| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel Draw
chieslaw3 - 29 Czerwiec 2011, 14:05 Temat postu: Corel Draw Witam
Jak zapisac w Corelu żeby obrazek był czarno biały? Tzn mam stworzony obrazek kolorowy wektorowo i chciałbym tez z niego zrobić czarno biały. Jak tego dokonac?
pozdrawiam
Cysorz - 29 Czerwiec 2011, 15:27
Wyeksportuj do *.pdf'a zaznaczając w opcjach koloru "jako szarość". A potem import z powrotem do Corela.
tegraf - 29 Czerwiec 2011, 16:15
Edycja > Znajdź i zamień > Zamień obiekty > Zamień modele lub palety kolorów > Wyszukaj model lub paletę kolorów (bez wybierania konkretnej, guzik na samej górze) > "Zaptaszkuj" wszystkie trzy opcje pod spodem > Zamień na model kolorów: skala szarości > Wypełnienia > Zakończ.
I to samo dla konturów.
Edytuję, po uszczegółowiłem opis. Opcja z pdfem nie działa, bo mój Corel robi takie pdfy, których sam nie może zaimportować
Pozdrawiam
chieslaw3 - 29 Czerwiec 2011, 18:29
zrobilem tak jak napisales z menu edycja tylko z emi nei zrobil wszystkiego, czesc został w kolorze dlaczego?
chezare - 29 Czerwiec 2011, 20:10
Może są pomieszane w obrazku palety kolorów?
Cysorz - 29 Czerwiec 2011, 20:15
PDF się nie sprawdził?
chezare - 29 Czerwiec 2011, 20:24
Malutki, ludzie tacy są, że jak mają do wyboru kilka rozwiązań, to zawsze wybiorą to bardziej skomplikowane
restauro - 30 Czerwiec 2011, 09:34
Najprościej chyba byłoby zamienić kolory z palety .
chezare - 1 Lipiec 2011, 01:06
Restauro, taki sposób kolega Tegraf właśnie zaproponował i zostały się kolorowe elementy. Sposób z pdfem jest prostszy i skuteczniejszy w wypadku bałaganu na który wskazywałaby nieudana akcja według przepisu Tegrafa.
Jest jeszcze jeden szczegół. Być może to tylko brak precyzji w określeniu celu, ale chieslaw3 mówi o zrobieniu obrazka dwukolorowego.
drozd - 1 Lipiec 2011, 02:45
Jeśli te kolorowe wektory są już gotowym projektem, który tylko potrzebujemy w skali szarości, to może po prostu wyeksportować to do .jpg, potem z fotki zdjąć kolor (robi się to jednym kliknięciem prawie każdym, nawet prostym programem do obróbki zdjęć) i na powrót wrzucić .jpg do Draw (no, a jak będzie dalej potrzeba, to ewentualnie trasować fotkę i zamienić na wektory; pod warunkiem, że pierwotny projekt nie jest zbyt skomplikowany i nie pogubimy szczegółów po całej operacji).
tegraf - 1 Lipiec 2011, 07:15
| chezare napisał/a: | | Tegraf właśnie zaproponował i zostały się kolorowe elementy. |
Od razu "zostały"... Jakby zadający pytanie pokazał, jakie "zostały" kolorowe, byłoby jaśniej. A tak, to gdybanie tylko. Nie miały prawa zostać. Mogły zostać bitmapy i jakieś dziwaczne wypełnienia, ale w pytaniu mowa była o prostych wektorach.
Pozdrawiam
restauro - 1 Lipiec 2011, 09:05
Chieslaw3 nie wspominał nic o szarościach ,chce zamienić na kolor czarno - biały. Dołącz plik będzie łatwiej doradzić .
tegraf - 1 Lipiec 2011, 09:22
Trzy posty niżej pisze, że próbował zrobić wg przepisu na szare, ale nie do końca się udało, choć prawie. Czyli nie o black&white mu chodziło.
Przy okazji: miałem klienta reklamującego coś tam, bo chciał "szarszejszy szary"...
