Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak rozłożyć automatycznie grafiki na arkuszu

F-Głowy - 14 Lipiec 2011, 14:53
Temat postu: Jak rozłożyć automatycznie grafiki na arkuszu
Proszę o pomoc w ułożeniu grafik do druku na jednym z formatów za pomocą metody z PDFCreatora.

Mam dwie grafiki na obrazek (ulotka, cokolwiek). Przód i tył.
Jak sprawić abym dostał wygenerowanego PDFa z rozłożonym przodem na pierwszejs tronie arkusza, a na drugiej stronie arkusza z rozłożonym tyłem.

Gdy ja usiłuję to zrobić sam, mając przód obrazka jak STRONA 1 w Corelu i jego tył jako STRONA 2, to w podglądzie generowanego pliku do PDF Creatora widzę dwa obrazki koło siebie, a tak nie chcę.

Zobrazuję to na poniższym przykładzie.

Na obrazku wyżej widać że zarówno przód jak i tył pokazały się na arkuszu. A ja chcę aby na jednej stronie wygenerowanego PDFa były same przody a na drugiej stronie były same tyły.

A tak w ogóle to gdzie ja się mogę teraz tego wszystkiego nauczyć?
Np. tego interfejsu Corela z jego podglądu wydruku co sobie powielamy używki?

joannaw.79 - 14 Lipiec 2011, 15:02

Klikasz sobie i rozkładasz tyle użytków ile wchodzi na arkusz i potem numery stron ręcznie zamieniasz na 1 i tak na każdym, dostaniesz dwa arkusze, na drugim zrobi się to automatycznie.
kula69 - 14 Lipiec 2011, 17:33

użyj pomocy w kreatorze druku dość dobrze to opisali
F-Głowy - 23 Lipiec 2011, 23:19

joannaw.79 napisał/a:
Klikasz sobie i rozkładasz tyle użytków ile wchodzi na arkusz i potem numery stron ręcznie zamieniasz na 1 i tak na każdym, dostaniesz dwa arkusze, na drugim zrobi się to automatycznie.

Dobra, działa. Dziękuję. Sprawdziłem wedle tego co napisałaś, popróbowałem i faktycznie się udało.
Problem polegał na tym, że nie wiedziałem, iż trzeba na tych powielonych graficzkach wpisać wszędzie cyfrę "jeden".

joannaw.79 - 25 Lipiec 2011, 22:48

Tak na przyszłość: numerki na tych użytkach w kreatorze to numery stron. Jaki wpiszesz, taka strona się ułoży na arkuszu. Można też strzałką odwrócić je do góry nogami (potrzebne głównie przy formie na obracanie).