| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Przesuwanie obiektów - problem
andrzejo - 23 Maj 2011, 17:34 Temat postu: Przesuwanie obiektów - problem Witam!
Czy ktoś doświadczony mógłby podsunąć pomysł, co mogłoby być powodem, że zaznaczone obiekty nagle nie dają się przesunąć za pomocą myszki? Możliwe jest tylko przesuwanie za pomocą strzałek na klawiaturze. Używam wersji Corel 11, ale sprawdzałem na wersji 9 i jest, niestety, to samo.
Pozdrawiam i liczę na skuteczną pomoc.
andrzejo
Cysorz - 23 Maj 2011, 17:58
Zdarza mi czasami się to samo, ale tylko i wyłącznie na plikach od jednego klienta - niezależnie czy jest to v. 9, X3 czy X5 (nawet zmienił XP na W7 i też nie pomogło). Nie wiem jak to obejść, ale pomaga zaznaczenie nie przez kliknięcie na obiekcie, ale przez zaznaczenie go "w całości" czyli przytrzymanie LPM. Ciężko to trochę wytłumaczyć ;), ale wtedy można go przesuwać - ale nie przez kliknięcie w "x" ale gdzieś indziej na obiekcie. Jak już się raz ruszy, to później wszystko wraca do normy.
andrzejo - 23 Maj 2011, 19:40
Niestety, zaznaczanie przez przeciąganie z wciśniętym lewym klawiszem myszy nic nie zmienia.
Sądzę, że przyczyna leży gdzieś w konfiguracji Windowsa, ale reinstalacja wszystkiego to ostateczność :(
Może jednak ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Pozdrawiam,
andrzejo
andrzejo - 24 Maj 2011, 12:47
Witam ponownie,
problem rozwiązała reinstalacja (naprawa) samego Windowsa; chociaż dobrze byłoby wiedzieć, co go powoduje, aby nie mieć tego typu przygód w przyszłości :)
Pozdrawiam,
andrzejo
|
|