Pozdrawiam
restauro - 1 Lipiec 2011, 10:42
To prawie jak bardziej ziemniaczane ziemniaki . Dobre hasła reklamowe.
Tylko u nas drukujemy szarszy szary i serwujemy ziemniaki bardziej ziemniaczane .
joannaw.79 - 1 Lipiec 2011, 15:38
My mamy całą paletę szarych: mysi szary, szary skalny, szarawy, ciepły szary, zimny szary
Słowo daję, takie były życzenia klientów co do kolorów w projekcie, specjalnie je zapisywałam.
chezare - 1 Lipiec 2011, 16:29
Już to kiedyś napisałem, Fałat miał kilkadziesiąt rodzajów białego, to dlaczego szary miałby być gorszy? Ile jest kolorów w 24 bitowym RGB? Spróbujcie je wszystkie ponazywać
Restauro, kolega na początku napisał o czarno-białym, czyli wykazał się brakiem precyzji w określeniu celu. Skąd pewność, że teraz pisze to o czym Ty myślisz?
restauro - 1 Lipiec 2011, 16:36
| chezare napisał/a: | Już to kiedyś napisałem, Fałat miał kilkadziesiąt rodzajów białego, to dlaczego szary miałby być gorszy? |
Nie do końca się z Tobą zgodzę .Fałat malował biel w kilkudziesięciu kolorach a to jednak nie to samo .W sprawach kolorów staram się być precyzyjny a nawet można powiedzieć jestem skrzywiony .
joannaw.79 - 1 Lipiec 2011, 17:51
| Cytat: | | W sprawach kolorów staram się być precyzyjny a nawet można powiedzieć jestem skrzywiony. |
W takim razie jaki to kolor kawa z mlekiem? No bo w końcu klient ci nie poda proporcji kawy do mleka, chyba że filiżankę takowej poda
Albo co to jest szary skalny? Skała może być granitem albo piaskowcem
śliwkowy? mirabelki, czy węgierki?
restauro - 1 Lipiec 2011, 18:57
Kawa z mlekiem to będzie pewnie Umbra naturalna .Piaskowce natomiast występują praktycznie we wszystkich kolorach ,Wniosek należy rozmawiać z klientami posiłkując się wzornikiem kolorów .
joannaw.79 - 1 Lipiec 2011, 19:23
Fajna dyskusja wyszła w temacie o czarno białym rysunku.
restauro nie denerwuj się na mnie, mój post był z charakteru humor branżowy na temat określania kolorów przez klientów.
Na temat kolorów też jestem uczulona, zwłaszcza że trzeba pamiętać iż dany odcień inaczej wygląda w sąsiedztwie ciemnego a inaczej w sąsiedztwie jasnego, generalnie percepcja się kłania. Raz ratowaliśmy z drukarzem ulotkę, piękny projekt w sepii z czarnym tłem, podkręcając wałki już w druku, ponieważ czerń w projekcie ustawiona była na zimno czyli wpadała granat co psuło efekt niesamowicie. I przyznam bez bicia że to była częściowo moja wina, ponieważ puściłam ten projekt sprawdzając tylko czy grafik dał podbicie, ale nie tknęło mnie żeby pomyśleć w jakich proporcjach.
Cysorz - 1 Lipiec 2011, 21:46
Jak już o kolorach, to jak je rozkładacie dla sepii?
restauro - 2 Lipiec 2011, 09:48
Joannaw.79
Nie widzę powodu dla których miałbym się denerwować , tym bardziej ze jak wynika z nicku nie jestem drukarzem i mam ten komfort że zbyt często nie muszę dyskutować z daltonistami na temat koloru.Pozdrawiam
joannaw.79 - 2 Lipiec 2011, 10:24
Malutki nie pomogę: bo ja wektory na oko i na czuja, a bitmapy najczęściej w photoshopie bo tam jest fajne narządko do tego. A projekt o którym pisałam a'propos czerni nie był mojego autorstwa niestety
|
|