Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z uruchomieniem makro

ceiti - 22 Lipiec 2011, 13:04
Temat postu: Problem z uruchomieniem makro
Witam, potrzebuję zaprojektowac kalendarze i wyczytałem, że najwygodniej jest użyć do tego makr. Jednak klikając Narzędzia --> Visual Basic --> ? nie widzę opcji "Uruchom".
Jest jakiś inny sposób na włączenie makra? Corel w wersji 13.

miszcz301 - 22 Lipiec 2011, 13:45

zobacz to

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=3687

ceiti - 22 Lipiec 2011, 13:56

niestety nie mam takiej opcji w ogóle, załączam screena.
restauro - 22 Lipiec 2011, 15:42

Jeśli nie masz musisz dograć z płyty.
rafakow - 28 Lipiec 2011, 08:21

Czy jest możliwe żeby na płycie nie było Visual Basic?? Posiadam wersję Corel Draw X4 Special Edition i nie widzę możliwości doinstalowania VB. Teoretycznie ta wersja od "normalnych" różni się tym że nie posiada papierowych dodatków, czyżby była też okrojona z Visual Basic??? Jeśli by tak było to czy można jakoś doinstalować oddzielnie, nie z instalatora Corela?
restauro - 28 Lipiec 2011, 09:24

To niemożliwe żebyś nie miał Visual Basic .Jak to wersja?Nie masz w Narzędzia opcji Makra?
rafakow - 28 Lipiec 2011, 09:33

Jak napisałem jest to CorelDraw X4 Special Edition i nie ma możliwości doinstalowania Visual Basic. W programie po próbie uruchomienia narzędzia pojawia się komunikat "nie można uruchomić Visual Basic for Applications. VBA może nie być zainstalowany. Spróbuj ponownie....". Wyczytałem że wersje OEM, Home i Student mogą być pozbawione tego narzędzia, jednak to jest niby pełna wersja pudełkowa pozbawiona dokumentacji papierowej i dodatkowych materiałów typu cliparty, zdjęcia itp.
restauro - 28 Lipiec 2011, 09:44

Napisz zapytanie
Wyślij wiadomość e-mail do firmy Corel z prośbą o pomoc techniczną .

3. Nie udało się uzyskać odpowiedzi na pytanie?

Wyślij wiadomość e-mail do firmy Corel. Odpowiedź udzielana jest zwykle w ciągu 24–48 godzin. Może być wymagane utworzenie konta w firmie Corel.

http://www.corel.com/serv...t/1284151700373

wawel - 28 Lipiec 2011, 09:49

Czytalem gdzies ze w X3 SE nie ma VB, wiec moze i w X4 SE?
Na pomoc tech. meilowa to bym spec. nie liczyl, kiedys pisalem do nich ok 3 lata temu i do dzis nie odpisali. ;-)
pozdr.

rafakow - 29 Lipiec 2011, 06:46

Pomoc mailowa aktualnie nie działa, trwa aktualizacja bazy wiedzy. Zainstalowałem program na czystym systemie i również brak Visual Basic. Wygląda na to że jednak jest to wersja okrojona. Tylko żeby cholera ktoś o tym wcześniej łaskawie poinformował :evil:
A wiecie może czy jest jakaś szansa doinstalowania VB "od zaplecza" ?

chezare - 29 Lipiec 2011, 06:57

Jak byś poszperał w Google to byś wiedział, że nie tylko ty masz taki kłopot.
Jest całkiem prawdopodobne, że nie ma w Twoim X4 VBA, a w pierwszych wersjach nawet jak było to nie działało tak jak powinno. W moim X3 z VB nie ma problemów.

rafakow - 3 Sierpień 2011, 09:01

Wiem, że ludzie też mają problem. Najgorsze jest to że nie mogę znaleźć różnic między Special Edition a wersją "normalną". Napisałem do Corel'a zobaczymy, może odpiszą...

Udało mi się odpalić Visual Basic na wersji X4 SE - zainstalowałem trial X5 i skopiowałem odpowiednie pliki do katalogu z X4. DZIAŁA !!! Zastanawia mnie tylko fakt czy nie łamię w ten sposób licencji? Co prawda widnieje zapis "1.4 LICENCJOBIORCA NIE MA PRAWA DO NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ:.... oddzielanie składników Produktu w celu ich wykorzystania na więcej niż jednym (1) Komputerze, z wyjątkiem sytuacji, gdy wedle obowiązującego prawa jest to zabronione lub nie ma mocy prawnej" ale wydaje mi się że właścicielem VBA jest Microsoft a nie Corel.