Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Tym razem czcionki

Bunch - 16 Maj 2011, 15:29
Temat postu: Tym razem czcionki
Witam.

Często zdarza mi się tak, że zaznaczam tekst kursorem myszki - pojawia się podkreślenie czy jak to nazwać. I teraz chce przesuwać po czcionkach, patrząc jak wyglądałby mój napis. A kiedy najeżdżam na niektóre z czcionek - zaznaczenie znika z tekstu i nic nie widać. I mogę ich uzyć kiedy tylko wpisuję OD NOWA wyraz z taką czcionką.

Co możecie o tym powiedzieć?

kula69 - 16 Maj 2011, 20:18

włącz podgląd czcionki i wtedy obok zakładki pojaw ci się zaznaczony fragment
Bunch - 20 Maj 2011, 21:13

kula69 napisał/a:
włącz podgląd czcionki i wtedy obok zakładki pojaw ci się zaznaczony fragment

1. Nie wiem czy zrozumiałeś z czym mam problem
2. Nie do końca rozumiem co to wniesie
3. Nie mogę tej opcji znaleźć. Szukam w opcjach (nawet w: Opcje -> Tekst -> Czcionka) i nie widzę.

kula69 - 21 Maj 2011, 08:13

Bunch, szukaj uważniej :) w załączniku masz co zaznaczyć aby wyświetlał Ci się podgląd zaznaczonego fragmentu OBOK listy czcionek, Jeśli nie to będzie tekst edytowany bezpośrednio w zaznaczonym fragmencie. Znika ten podglad jeśli fonty różnią się w kodzie i wtedy trzeba pisać to od nowa
Bunch - 18 Czerwiec 2011, 18:26

Dzięki Chezarre. Właśnie denerwowało mnie to:
Cytat:
Znika ten podglad jeśli fonty różnią się w kodzie i wtedy trzeba pisać to od nowa

I nie wiem czemu tak się działa, ale wkurzające bo niszczyło tekst i od nowa musiałem pisać, zamiast go zamienić! Widać jest na to lekarstwo.

kula69 - 18 Czerwiec 2011, 19:50

A jak pomógł Chezarre? Bo nie widzę
Bunch - 21 Czerwiec 2011, 20:51

kula69 napisał/a:
A jak pomógł Chezarre? Bo nie widzę

O kurde, faktycznie. Kula. Dziękuję Ci. Ale numer.
Po prostu Chezarre ciągli mi pomaga i dziękuję już niejako mechanicznie. Dziękuję również i Tobie.

kula69 - 26 Czerwiec 2011, 17:37

byłem ciekaw czy czarek nie ma jakiegoś sposobu :-)