| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Komputer do grafiki
mtkseo - 31 Maj 2011, 11:52 Temat postu: Komputer do grafiki Witam,
Na co dzień pracujemy na bardzo dużych plikach graficznych przeznaczonych do druku wielkoformatowego - głównie w programie Corel Draw X5, ale często też w Adobe Photoshop.
Pliki niejednokrotnie mają rozmiar nawet kilka GB.
Interesuje nas zakup komputera, który będzie szybko, sprawnie i bezawaryjnie działał na tak dużych plikach.
Budżet około 3-4K PLN.
Proszę o porady jaki wybrać procesor, jaką płytę główną, jaki RAM etc. Zależy mi na szybkości zapisu i otwierania plików.
kula69 - 31 Maj 2011, 18:03
A po co tak wielkie pliki, może lepiej zainwestować w lepszy rip? My robimy pliki w skali, a później wrzucamy do Caldery i ona/on/ono (według uznania - niepotrzebne skreślić) powiększa do zadanego rozmiaru.
D.K. - 31 Maj 2011, 21:40
Jeśli chodzi o sprzęt polecam:
http://www.apple.com/pl/imac/
Może trochę droższy, ale warto zainwestować.
Wydajny, szybki, intuicyjny (Leopard Snow w porównaniu z innymi systemami operacyjnymi jest do opanowania w 2 min.)
Artur Miernik - 1 Czerwiec 2011, 18:38
Jasne, Maczek do Corela... chyba jedenastki.
beer4free - 2 Czerwiec 2011, 00:18
Dysk SSD to podstawa do tego duzo Ramu i można szaleć
restauro - 2 Czerwiec 2011, 09:02
Polecam komputer w oparciu o procesor AMD np z płytą główną Asus M4A88TD-V EVO USB3 (ze zintegrowaną kartą graficzną co powinno wystarczyć do grafiki 2D , ale z możliwością rozbudowy o 2 połączone ze sobą dodatkowe karty graficzne typu HD )
z szybkim dyskiem i dużą ilością pamięci RAM .Do tego procesor czterordzeniowy AMD i dobry zasilacz , co nie znaczy bardzo drogi, powiedzmy 300 zł powinno wystarczyć . całość bez pudelka , dodatkowych kart graficznych o których można pomyśleć gdyby zaszła taka potrzeba później i pamięci to trochę ponad 1000zł
http://pl.asus.com/Mother...#specifications
Sponsi - 2 Czerwiec 2011, 10:49
Konkretnie jakie firmy, to mniej istotne.
Pomyśl raczej jakiego używasz softu. Karty graficzne HD (że niby Geforce/Radeon?) to raczej do gier, nie do grafiki. O ile nie planujesz wrzucenia Quadry, to zwykły, biurowy Radeon za 250zł będzie OK. Tylko "ale" - być może od któregoś CS-a już korzysta z jakichś bibliotek. Musisz poszukać takiej informacji gdzieś w dokumentacji PS-a, czy cuś...
Zobacz z czego skorzysta soft, czy jest jakieś wsparcie dla konkretnych modeli kart.
Ogólnie celuj w 4 rdzenie, np. Phenoma II X4 lub Intela Core i7, RAM z 8GB, czy dyski szybkie... zależy do czego, jeśli będziesz renderował 3D, to tak, jeśli nie, to "zwykłe" Samsungi F3 wystarczą. Policz jakiej pojemności szukasz. Możesz pokombinować z RAIDem, ale to już kwestia bezpieczeństwo czy szybkość (raczej nie zrobisz RAID 10 czy 50 w tej kwocie).
Ja bym chyba jednak nie szalał z Quadrą czy SASami, bo to też nie ta kasa. Core i7, 8GB RAM, na system wziąć SSD 120GB (jak najlepszy i najświeższy model, bo SSDki lubią czytać, zapisywać danych niestety nie), plus np. 2x500GB (lub 1TB - pilnuj ilości talerzy, ja bym wolał mniejszy dysk na 1 talerzu niż większy z 2-3 talerzami) Samsung F3 do przechowalni. Do tego dokup na USB3.0 jakiś zewnętrzny np. WD 1TB na backupy.
I jest bajka : )
Podstawa to zobacz co wspiera ten Photoshop (który CS?), bo akurat nie jestem na bieżąco i palca sobie uciąć nie dam. Wydaje mi się, że raczej nie wspiera jakoś rewelacyjnie kart HD, w sensie do gier. Chyba "jeszcze nie"... choć kiedyś coś o tym czytałem, że niby ma (od któregoś CS-a), musisz poszukać w Google co i jak.
Co do dysków, to jeśli robisz dużo 3D, to trza pokombinować, ale raczej budżet już za mały...
A, co do Maka - o ile nie śpisz na kasie (a nie śpisz, bo taki masz budżet ; ) - to nie myśl o tym świecidełku. IMO jakbym miał 5-6k to wolałbym spróbować kupić jakąś stację roboczą HP czy coś (nawet z drugiej ręki) niż to cacuszko marketingowe... rozumiem, że to jest bombex i rewelacja, ale jednak nie przy takich cenach, nie przy takich realiach w Polsce...
Pilnuj markowości zasilacza. Celuj w minimum 600W - dobry powinien kosztować 350-400zł.
EDIT:
W sumie 4000PLN to jest taka na styk kasa tak naprawdę ;;; ) ale złożysz coś, w sensie PeCeta, superowego, ale jednak "tylko" PeCeta ; )
EDIT 2:
O cholera, ale core i7 są drogie - masakra... to chyba tylko na core i5 wystarczy... ale z drugiej strony nie wiem, czy Phenom nie byłby wydajniejszy...
EDIT 3:
Właśnie w konfiguratorze gral.pl na szybko złożyłem zestawik, że
core i5 3.2GHz x4 rdzenie
8GB RAM (omijaj raczej Adata pamięci)
płyta Asusa
Dysk 120GB OCZ Agility 3 (to podobno bardzo fajny, świeży model, że "3")
Quadro nawet grafika weszła za 700zł (ale nie mam przeglądu, więc trzeba doczytać co Ci potrzebne z tego tematu)
nagrywara itd.
i wyszło 3000PLN
do tego dorzuć porządny, 600-700W zasilacz tak za 400zł, 2x500GB np. Samsung F3 i jest bombex i masz wydane 4k...
restauro - 2 Czerwiec 2011, 11:30
Zapomniałem dodać o najważniejszej rzeczy ,zasilacz musi być także cichy ,w zasadzie niesłyszalny inaczej po kilkunastu minutach nie będziesz mógł skupić się na pracy .
Sponsi - 2 Czerwiec 2011, 11:41
Raczej zasilacze w tej klasie są ciche. Hałas to będą tworzyć wiatrak od procka albo/i grafiki... wtedy chłodzenie wodne, ale to +parę stówek do ceny. Ogólnie temat taki osobny - dodatkowy.
restauro - 2 Czerwiec 2011, 11:48
Ja mam ModeCom mocny ,cichy , tani i 3 lata gwarancji. Kolega nie wspomina o grafice 3D więc prawdopodobnie karta zintegrowana powinna wystarczyć (oczywiście mam na myśli płytę którą mam i polecałem , z innymi zintegrowanymi to różnie bywa ) i wówczas odpada hałas a przede wszystkim upał w lecie , bo zimą zawsze można wyłączyć kaloryfery.
|
|