Maj 2011, 14:34
opcja EFEKT / DOPASOWANIE / ZMNIEJSZ NASYCENIE DO ZERA
BR - 4 Maj 2011, 14:49
dzięki!
F-Głowy - 4 Maj 2011, 17:30
A jak można sprawić by wycięta bitmapa przybrała jednolity kolor wypełnienia? Innymi słowy, jak sprawić by z widocznej bitmapy zrobił się obiekt, który można swobodnie jednolicie wypełniać?
kula69 - 4 Maj 2011, 17:56
można zamienić w draw na czarno-biały i wtedy obrys to tło a wypełnienie to obiekt
chezare - 4 Maj 2011, 20:30
Jeśli to co najmniej X3, to tak samo jak szparowanie tylko w drugą stronę
Cysorz - 4 Maj 2011, 21:25
Albo zamiana na "duotone".
chezare - 4 Maj 2011, 21:36
Koledzy, bitmapę to się marnie kolorem wypełnia
Bunch - 7 Maj 2011, 15:26
| chezare napisał/a: | Jeśli to co najmniej X3, to tak samo jak szparowanie tylko w drugą stronę |
A jak możemy CAŁĄ bitmapę (bo mamy np. już ją wcześniej wyciętą) zamienić w jednolity kolor?
Nie metodą Chezarre, gdzie to krzywe posiadające dokładny kształt obiektu przybiorą jakiś kolor, tylko jak wyciętą już wcześniej bitmapę zamienić na jeden kolor.
Mam np. wyciętą kostkę masła... Ale to masło jest czekoladowe a nie ma takiego zdjęcia, proszę więc dać sam obrys obiektu który będzie mówił klientom, iż ten produkt nie ma fotografii.
I ja zwykle używam wtedy PhotoPainta. Więc tu chcę rozwinąć pytanie i dowiedzieć się jak to zrobić w DRAWie.
chezare - 7 Maj 2011, 16:06
Bunch, a dlaczego moja metoda Ci się nie podoba? Rozumiem, ze wolisz Photo-Paint, tylko po co uruchamiać drugi program jak na miejscu można zrobić to łatwo, szybko i przyjemnie? O wyższości wektora nad bitmapą w tym przypadku nie wspomnę.
restauro - 7 Maj 2011, 19:54
Skorzystaj z opcji trasowania ,następnie powstały obiekt zespawaj.
Bunch - 9 Maj 2011, 17:27
No tak, trasowanie i zespawanie pewnie rozwiąże problem. Chezarre, Twoja metoda?
Przecież Twoja metoda to narysowanie sobie konturu krzywymi i zamknięcie ich a nie przekształcenie konturów bitmapy na obiekt.
Nie kumam tej Twojej metody.
Ale możesz rozwinąć myśl to chętnie posłucham bo mnie zainteresowałeś...
Cysorz - 9 Maj 2011, 21:27
Próbowałeś opcji "duotone" jak wcześniej pisałem?
chezare - 10 Maj 2011, 23:20
Bunch, nie dziwię się, że nie rozumiesz, bo ja sam nie rozumiem jak mogłem napisać taką głupotę? Dałem się Corelowi zrobić w krowę. Wyszparowałem bitmapę wektorem bo tak mi było wygodniej, a później próbowałem udowodnić, że wyszparowaną bitmapą (nie wiektorem) da się wyciąć dziurę w wektorowym prostokącie, a po rozłączeniu otrzymać wektorowy kształt wyszparowanej bitmapy. To wszystko jest prawdziwe i działa. Mało tego, jak wyszparujesz bitmapę używając gumki, też da się to zrobić. Nie wiedziałem tylko, że to wszystko musi być zrobione w Draw. Wygumkowana bitmapa w Paint i skopiowane to co zostało do Draw już takich właściwości nie ma. Draw widzi taką bitmapę jako prostokąt. Wychodzi z tego, że użycie gumki w Draw lub wyszparowanie bitmapy wektorem zostawia bitmapę jak gdyby z wektorowym konturem, do którego co prawda nie można się dobrać i nigdzie go nie widać, ale którym np. można wycinać dziury w wektorowych figurach. Użycie gumki w Draw czy szparowanie bitmapy wektorem w Draw maskuje tylko fragmenty bitmapy bez ich usuwania i to mnie zmyliło.
Tutaj masz wyszparowaną bitmapę, którą możesz zrobić to co napisałem.
Przytnij tą bitmapą jakąś wektorową figurę.
Bunch - 11 Maj 2011, 19:36
| Cytat: | | opcja EFEKT / DOPASOWANIE / ZMNIEJSZ NASYCENIE DO ZERA |
A tam! Głupoty opowiadasz.
| Cytat: | | Albo zamiana na "duotone". |
A no, tą metodą się da.
Chezarre no tak, ale tego sie nie zamieni na jednolity kolor ot tak łatwo :)
To znaczy, można to zrobić sposobem jak napisał Malutki.
DzumA - 78 - 11 Maj 2011, 19:54
Bunch - o co Ci chodzi ?!
Corel nie dla idiotów!
BR - 24 Maj 2011, 15:59
Zmiana na szarości okazała się prosta (początek tematu), ale jak uzyskać naturalny kolor piasku z tej bitmapy?
BR - 25 Maj 2011, 13:03
podbijam
wawel - 25 Maj 2011, 13:45
Proponuje otworzyc to w photo-paint i tam masz sporo roznych mozliwosci zmiany koloru...
z menu obrazek -> dopasuj -> i tu w zaleznosci od potrzeb - barwa koloru, odcien koloru, mikser kanalow, barwa nasycenie jasnosc, krzywa tonalna.
pozdr.
kula69 - 25 Maj 2011, 19:36
ja bym się jednak zastanowił nad czarno-białym :)
bitmapki czarno-białe choć kolorowe
spróbować warto
restauro - 25 Maj 2011, 19:48
Jaka to wersja?
kula69 - 25 Maj 2011, 19:55
ups... zaraz zmienię, było w x5 zapisane a efekt działa od 3
poprawiłem wersje i zawartość
|
|