Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - plik z ustawieniami użytkownika (X3)

drozd - 15 Maj 2011, 17:28
Temat postu: plik z ustawieniami użytkownika (X3)
Gdzie w katalogu Program Files/Corel/.... (wer. X3) znajdę plik, w którym są zapisane osobiste ustawienia użytkownika (i jak ta zaraza się nazywa)? Chcę po prostu uniknąć każdorazowego, czasochłonnego ustawienia dostosowań (indywidualne paski narzędzi, własne skróty klawiszowe, opcje tekstowe i inne osobiste ustawienia; wiem już, że osobistą paletę barw program zapisuje w osobnym pliczku) po reinstalu lub ,,bałaganie" Corela. Wyczytałem, że klawisz F8 owszem powraca ustawienia, ale do tych fabrycznych... Dlatego sprytnie chciałbym wiedzieć, gdzie jest plik z osobistymi ustawieniami, żeby w razie ,,W'' po prostu go podmienić.
drozd - 17 Maj 2011, 09:35

hallo... jest tu ktoś?? :-)
restauro - 17 Maj 2011, 10:10

Szukaj w oknie Narzędzia , tam są ustawienia.
drozd - 17 Maj 2011, 16:21

Wiem, że w narzędziach można zapisać ,,bieżące ustawienia jako domyślne'', ale pytanie - jak je przywrócić po sławetnym F8, albo reinstalu Corela.
wawel - 17 Maj 2011, 16:36

Obszar roboczy mozesz wyeksportowac zapisac gdzie chcesz i potem w razie potrzeby zaimportowac. Opcje -> obszar roboczy -> importuj/eksportuj.

"Obszar roboczy to konfiguracja ustawień, która określa rozmieszczenie różnych pasków poleceń, poleceń i przycisków przy uruchamianiu aplikacji. Obszary robocze można tworzyć, wybierać i usuwać. Można też przywrócić ustawienia domyślne bieżącego obszaru roboczego. Umożliwia to cofnięcie wprowadzonych zmian. "

pozdr.