Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Przyspieszenie wycinania

Bunch - 18 Maj 2011, 15:49
Temat postu: Przyspieszenie wycinania
Witam, czy da się ułożyć pod sobą np. 10 produktów, obrysować krzywą ten pierwszy i jakąś metodą poobcinać do tej krzywej wszystkie 10 znajdujące się jedna pod drugą? Czy trzeba to ręcznie robić?
chezare - 18 Maj 2011, 18:27

Wystarczy zgrupować, wyciąć i rozdzielić. Oczywiście trzeba to zrobić ręcznie, trzymając mysz :-)
Artur Miernik - 18 Maj 2011, 21:12

Zakładasz, że wszystkie mają ten sam rozmiar, obrys i są identycznie sfotografowane?

Entuzjastycznie:

I. KADREM:
1. Ułóż wszystkie bitmapy na sobie tak, jak wspomniałeś. Zgrupuj je i zablokuj;
2. Wykonaj obrys widocznego obiektu;
3. Odblokuj grupę bitmap, rozdziel je i wkadruj wszystkie do właśnie wykonanego obrysu;
4. Powiel powstały kadr tyle razy ile masz bitmap;
5. Wejdź do każdego z kadrów i skasuj zbędne bitmapy.

II. ROZKŁADÓWKOWO:
1. Włącz przyciąganie do obiektów,
2. Rozłóż bitmapy w równy rządek, tak by przylegały do siebie bokami - idealnie i bez odstępów,
3. Zablokuj je;
4. Wykonaj obrys pierwszej;
5. Odblokuj bitmapy;
6. Sprawdź długość (podstawy) bitmapy;
7. Powiel obrys horyzontalnie ustawiając skok powielenia równy wspomnianej długości;
8. Powielenie wykonaj tyle razy ile masz bitmap;
9. Jeśli potrzebujesz - wkadruj je.

Pesymistrycznie:
Jeszcze w życiu nie spotkałem zdjęć, nawet pozornie identycznych, które pasowałyby do tego samego obrysu. Zawsze jakieś piksele będą Ci "świecić" gdzie nie trzeba.

chezare - 19 Maj 2011, 05:18

Artur, metodę entuzjastyczną to ja opisałem trochę wyżej :-)

Dlaczego Bunch chce wycinać różne fotografie tym samym kształtem nie wiem i nie chcę wiedzieć, widocznie ma jakieś powody :-)
Całkiem poważnie. Ja mogę sobie wyobrazić, do czego taka operacja może się przydać.
Np. masz talerz, a na nim różne dania. Jak sfotografujesz ze statywu i nie będzie w tzw. międzyczasie żadnego trzęsienia ziemi, to można wykadrować wszystkie za jednym zamachem :-) Nie pytaj o talerz, można przykleić do stołu kropelką.
Może też być tak, że Bunch wcale nie chce obrysowywać jednym kształtem różnych fotografii, tylko chce mieć ich fragmenty w jednakowym kształcie?
Miłego dnia.

Bunch - 19 Maj 2011, 08:51

A wiecie co dziwne? Bo robiłem dokładnie tak samo i mi nie działało. Więc założyłem tu temat.
A zrobiłem jeszcze raz i... zadziałało. Nie przestanie mnie ten program zaskakiwac nigdy. Oczywiście metoda Chezarre jest najlepsza. Po co sobie utrudniać życie jak Artrur i bawić się w jakieś BLOKOWANIA obiektów dodatkowe i tak dalej.
Metoda Chezarra o tyle najlepsza, że się wycina wszystko. Jedno pod drugim za jednym razem, bez niepotrzebnych operacji.

Artur Miernik - 19 Maj 2011, 17:28

Blokowanie jest na wszelki wypadek, żebyś sobie czasem obiektu podczas szparowania nie przesunął. Sam tego nie używam, bo nie przesuwam, ale widzałem takich, którzy jakimś cudem przesuwają.