Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Menu restaracji

kamilg46 - 25 Czerwiec 2011, 21:40
Temat postu: Menu restaracji
Witam Jakim narzędziem mogę zrobić menu jakiegoś baru czy to jest klawisz tab. Czy można to zrobić na tle lub pod jakiś foto. Proszę o dokładne obiaśnienie i przykład. Mam Wersje x5
s-p-i-n - 25 Czerwiec 2011, 21:44

Możesz dać fotę i na niej tekst ułożyć. To Ty projektujesz więc nie rób nic szablonowo.
joannaw.79 - 25 Czerwiec 2011, 21:56

Nie ma w corelu narzędzia "zrób menu", trzeba tekst wpisać i ułożyć. Ja sobie to w 9 robiłam w ramkach, każdy wiersz po enterze, potem wyrównanie do lewej, a wyrównanie cen do prawej. Ramki miały zadaną jednakową interlinię i na końcu je wyrównałam żeby zachować poziom w wierszach (numerek, nazwa pozycji, cena).
Taki może mozolny sposób ale efekt niczym w Indesignie i nikt mi nie wierzy że robiłam to w corel9. Tło pod spodem powinno być dopasowane do przodu, przynajmniej kolorystycznie. Moja drukarnia specjalizuje się w ulotkach pizzerii, więc narobiłam się tego od groma albo i ciut więcej. W indesign robię to w tabeli, ale tabela w corelu nie jest łatwym narzędziem, trzeba się przyzwyczaić.

kula69 - 26 Czerwiec 2011, 17:42

menu tak jak i konkurencji najlepiej robić w tabelkach w X5 jest już niezłe zarządzanie nimi