Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak wykonać efekt wypukłości i cienia

Timoty - 30 Czerwiec 2011, 22:26
Temat postu: Jak wykonać efekt wypukłości i cienia
Czy może ktoś wie i podpowie mi jak wykonać efekt wypukłości i cienia (taki jak na załączonych rysunkach) w coreldraw? Za pomoc dziękuję. Początkujący
D.K. - 30 Czerwiec 2011, 23:22

Nabywając drogą kupna program Adobe Photoshop. W CorelDraw raczej nie pójdzie.
kula69 - 1 Lipiec 2011, 06:59

D.K., przecież to zwykła maska i efekt plastik a później przeźroczystość obiektu. oczywiście nie CD a w PP, bo w Draw to trzeba cy stworzyć obiekt nadać mu głębie ,dać fazę tak by pokazywał tylko fazę i dać przeźroczystość - najlepiej w CD8 bo tam była faza wypukła
roland - 1 Lipiec 2011, 07:06

Częściowo się da. Mianowicie wystarczy wybrać z górnego menu Efekty, opcję Faza. Niestety nie zadziała dla bitmapy, a jedynie dla obiektów wektorowych. Więc pierwszy przykład da się zrobić bez problemu, ale nie da się zastosować fazy dla zdjęcia, nawet jeżeli użyjemy szybkiego kadrowania. Jednak podobny efekt uzyskasz odpowiednio nakładając na kilka obiektów pomocniczych przezroczystość.
restauro - 1 Lipiec 2011, 09:11

Taki szyld najprościej chyba jednak wykonać sposobem Rolanda później nałożyć bitmapowy obrazek i powinno być podobnie
kula69 - 1 Lipiec 2011, 09:52

myślałem raczej o czymś takim ale robione w X4 i faza tylko prosta
restauro - 1 Lipiec 2011, 10:35

Moze tak. Jeśli rogi fazy są za ostre można ją rozłączyć i poprawić narzędziem Kształt
roland - 1 Lipiec 2011, 11:15

Qrczę, ktoś napisał, że się nie da (oj, to chyba ja napisałem) zastosować fazy dla bitmapy. A jak się czegoś w Corelu nie da zrobić, to wtedy postanawiam to zrobić - no i udało się. Oczywiście tak naprawdę faza nie jest zastosowana dla bitmapy, ale wygląda całkiem ładnie. Mój pomysł jest trochę podobny, jak zauważyłem do tego który zastosował kula69, ale moim zdaniem bardziej uniwersalny (bo można go zastosować dla dowolnego kształtu), a i efekt też lepszy.

Wyszło mi coś takiego:

Rozwiązanie jest tutaj:
http://corel.wodip.opole....p?p=25372#25372

Timoty - 1 Lipiec 2011, 19:34
Temat postu: Wielkie dzięki Panie Rolandzie o to chodziło
Wielkie dzięki Panie Rolandzie o to chodziło. Przyznaję, jest pan ekspertem od corela.
Sama przyjemność oglądać Pana filmiki instruktażowe.

Pozdrawiam

kula69 - 3 Lipiec 2011, 17:28

roland, masz racje bo dałem fazę, a lepiej wygląda to co zrobiłeś. Tu wersja z plastikiem z PP
chezare - 3 Lipiec 2011, 20:09

Ale mnie Roland przestraszyłeś.
Nie dalej jak wczoraj obejrzałem sobie Twój nowy film, a tutaj piszesz, że się nie da.
Już myślałem, że Cię jakieś rozdwojenie jaźni dopadło albo co najmniej amnezja :-)