| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Poprawne przejście z RGB na CMYK (kolor royal blue).
LogoPedant - 3 Lipiec 2011, 20:11 Temat postu: Poprawne przejście z RGB na CMYK (kolor royal blue). Witam.
To mój pierwszy post na forum, zatem kłaniam się.
Napotkałem problem z uzyskaniem poprawnego przejścia z błękitu królewskiego w RGB: 65, 105, 225 do CMYK'a.
Przy konwersji w Corelu (edycja koloru) wynik składowych barwy CMYK to: 98, 49, 0, 0,
natomiast na przykład takim konwerterem to: 71, 53, 0, 11.
Potrzebuję najbardziej zbliżone składowe w CMYK do tych z błękitu królewskiego,
który jest jednak kolorem webowym, zatem jego nasycenia nie uda się nigdy oddać w druku,
jednak odniesienie do CMYK'a muszę zawrzeć w informacjach wytycznych dla klienta,
aby posługiwał się w swoich działaniach reklamowych dokładnymi danymi przy różnych reprodukcjach logo
i papeterii oraz innych materiałach.
Klient jest z Niemiec i nie mam właściwie żadnego wpływu na wybór drukarni,
czy też producenta określonej reprodukcji, a co a tym idzie wglądu i wskazania odpowiedniej barwy z wzornika...
Chciałbym jednak, aby klient miał dokładne składowe CMYK dla wiernego (no prawie...) odwzorowania błękitu królewskiego,
który bardzo mu się podoba...
Na innym forum proponowano mi zamiennie PANTONE:
http://www.pantone.com/pa....aspx?c_id=4715
lub
http://www.pantone.com/pa....aspx?c_id=4716
jednak nie mogę go wprowadzić w Corelu 12, a tym samym poznać jego ewentualnych składowych w CMYK'u.
Jak sobie poradzić z poprawną konwersją do CMYK'a i zbliżyć się jak najmocniej do błękitu królewskiego?
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź i porady. Dziękuję z góry. Pozdrawiam.
chezare - 3 Lipiec 2011, 20:48
Mnie wyszło 78/65/0/0 ale czy to ma sens, nie wiem. Musisz cierpliwie poczekać jest tutaj paru specjalistów od kolorów, to coś wymyślą
Wydaje mi się jednak, że na precyzyjną odpowiedź w sytuacji kiedy nie wiesz gdzie, jak i na czym to będzie drukowane, nie ma co liczyć. Nie sądzę żeby niemieckie wzorniki kolorów różniły się od tych używanych u nas, a przecież nikt Ci nie broni z nich korzystać. Różne materiały, różne technologie druku, łatwo nie będzie
Możesz spróbować zwrócić się bezpośrednio np. do Tegrafa, Wawela, Kuli czy Joanny może przynajmniej wskażą drogę?
LogoPedant - 3 Lipiec 2011, 21:14
Hej. A "którędy" Ci wyszły takie składowe?
Sęk w tym, że nie upieram się przy super, mega, hiper dokładnym odwzorowaniu royal blue,
a jak największym zbliżeniu w CMYK'u. Chciałbym po prostu dać klientowi składowe,
którymi będzie mógł się posługiwać zlecając jakieś reprodukcje producentom,
którzy będą pracować na identycznych założeniach. Wiadomo, że nie da się powielić tak samo,
ale jakiś wspólny mianownik musi być..
joannaw.79 - 3 Lipiec 2011, 21:40
Niestety, kolor RGB: 65, 105, 225 jest z przestrzeni LAB. Mnie wyszło w corelu 87 57 0 0 w CMYK, w photoshopie wyszło 81 61 0 0, wynika z tego, że na dobrze skalibrowanym monitorze trzeba manewrować cyjanem i magentą.
edit:
Ja tego nie zrobię, ponieważ domowy monitor mam nieskalibrowany, a o laptopie szkoda gadać.
LogoPedant - 3 Lipiec 2011, 22:30
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety również mam nieskalibrowany monitor...
Doszedłem do wniosku, że chyba najlepszym rozwiązaniem dla klienta będzie ustalenie proporcji "na sztywno": 100, 50, 0, 0,
jako żelaznej zasady, czyli maks cyjanu i podciągnięcie (ewentualne) magentą... Co sądzicie o takim ustawieniu?
chezare - 3 Lipiec 2011, 22:49
Jeśli o mnie chodzi, to sądzę, że to bez sensu.
