Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - dzielenie dużego formatu do druku na zwykłej drukarce a4

ciacho333 - 2 Czerwiec 2011, 14:42
Temat postu: dzielenie dużego formatu do druku na zwykłej drukarce a4
witam serdecznie kolegów forumowiczów

domyślam się że jest to banalne pytanie ale z racji tego że raczkuje w tej dziedzinie więc się pytam bo nawet nie wiem jak zapytać żeby "szukajka" znalazła

otóż doradzono mi że mogę wykonać ów projekt w cdr ale mam problem z jego drukiem, mianowicie jest projekt napisów z dopasowaniem go do wymiaru 78x54
są to napisy w stylu "instalacje elektryczne i nr......"
chce zrobić sobie z tego szablon i wydrukować go na zwykłej drukarce w celu późniejszego wycięcia

czy jest to w ogóle możliwe i jeśli tak to w jaki sposób

z góry ogromne dzięki

pozdrawiam

restauro - 2 Czerwiec 2011, 16:08

Dołącz ten plik ktoś na pewno Ci pomoże .
Przydatny link dla stawiających pierwsze kroki i nie tylko
http://corel.wodip.opole.pl/

Cysorz - 2 Czerwiec 2011, 16:15

CTRL+P i w 2-giej zakładce (Opcje) włącz "Drukuj z podziałem na fragmenty". Uwzględnij zakładki, czyli marginesy, których drukarka nie potrafi zadrukować. I tyle :)
chezare - 2 Czerwiec 2011, 20:04

Malutki, dobrze mówisz, tylko że nie trzeba martwić się o marginesy, bo oprogramowanie doskonale wie, że są i je uwzględnia:-) To co się kończy na jednej kartce na drugiej zaczyna się dokładnie w tym samym miejscu, w którym na poprzedniej się skończyło. Po wydrukowaniu trzeba odciąć niezadrukowane marginesy i wszystko da się elegancko złożyć w całość :)