| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zaokrąglenie rogów dużego kwadratu
Bunch - 5 Maj 2011, 14:03 Temat postu: Zaokrąglenie rogów dużego kwadratu Witam. Jak można łądnie zaokrąglić rogi kwadratu operując dużym kwadratem? Zauważcie, że wtedy rogi ładnie się nie zaokrąglają tak jak ma to miejsce przy małęj figurze. Jak więc to zrobić?
DzumA - 78 - 5 Maj 2011, 14:14
jak dla mnie nie ma żadnego znaczenia czy jest mały czy duży - musisz po prostu dobrać odpowiednią wartość - PROMIENIA NAROŻNIKÓW
dla przykładu narysuj kwadrat 10/10 - daj promień narożników na 1
narysuj drugi kwadrat ustaw 100/100 - daj promień narożników 10
wynik jest ten sam - jak powiększysz mały kwadrat do rozmiarów dużego
Bunch - 5 Maj 2011, 22:15
No ale chodzi mi o to, że ta opcja nie działa. To znaczy - nie mogę uzyskać oczekiwanego efektu. Bo narożniki się zaokrąglają brzydko, inaczej, źle. Może to dlatego, że mam duży kwadrat?
Hmmm - wiecie co? Sprawdziłem teraz w domu na X5-tce (nie wiem czy wersja ma jakieś znaczenie) i wszystko jest dobrze. Natomiast gdzie indziej, na wersji X4, kiedy na kwadracie zajmującym prawie całe A4 w 300DPI chcę zaokrąglić brzegi, to robi się takie coś. Wzór :
zmysl84 - 5 Maj 2011, 22:28
Wiesz dlaczego Tobie tak wychodziło?
A zrobiłeś jednym ruchem kwadrat, czy najpierw prostokąt i z niego zrobiłeś kwadrat?
Podejrzewam, iż zrobiłeś na początku prostokąt, dlatego po modyfikacji prostokąta w kwadrat wychodzi takie coś.
Na następny raz przytrzymaj CTRL i wtedy rysuj kwadrat, wyjdą za każdym razem zaokrąglone ładne rogi.
miszcz301 - 6 Maj 2011, 08:17
lub użyj opcji wyokrąglanie...
okno --> okna dokowane --> wyokrąglenie/wyżłobienie
Bunch - 6 Maj 2011, 12:30
Ok, to ja idę sprawdzić a Wam załączam plik CDR byście zobaczyli jak źle to wygląda i czego nie da się zrobić.
O! Opcja z wyokrąglaniem działa. Dzięki bo ja bym sam na to nie wpadł.
Tak, ja porozciągałem na początku obiekt, dopasowałem go do strony i potem chciałem zaokrąglić. Ale ja i tak nie chcę mieć kwadratu tylko prostokąt, takiej wielkości jak cała strona. Zobacz na plik.
miszcz301 - 6 Maj 2011, 13:05
wyokrąglenie będzie najlepszą metodą
zmysl84 - 6 Maj 2011, 13:51
Ja robię jeszcze inaczej, jeżeli chodzi o prostokąt - dla mnie to jest szybsze...
Najpierw rysuję prostokąt (podaję jego szerokość i wysokość, jaką chcę mieć - wiadomo podstawa)... i teraz:
1. Zaczynając od jego rogu rysuję drugi jednym pociągnięciem do rogu po przekątnej (teraz są dwa takie same, drugi nałożony na pierwszy),
2. Usuwam ten pierwszy z okna menadżera obiektów (klik i DEL),
3. Teraz jak zaznaczam pozostały prostokąt, automatycznie u góry na pasku pokazuje mi się zaokrąglenie (tzn. wartości do wpisania).
Moim zdaniem to jest szybsze, albo inaczej - dla mnie łatwiejsze, tylko jak się to czyta, ma się wrażenie, że jest to zbyt dużo roboty.
takietam - 6 Maj 2011, 18:23
| zmysl84 napisał/a: | Najpierw rysuję prostokąt (podaję jego szerokość i wysokość, jaką chcę mieć - wiadomo podstawa)... i teraz:
1. Zaczynając od jego rogu rysuję drugi jednym pociągnięciem do rogu po przekątnej (teraz są dwa takie same, drugi nałożony na pierwszy),
3. Teraz jak zaznaczam pozostały prostokąt, automatycznie u góry na pasku pokazuje mi się zaokrąglenie (tzn. wartości do wpisania). |
Ale żeby się udało to zrobić powyższym sposobem dokładnie, powinna być włączona opcja "przyciągaj do obiektów"
zmysl84 - 6 Maj 2011, 19:53
No fakt, racja.
U mnie to podstawa "przyciąganie do obiektów", bez tego ani rusz
Dlatego zapomniałem o tym, hehe!
chezare - 6 Maj 2011, 20:21
Bunch, jak chcesz mieć prostokąt na całą stronę, to go zwyczajnie 2x kliknij i rogi sobie ładnie zaokrąglisz .
Bunch - 7 Maj 2011, 15:19
| zmysl84 napisał/a: | Ja robię jeszcze inaczej, jeżeli chodzi o prostokąt - dla mnie to jest szybsze...
Najpierw rysuję prostokąt (podaję jego szerokość i wysokość, jaką chcę mieć - wiadomo podstawa)... i teraz:
3. Teraz jak zaznaczam pozostały prostokąt, automatycznie u góry na pasku pokazuje mi się zaokrąglenie (tzn. wartości do wpisania).
Moim zdaniem to jest szybsze, albo inaczej - dla mnie łatwiejsze, tylko jak się to czyta, ma się wrażenie, że jest to zbyt dużo roboty. |
Cooooo? NIC! Ząb w ząb z tego nie rozumiem. Czego to ma być w ogóle opis?
