Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z czcionkami

F-Głowy - 21 Czerwiec 2011, 10:14
Temat postu: Problem z czcionkami
Dzień dobry wszystkim.
Taki ładny dzionek a mnie już problemy trapią. No... I co tu robić?

Przechodzę zatem do rzeczy.

Często dzieje się tak, że najzwyklejsze dokumenty pisane w Wordzie i zapsiane do PDFa nie chca się zaimportować z poprawnymi czcionkami do DRAWA. Nie ma w dokumentach tych żadnych nowych i wymyślnych czcionek a i tak zawsze Corel nie umie ich dopasować.
Sprawdzałem nawet nazwy czcionek brakujących w internecie i pobierałem takie, wgrywałem do czcionek Windowsowskich ale to nie pomagało, bo Corel i tak nie widział ich i nie dopasowywał. Ilekroć chce zaimportować prostego PDFa do Corela, wywala mi komunikat o czcionkach. O co chodzi? Przecież te czcionki chyba są domyślnie w systemach. Najprostsze, popularne fonty przecież!

Obrazek... w załączniku.

Co tu poradzić?

Cysorz - 21 Czerwiec 2011, 15:39

Za Times Roman Normal podstawiać np. Times New Roman Normal itd.
Włącz zapamiętywanie podstawiania a nie będziesz musiał za każdym razem wybierać...

F-Głowy - 21 Czerwiec 2011, 18:08

No ale nawet jak mam tę samą czcionkę w systemie (bo specjalnie wyszukałem i pobrałem) to mi jej automatycznie nie podstawia. I coś jest nie tak. A żeby było śmieszniej to jak dam w PDFie który chce otworzyć na "KOPIUJ" przy zaznaczonej czcionce i potem wkleję ją w Corelu to... udaje się, działa! Wtedy czcionka jakoś się pokazuje i to taka jaka ma byc, prawidłowa. Jednak otwierając PDFa w Corelu nie importuję absolutnie żadnej. Dlaczego?