| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Pędzle-kształt czy istnieją!?
MR240760 - 9 Maj 2011, 13:34 Temat postu: Pędzle-kształt czy istnieją!? Witam
Czy w CPP istnieją do kupienia albo do pobrania pędzle jak w załączniku
Pozdrawiam
roland - 9 Maj 2011, 13:53
Możesz sobie sam zrobić takie pędzle. Otwórz swój rysunek i wybierz Obrazek/Transformacje/Dopełnienie - otrzymasz w ten sposób negatyw. Później zaznacz fragment obejmujący jeden pędzel i skopiuj do nowego dokumentu. Wciśnij Ctrl+A, aby zaznaczyć wszystko, a później narzędziem Różdżka zlikwiduj zaznaczenia dla tła.
A jak utworzyć pędzel niestandardowy? Wybierz Pomoc/Tematy pomocy i wyszukaj Tworzenie pędzli niestandardowych. Tam masz to opisane, co dalej.
MR240760 - 9 Maj 2011, 14:02
Jeszcze pytanie pomocnicze. Czy z tych rysunków które stworzę będę mógł zrobić rozpylacz obrazów . Jeśli tak to jak?
Pozdrawiam
chezare - 14 Maj 2011, 21:53
Czy będziesz mógł ze swoich obrazków stworzyć rozpylacz?
Z tego co się orientuję, to Corel nie udostępnia takich narzędzi. Przypuszczam też, że w licencji zabroniono modyfikowania "ręcznie" plików programu. Nie zmienia to faktu, że da się to zrobić, choć przypuszczam, że trzeba by trochę pogrzebać w paru plikach.
Same obrazki (pliki z rozszerzeniem cpt) znajdują się w .....\CorelPHOTO-PAINT\ImgLists
Jak trochę pokombinujesz, to Ci się uda. Tylko nie pytaj się później jak odratować Corela
kula69 - 14 Maj 2011, 22:12
MOżna choć nie zawsze działa, nie wiem dlaczego. Jest tak jak napisał chezare, co stwierdziłem z corelem nic się nie dzieje (u mnie), modyfikuje jakiś pędzel dając inne obiekty jedynie co zauważyłem trzeba zachować kolejność tzn patrząc od lewej obiekty i warstwy muszą sobie odpowiadać tzn.: 1 na 1 a np.: 7 na 7.
|
|