Bo na pewno to co napisałeś nie ma nic wspólnego z moim pytaniem.
Albo podałeś je w sposób zamotany. W każdym razie ja NIC z tego nie rozumiem.
Chezarre - ale problem polegał na tym że jak ręcznie wpisywałem wartości ścinania narożników to on mi się nie zaokrąglał ładnie tylko wychodziło jakieś gówno na ekranie. Wrzuciłem screenshota - więc przypomnijcie sobie. Takie coś jak na obrazku dostawałem.
Tutaj pomagła metoda z tym dokowanym menu. Tylko też jest głupie to, że JEDEN RAZ mozemy zastosować wartość i później trzeba cofać ruch, bo nie można już tego w czasie rzeczywistym robić. Nie mamy podglądu operacji. Możemy tylko raz ją wykonać i trzeba wracać.
PS
W zasadzie to mogłem sobie zrobić prostokąt na całą stronę a wcześniej zrobić cztery małe kwadraty w rogu i ładnie je zaokrąglić. Małe kwadraciki ładniej się zaokrąglają. I potem scalić czy jak to tam się nazywa (zespawać) obiekty. Wtedy tło dostanę od dużego kwadratu a zaokrąglone narożniki od tych mniejszych. Prawda?
chezare - 7 Maj 2011, 15:59
Bunch ja widziałem Twój obrazek i dalej będę się upierał przy tym co wcześniej napisałem.
W tym konkretnym przypadku, kiedy prostokąt ma mieć wymiary strony, wystarczy 2x kliknąć , co spowoduje powstanie prostokąta o wymiarach strony i wpisanie wartości jakie chcesz w odpowiednie pola do zaokrąglania narożników. Wyjdą Ci bardzo ładne zaokrąglone narożniki.
Ja co prawda mam X3, a Ty X5, ale dam sobie głowę obciąć, ze w tym przypadku jest jednakowo.
zmysl84 - 7 Maj 2011, 16:56
Bunch, trzeba było spróbować zrobić to według podpunktów, które wcześniej napisałem.
To jest to samo tylko obrazowo pokazane.
A... i nie pisz, że nic z tego nie skumałeś, bo moja Żona, która nic kompletnie nie umie na kompie a tym bardziej w Corel'u zrobiła to za pierwszym razem.
Czytaj ze zrozumieniem!
(Sorki, może troszkę mnie poniosło).
Oto opis graficzny; już bardziej chyba się nie da wytłumaczyć
Wtedy zawsze wyjdą Tobie ładne zaokrąglenia.
Bunch - 8 Maj 2011, 15:19
Wytłumacz mi tylko po co rysujesz jeden prostokąt a potem rysujesz drugi i usuwasz pierwszy? Po co coś takiego robisz w ogóle? Co to ma za zadanie? Co dzięki temu uzyskujesz? Co to powoduje?
@Chezarre - no ja wiem, że tak się to ma robić. I wszystko działa u mnie w domu na X5 w Drawie. Ale gdzie indziej na X4 gdy robię dokładnie to samo tą metodą, to rogi zaokrąglają mi się tak dziwnie jak pokazywałem.
takietam - 8 Maj 2011, 15:51
| Bunch napisał/a: | | Wytłumacz mi tylko po co rysujesz jeden prostokąt a potem rysujesz drugi i usuwasz pierwszy? Po co coś takiego robisz w ogóle? Co to ma za zadanie? Co dzięki temu uzyskujesz? Co to powoduje? |
Ja spróbuję Ci to wytłumaczyć:
jeżeli narysujesz prostokąt a potem złapiesz za narożnik, aby wyokrąglić narożniki, to wyokrąglą się one bardzo ładnie, symetrycznie.
Ale jeżeli narysujesz prostokąt, ale nie spodoba Ci się on, więc go poszerzysz/zwęzisz/wydłużysz/skrócisz aż Ci się spodoba i dopiero wtedy będziesz wyokrąglał narożniki, to wyjdą one mniej więcej takie jak w załączniku w trzecim poście od góry - czyli brzydkie, niesymetryczne, rozjechane.
Ale jeśli na tym prostokącie narysujesz sobie drugi identyczny-w tym samym miejscu i o tych samych wymiarach w sposób taki jaki przedstawił kolega zmysl84, to w nim już narożniki wyokrąglą się tak jak Bozia przykazała.
zmysl84 - 8 Maj 2011, 19:30
Bunch, cały czas Tobie odpowiadam na pytanie; moim sposobem każdy prostokąt czy kwadrat będzie miał zaokrąglone narożniki "tak jak Bozia przykazała" (jak to napisał kolega takietam), a przecież o to w Twoim pytaniu chodziło, co nie Bunch?
| Bunch napisał/a: | | ...nie mogę uzyskać oczekiwanego efektu. Bo narożniki się zaokrąglają brzydko, inaczej, źle... |
Pozdro.
/Edit
Bunch, to żeśmy się dogadali, hehehe
Bunch - 9 Maj 2011, 17:34
| Cytat: | jeżeli narysujesz prostokąt, ale nie spodoba Ci się on, więc go poszerzysz/zwęzisz/wydłużysz/skrócisz aż Ci się spodoba i dopiero wtedy będziesz wyokrąglał narożniki, to wyjdą one mniej więcej takie jak w załączniku w trzecim poście od góry - czyli brzydkie, niesymetryczne, rozjechane.
Ale jeśli na tym prostokącie narysujesz sobie drugi identyczny-w tym samym miejscu i o tych samych |
No dziękuję pięknie Teraz... rozumiem. Dziękuję za translację. Bardzo dobrze.
|
|