| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak otworzyć dok. GIF
MR240760 - 6 Czerwiec 2011, 18:22 Temat postu: Jak otworzyć dok. GIF Mam dokument gif który ma 33 klatki. Jak go otworzyć w CD żeby była widoczna grupa 33 obiektów. Teraz otwiera mi się jako Mapa bitowa ...i co dalej
s-p-i-n - 6 Czerwiec 2011, 19:50
Corel DRAW nie jest programem do tworzenia animowanych gifów, a w związku z tym nie otworzy Ci gifa jako klatka po klatce. Jeżeli chcesz edytować gifa w Corelu to musisz użyć odrębnego programu do jego otwarcia np. Easy Gif Animator i wszystkie klatki sobie przekopiować do Corela - każda klatka będzie bitmapą.
Po edycji zapisujesz każdą klatkę jako osobny plik (jpg, bmp itp.) i znów w programie do tego przeznaczonym tworzysz z klatek animowanego gifa.
chezare - 7 Czerwiec 2011, 00:31
GIF to zawsze bitmapa. Zwykły, statyczny gif to jeden obrazek, taki animowany składa się z tylu obrazków ile ma klatek animacja (jeśli chodzi o sam plik, to niekoniecznie prawda, bo mogą być zapisywane tylko różnice między poszczególnymi klatkami). Jeśli masz pakiet Corela, to jest w nim Photo-Paint, który bez problemu taki plik otworzy i będziesz miał dostęp do każdej klatki.
kula69 - 7 Czerwiec 2011, 07:45
chezare, x5 nie otwiera - później spróbuje na x4 i X3
Jack237 - 7 Czerwiec 2011, 08:41
Photo Paint (Corel X5) widzi tylko jedną warstwę. W Photoshopie widzę 33 warstwy
MR240760 - 7 Czerwiec 2011, 10:41
W CD X5 widzę jedną warstwę tylko w tym przypadku, w innych GIF-ach otwierają się wszystkie warstwy. Stąd pytanie dlaczego tak jest i jak to zmienić
wawel - 7 Czerwiec 2011, 14:27
| MR240760 napisał/a: | | W CD X5 widzę jedną warstwę tylko w tym przypadku, w innych GIF-ach otwierają się wszystkie warstwy. |
W pakiecie z w/w wersja Corela jest program SWISH MiniMax - odpowiedni do animacji i jego uzyj do otwierania. Jesli koniecznie chcesz miec kazda klatke w Draw, Do Swisha wstaw tego gifa jako nowa scene, a nastepnie eksportuj jako gif i taki gif powiniem wejsc jako zgrupowany obiekt 33 bitmap do Corela.
Mozna tez otworzyc w gimpie i w nim zapisac jako xcf, a nast. zaimportowac do DRAW - powinienes dostac rowniez grupe 33 bitmap.
pozdr.
MR240760 - 7 Czerwiec 2011, 17:12
dzięki otworzyłem w R.A.V.E i zapisałem do CD .Tylko nie wiem dlaczego niektóre GIF-y otwieram a inne nie? Pewnie kiedyś dojdę do tego
chezare - 7 Czerwiec 2011, 21:46
Kula, wygląda na to, że Corel i obsługę gifów w nowych wersjach "ulepszył".
kula69 - 7 Czerwiec 2011, 22:00
chezare, niestety nie pierwsza i nie ostatnia "poprawka" . Myślę, że Vector Capital odpuścił sobie pakiet CD
chezare - 8 Czerwiec 2011, 06:22
Chyba trochę zbyt pochopnie skopaliśmy Corela?
MR240760 napisał, że generalnie to gify się otwierają tyle tylko, że nie wszystkie.
Nie wiem o jakich warstwach mówicie? Gif to upraszczając sekwencja iluś tam obrazków zapisanych jeden za drugim i wyświetlanych przez program, który potrafi je wyświetlać po kolei z określoną prędkością. Jeśli dobrze się orientują to interwały czasowe można ustawić niezależnie dla każdej klatki. W pliku zapisane są też użyte kolory, czy ma się odtwarzać "w kółko", czy określoną ilość razy i czy ma być np. przezroczysty.
W X3 Photo-Paint otwiera ten plik bez żadnych problemów. Podobnie jest z Draw, tu oczywiście trzeba plik importować. Nie ma w nim żadnych warstw jest grupa 33 obiektów.
Podobnie skonstruowane są animowane kursory i ikony, które mogą zmieniać wygląd w zależności od sytuacji.
|
|