| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zapisać "przyjazny" plik z DRAWa?
F-Głowy - 4 Maj 2011, 17:38 Temat postu: Jak zapisać "przyjazny" plik z DRAWa? Czy jest jakaś metoda by zapisać to w niskiej wadze pliku?
JPG waży mi 80 MB. Do czego zapisać plik z DRAWa?
Cysorz - 4 Maj 2011, 21:23
Cudów nie ma ;)
Jeżeli nie zmieniasz rozdzielczości ani wielkości bitmapy to nie ma szans. Kiedyś co prawda Corel promował własną kompresję bodajże w plikach ".wi" (jest także dostępna w nowych wersjach), ale nic poza Corelem go nie otwiera. No i jest to oczywiście kompresja stratna...
Bunch - 5 Maj 2011, 10:21
No okej, a jeśli może być stratna? To do czego najlepiej eksportować? Tak aby słać coś komuś np. tylko do akceptacji?
Cysorz - 5 Maj 2011, 15:40
Jeżeli to jest prosta, pojedyncza strona to zwykły RGB 24-bit o wymiarach 800-1200 px po dłuższym boku, kompresja na "10".
Jak dokument jest wielostronicowy lub ma sporo szczegółów to oczywiście do pdf - grafika na 150 dpi, kompresja jpg na "5-10", fonty dołączone, Unicode lub krzywe (przy dużej ilości tekstu zamiana na krzywe powoduje znaczne powiększenie pliku). Zresztą przy pdf-ach masz kilka automatycznych opcji do wyboru.
Artur Miernik - 5 Maj 2011, 16:43
"Skrzywiony" PDF jest maksymalnie bezpieczny, jeśli myślimy o innych programach ogólno-projektowych.
CMX jest jeszcze bezpieczniejszy, ale pod dwoma warunkami:
1, że myślimy tylko o różnych wersjach pakietu Corela,
2, dokument jest tylko jednostronicowy.
TIFF - jeśli masz na myśli bitmapowce.
Co do wielkości pliku najważniejszy jest umiejętny dobór rozdzielczości bitmap względem docelowego medium. Do czego potrzebujesz 80-megowego JPEGa? Na ścianę Pałacu Kultury? A odbiorcą ma być mucha?
A jeśli archiwizujesz pliki, zapisuj razem z nimi użyte fonty, oraz wersję "skrzywioną". Najlepiej zaraz po skończonej pracy.
Cysorz - 5 Maj 2011, 19:53
Artur - jeżeli to ma być plik do akceptacji przez klienta to nie polecałbym ani tiff'a ani cmx'a ;)
Tiff nawet skompresowany będzie duży a "cmx" nie jest raczej bezpieczny - potrafi obsługiwać dokumenty wielostronicowe, ale traci większość cech formatowania a i klient w przypadku braku Corela i tak nic nie zobaczy...
Przy archiwizowaniu natomiast najlepsza jest opcja "Publikuj dla biura usług poligraficznych" - polecam.
Bunch - 5 Maj 2011, 22:05
| Malutki napisał/a: | Jeżeli to jest prosta, pojedyncza strona to zwykły RGB 24-bit o wymiarach 800-1200 px po dłuższym boku, kompresja na "10".
Jak dokument jest wielostronicowy lub ma sporo szczegółów to oczywiście do pdf - grafika na 150 dpi, kompresja jpg na "5-10", fonty dołączone, Unicode lub krzywe (przy dużej ilości tekstu zamiana na krzywe powoduje znaczne powiększenie pliku). Zresztą przy pdf-ach masz kilka automatycznych opcji do wyboru. |
No tak, właśnie zapytałem o ten do wysłania do akceptacji klienta.
No dobrze, napisałeś mi aby to zrobić do RGB 24-bit o wymiarach 800-1200 px po dłuższym boku, kompresja na "10" w 150DPI. Ale do jakiego formatu? Bo podałeś mi dane ale nie napisałeś w jakim konkretnie formacie? W jakim formacie ślesz?
Ja zwykle w PDFie, no i rozdzielczość 150 to przecież nie potrzeba. Zwykłe 72 starczy czy 96.
Cysorz - 6 Maj 2011, 16:44
Oczywiście pisałem o "*.jpg" w pierwszym przypadku...
Artur Miernik - 6 Maj 2011, 19:28
Skoro chodzi o wglądówki dla klienta, to JPEG RGB w możliwie mikrej rozdzielczości - koniecznie poniżej finalnego medium. Ale nie tego dotyczyło pytanie.
Publikuj do biura... ma same zalety i jedną wadę -- nie wyłapuje fontów instalowanych przez cokolwiek innego niż panel systemowy lub Bitstream Font Navigator.
Bunch - 7 Maj 2011, 15:24
| Artur Miernik napisał/a: | | nie wyłapuje fontów instalowanych przez cokolwiek innego niż panel systemowy lub Bitstream Font Navigator. |
Ja instaluję zawsze metodą "kopiuj ----> wklej" do C:/ Windows / Fonts
Tego nie będzie widzieć? No bez jaj.
Artur Miernik - 7 Maj 2011, 20:57
Wyłapie, ale na wszelki wypadek odśwież przez F5 systemowy aplet czcionki (ten z Panelu Sterowania).
Bunch - 9 Maj 2011, 17:30
Co mam zrobić i gdzie? Gdzie mam wcisnąć klawisz F5? W programie DRAW po imporcie czy gdzie? Czy o czym mówisz?
restauro - 9 Maj 2011, 17:42
Otwórz w Panelu Sterowania aplet czcionki i kliknij F5
|
|