Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - eliptyczna przeźroczystość w Corel DRAW

dihe - 22 Czerwiec 2011, 08:25
Temat postu: eliptyczna przeźroczystość w Corel DRAW
Witam, potrzebuję stworzyć w Drawie elipyczną {nie radialną) przeźroczystość jak na załaczonym obrazku. Głónie chodzi mi o to aby środek (białe0 było przexroczyste a na brzegach nie. Chcę żeby było to na wektorach.

Proszę o sugestie jak to zrobić aby nie utracić możliwości sterowania zakresem przeźroczystości.

.

LogoPedant - 3 Lipiec 2011, 20:35

Jeżeli dobrze zrozumiałem, powinieneś dodać jeszcze jeden obiekt, taki którego potrzebujesz,
czyli jak domniemam jakiś owal w centrum Twojego prostokąta, który musiz połączyć z samym prostokątem,
aby potraktować je jak jeden obiekt:

Masz wtedy pełną edycję wypełnienia, cały czas z możliwością zmiany kształtu środkowego obiektu.
Jeżeli będziesz chciał go zmienić całkowicie, na przykład z owalu na kwadrat,
wtedy rozłącz obiekty, usuń zbędny i połącz z nowym,
choć prościej będzie usunąć wszystkie węzły ze środka jednym machnięciem,
wycentrować z nowym i połączyć... ;-)

dihe - 3 Lipiec 2011, 22:00

Kurcze, już się cieszyłem, a tu się okazuje że nie to.

Chodzi mi o sam gradient, aby był owalny. i żebym mógł sobie ustawić prostokąt o zadanym wymiarze a zmieniać zakres gradientu w pionie i poziomie (skalować)

LogoPedant - 3 Lipiec 2011, 22:47

Niestety nie zrozumiałem, o co kaman ;-) , więc spróbuj to wyjaśnić bardziej dokładnie,
a postaram się pomóc...

P.S. Jeżeli owal ma być w środku przeźroczysty, a nałożony na czarny prostokąt, to jego środek będzie czarny... ;-)

dihe - 4 Lipiec 2011, 18:39

tak też sądziłem że nie problemem jest brak wiedzy forumowiczów, a raczej brak zrozumienia pytania.

Wyobraźmy sobie owal(elipsę) białą, a pod nią drugą większą w kolorze czarnym. Nadajmy im efekt metamorfozy w ilości 256 pasm i zresteryzujmy całość. Nastepnie nadajmy efekt mnożenia. Otrzymujemy PRAWIE to oco mi chodzi.

Prawie...
    dlatego że nie mamy wektoru,
    nie można skalować w szerz i wzdłuż,
    teoretycznie można zamknąć to w prostokąt który będzie mniejszy od obszaru.

Do jakich celów mogło by mi się to przydać, np do efektu winietowania.

chezare - 4 Lipiec 2011, 20:33

To się nie da zrobić, chyba że Roland coś wymyśli?

kula69 - 4 Lipiec 2011, 22:07

A może tak?
http://www.voila.pl/308/5...x.php?get=1&f=3
Podgląd

dihe - 4 Lipiec 2011, 22:43

kula69 fajnie, ale..
1) mój komp nie jest lambo i raczej szukam delikatnych rozwiązań dla niego.
2) nie bardzo jest jak sterować głębią przejścia.

W załączniku, zwykłe radialne wypełnienia z efektem o który mi chodzi, oczywiście z tą różnicą że ja chcę eliptyczne.:D

Nie wiem czy w ilustratorze to jest, ale w CD by mogło być. To chyba nie jest trudne do oprogramowania.

BTW. Jest jakieś miejsce gdzie można pisać swoje propozycje zmian do CD? bo mam sporo pomysłów na proste ułatwienia do skomplikowanych rzeczy, a nie wiem czy ktoś wogóle czyta fora z ekipy Corela.

kula69 - 4 Lipiec 2011, 22:58

dihe napisał/a:
kula69 fajnie, ale..
1) mój komp nie jest lambo i raczej szukam delikatnych rozwiązań dla niego.
2) nie bardzo jest jak sterować głębią przejścia.

Ad 1 cóż... masz pecha, ale te przejście przeliczy dowolny komp wyprodukowany w przeciągu ostatnich 5 lat - sprawdziłem na 7 latku i dał rade :-)
Ad 2 sterujesz wszystkim stosując zaznaczenie węzłów oraz wartościami metamorfozy - kiedy to robiłem nie wiedziałem że tak fajnie może być

chezare - 4 Lipiec 2011, 23:05

Kula, Voila zdechła, a mnie przez noc zeźre ciekawość coś wykombinował
kula69 - 4 Lipiec 2011, 23:11

ok daje na normala
jeśli dasz czarny to dawaj 400% - nieźle wygląda

chezare - 4 Lipiec 2011, 23:22

Nie wiem dlaczego upieracie się przy tych wektorach.
Ja też mogę zrobić dowolny kształt, szerokość tego wtapiania itd.

kula69 - 4 Lipiec 2011, 23:29

chezare, i tak ja bym to robił w PP ale ten sposób może służyć dla jakiś szczególnych efektów bo zwykła winieta jest w PP i nie widzę powodu by była wektorowa. Potraktowałem to jako wyzwanie i przez przypadek znalazłem możliwości zrobienia efektu np. przejścia w kształcie kropli
dodaje plik z "kroplą"

chezare - 4 Lipiec 2011, 23:30

Tylko, że ja ten obrazek zrobiłem w Draw nie ruszając się z niego nawet na sekundę.
kula69 - 4 Lipiec 2011, 23:40

ale nie masz przeźroczystości na krawędziach - chyba że coś źle u mnie wyświetla bo dziś mam tylko monitor córki do gierek
DzumA - 78 - 5 Lipiec 2011, 11:52

oczywiście modyfikując ustawieniami WTAPIANIA CIENIA i PRZEŹROCZYSTOŚCIĄ można uzyskać oczekiwany efekt