Jak nie masz wpływu na to jak to będzie wykorzystywane, to dlaczego masz brać na siebie odpowiedzialność za to co zrobią Niemcy? Weź wzornik, wybierz pantona i już.
Później to już zostaje tylko modlitwa o to żeby nie zaczęli drukować na papierze w kolorze kawy z mlekiem
Moje wartości wzięły się z Corela i jak widzę są blisko PS czyli nie jest tak źle
Ciekawi mnie jedna sprawa. Jak chcesz kolego porównywać kolory na nieskalibrowanym monitorze bez ustawionego prawidłowo zarządzania kolorami itp.?
Załóżmy, że ktoś na idealnie ustawionym sprzęcie, dla konkretnego rodzaju papieru i konkretnej maszyny poda ci składowe cmyk dla tego rgb, to i tak nie sprawdzisz czy nie robi cię w krowę.
joannaw.79 - 3 Lipiec 2011, 22:57
Jeśli chodzi o tworzenie koloru w CMYK to jak najbardziej nie zgadzam się, powinieneś opracować wzór CMYK i za to wziąć odpowiedzialność, ale po pierwsze:
uswiadomić klientowi że to jest kolor LAB niedrukowalny i tylko co możesz zrobić to podać najbardziej zblizone wartości
po drugie:
opracować to w CMYK w sposób, jaki podałam wcześniej.
Kolego chezare
Kawa z mlekiem wyszła naprawdę super latte :) podziękowałam już ci, więc się nie nabijaj.
chezare - 3 Lipiec 2011, 23:01
Joanno już nie będę żartował na wiadomy temat tylko powiedz mi jak chcesz manewrować tymi kolorami na odległość jak nie wiesz nawet na jakim papierze to będzie drukowane?
Kto ma te manewry prowadzić, niemiecki drukarz czy właściciel logo?
joannaw.79 - 3 Lipiec 2011, 23:05
Założyłam papier kreda powlekana czyli profil Coated Euroscale v2 300
sama stworzylam ten profil na potrzeby naszej naswietlarni w oparciu o Euroscale Coated v2
kula69 - 3 Lipiec 2011, 23:11
LogoPedant, może zabrzmi śmiesznie ale ale 3 dni temu miałem podobny problem z navy blue - gdzie w zależności od producenta folii miały inne kolorki (niewiele ale zawsze) więc na oko z wzornika cmyk wybrałem podobny i wbiłem na sztywno a co mi tam jak szaleć to szaleć
joannaw.79 - 3 Lipiec 2011, 23:16
a już wiesz czemu ta kawa taka blada wyszła? Ponieważ podałam kolory CMYK z konwersji pantone.
chezare - 3 Lipiec 2011, 23:40
Idę spać, bo jutro też jest dzień a na kolorach się nie znam.
Spróbuję kolegę uspokoić. Nie tylko ten niebieski mieści się w przestrzeni LAB, wszystkie inne RGB też Ten nieszczęsny niebieski prawie na pewno da się bardzo podobny wydrukować w cmyk w odróżnieniu od całej masy innych, których żeby nie wiem jak liczyć i jak kombinować w cmyk wydrukować się nie da.
Dobranoc Państwu
LogoPedant - 4 Lipiec 2011, 13:05
@chezare
Dlatego właśnie szukałem matematycznego (poprawnego) przeliczenia na CMYK. Jego uśrednionej wartości.
@joannaw.79
Dziękuję za odpowiedzi.
@kula69
I właśnie podobnym torem podążyłem. Uznałem, że mój klient uda się do drukarni w Niemczech,
gdzie funkcjonuje i wybierze odcień niebieskiego ze wzornika drukarzy,
podając mi zwrotnie składowe CMYK do kolejnych projektów.
Pierwsze materiały do druku to papeteria, więc to one będą wzorcowymi...
Przy takim rozwiązaniu unikniemy obaj ewentualnych nieporozumień przy wyborze koloru,
który klientowi świeci na monitorze, a w druku zblaknie podobnie jak on,
kiedy by to oglądał...
|
|