Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Scrol w myszce

sonycracke - 21 Lipiec 2011, 15:13
Temat postu: Scrol w myszce
Mam corela x5 znalazłem w opcjach możliwość zmiany scrola myszki żeby można było przybliżać i oddalać. Problem polega na tym że jak przestawiam w opcjach na POWIĘKSZENIE to i tak mam scrola na PRZEWIŃ. Jest to strasznie irytujące nie móc przybliżać i oddalać, strasznie spowalnia mi to pracę w programie. Wie ktoś może jak to naprawić.
Trurl - 22 Lipiec 2011, 19:32

Zapomnij o scrolu w myszce. Są lepsze sposoby. Pochodzą one z czasów, w których nie istniały myszki ze scrolem. Takim sposobem jest chwilowa zamiana aktualnego narzędzia na lupę, której używasz, zakreślając nią prostokątny obszar, który chcesz powiększyć, (tzw. Zoom OneShot). Fabryczny skrót do tego to F2. Wypróbuj. Zoom out to F3, a F4 to Zoom To Fit.
I zoom w myszce traci sens... ;-)

sonycracke - 27 Lipiec 2011, 06:23

właśnie na chwilę obecną używam takiej kombinacji klawiszy. I jest dla mnie strasznie męczące co chwilę naciskanie guzika myszki i szukanie na klawiaturze skrótu klawiszowego :(
Trurl - 27 Lipiec 2011, 09:12

To przerób skróty na te, które od lat obowiązują w programach Adobe (PhotoShop, Illustrator, Acrobat):
Ctr+spacja = Zoom OneShot
Ctrl+Shift+spacja = Zoom out
i, odpowiednio:
Ctrl++
Ctrl+-
Ctrl+0