| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zmiana formatu
djzbyniek - 12 Czerwiec 2011, 16:12 Temat postu: Zmiana formatu Witam! Mam mały problem polegający na zmianie formatu Corelowskiego na JPG. Próbowałem juz poprzez zapisanie jako METAPLIK Windows i potem przez zmianę Metapliku na JPG za pomoca Painta. Jednak obrazek traci ostrość, widoczne są pixele. Więc prosze o pomoc! Jak zapisać plik w formacie JPG aby nie pogorszyła się jego jakość? i czy się da? Jest to moja pierwsza praca w tym programie.
Pozdrawiam!
s-p-i-n - 12 Czerwiec 2011, 16:36
Plik>eksportuj>wybierasz JPG>eksportuj>ptaszki na wygładzanie i profil ICC, kolory RGB, rozdzielczosc mozesz dac 300 dpi>ok>kompresja i wygładzanie ustaw powiedzmy na 10
i powinno byc ok
chezare - 12 Czerwiec 2011, 23:12
Jeśli chodzi o jpg to nie da się wyeksportować grafiki do tego formatu żeby nie stracić na jakości, bo to jest stratny format. Bez względu z jakimi ustawieniami byś nie eksportował grafiki do jpg, to stracisz część informacji.
Można oczywiście, tak jak radzi S-p-i-n ustawić wysoką rozdzielczość, ale jeśli to ma być np. tylko wyświetlane na ekranie, to nie bardzo ma to sens. Podobnie dołączanie profilu kolorów do grafiki np. na stronę www też jest bez sensu, bo przeglądarka z tego nie skorzysta. Nie skorzystają też popularne przeglądarki grafiki. W ogóle mówienie o profilu kolorów jak prawdopodobnie nie wiesz co to jest i co masz ustawione w programie, mija się z celem. Wygładzanie, o którym pisze kolega spowoduje zmniejszenie efektu "schodków" na ukośnych liniach ale przy okazji rozmyje obraz tam gdzie wcale tego nie chcesz. Jeśli zaś chodzi o kompresję, to nie jest to to samo co w programach do kompresowania danych takich jak np. zip. W przypadku programów kompresujących dane nic nie ginie, przy eksporcie grafiki do jpg kompresja powoduje zmniejszenie wielkości pliku kosztem bezpowrotnej utraty informacji o obrazku. W jpg nawet jak kompresja jest ustawiona na 0, to i tak część danych jest tracona. Każde otwarcie i zapisanie pliku powoduje pogorszenie jego jakości. Może spróbuj z innymi formatami, np. png? Można by znacznie więcej powiedzieć o tym jak rozwiązać twój problem gdybyś napisał do czego ta grafika ma służyć.
djzbyniek - 13 Czerwiec 2011, 21:47
wielkie dzięki:)
|
|