Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Plotery i poligrafia - druk z pdfa przeznaczonego do rozpowszechniania

jebuem - 7 Czerwiec 2011, 18:08
Temat postu: druk z pdfa przeznaczonego do rozpowszechniania
witam
otrzymałem do wydruku offsetowego folder w postaci pliku pdf, niestety jest to typowy plik do rozpowszechniania w necie
plik pdf format A4, trochę tekstu, grafika rastrowa, wektorowa
importuję to do corela draw x3, import idzie bez problemu, tylko bitmapy mają rozdzielczość 96dpi
pytanie do bardziej ogarniętych co by zrobili:
- podbijam sztucznie to 96dpi do 300dpi i zlecam wydruk
- czy zrezygnować z drukowania tego bo i tak wyjdzie syf (nie mam możliwości zdobycia lepszych zdjęć)
taki mój dylemat :)
Czy ktoś z bardziej doświadczonych podbijał zdjęcia z 96dpi do 300dpi i drukował taki materiał offsetem, wyjdzie z tego coś sensownego czy sobie odpuścić?

wawel - 7 Czerwiec 2011, 18:39

Mozna zwiekszyc sztucznie za pomoca specjalnych programow np. PhotoZoom Pro, a nast. ustawic rozdzielczosc na ok. 190 dpi nie wiecej i drukowac z liniatura 133 lpi.
Przelicznik nie musi byc x 2. Wystarczy 1,4.
Ale i tak wszystko zalezy od zdjec i tego czy np. te zdjecia nie mialy wysokiej kompresji stratnej przy tworzeniu pliku pdf. 30% szans ze cos z tego bedzie.
pozdr.

chezare - 8 Czerwiec 2011, 06:48

Wawel ma rację, a na pytanie nie da się sensownie odpowiedzieć bez obejrzenia tych fotografii.
Jack237 - 8 Czerwiec 2011, 12:22

Sztuczne zwiększanie rozdzielczości do niczego nie prowadzi - zwiększa tylko niepotrzebnie rozmiar pliku. Nie da się "cudownie" zwiekszyć rozdzielczości. Otwórz tego PDF-a w Photoshopie z atrybutami rozdzielczości 300 dpi i ustaw na CMYK. Jeżeli po otwarciu wygląda tak samo, jak ten, który otrzymałeś, to sobie odpuść. Nic z tego nie będzie.