Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - projekt zniknął!!!

matylda_mati_m - 31 Lipiec 2011, 10:59
Temat postu: projekt zniknął!!!
Już kiedyś mi się to przydażyło, zapisałam ważny projekt a potem po otwarciu biała kartka. I tak samo kopia zapasowa. Tylko, że ostatnim razem plik miał spory rozmiar więc wiedziałam, że dałoby się coś uratować.

Wczoraj kończyłam ważny projekt, w końcu pojawiło się okienko "out of memory'. Ale zdążyłam chociaż zapisać plik. Wyłączyłam program. Otworzyłam ponownie...pustą kartkę. Tak samo wygląda kopia zapasowa- no i niesety tym razem plik ma tylko 3 MB więc wygląda na to, że został wyczyszczony:(:(:( Myślicie, że jest szansa na odzyskanie pracy>?
Może mi ktoś pomóc????? Błagam

s-p-i-n - 31 Lipiec 2011, 11:38

a ten pusty plik ma wage 3 MB?
matylda_mati_m - 31 Lipiec 2011, 11:43

tak, wszystkie inne plansze, które robiłam mają między 20-30 MB, dlatego wydaje mi się, że wszystko przepadło
tegraf - 31 Lipiec 2011, 11:46

A masz folderze z pechową pracą cokolwiek o takiej objętości (30-40 MB) z dziwnym rozszerzeniem i dziwną nazwą w niczym nie przypominającej nazwy pracy? Jak tak, to zrób kopię (!) tego pliku i spróbuj go otworzyć w Corelu (nie przejmuj się że to nie cdr). Daj znać.

Pozdrawiam

matylda_mati_m - 31 Lipiec 2011, 11:51

dzięki serdeczne za chęć pomocy,

niestety nie ma niczego takiego. jest taki plik @@@CDRW.TMP ale ma 1 MB i nie otwiera się w corelu. Sprawdzałam też Temp, tam też nie było sladow pracy.

s-p-i-n - 31 Lipiec 2011, 11:58

napisz do DzumA - 78 on kiedyś miał podobny problem i zakupił sobie program do odzyskiwania plików, może Ci pomoże
matylda_mati_m - 31 Lipiec 2011, 12:05

dzięki serdeczne,
napisałam do niego, będę czekać na odpowiedź. Czy myślisz, że jest szansa odzyskać projekt? Warto walczyć czy zacząć od nowa?? (nie wiem jak to przełknę...)

Bo wydaje mi się, że kiedy pojawiło się okienko "out of memory" już wtedy wyczyściło moją pracę, tylko nie było widać, a ja głupia zapisałam to!!! I dlatego po otwarciu dokument jest pusty :/

s-p-i-n - 31 Lipiec 2011, 12:07

skoro plik ma 3 MB to nie moze byc pusty :) napewno cos w nim jest
matylda_mati_m - 31 Lipiec 2011, 12:40

Tylko, że normalnie powinien mieć między 20-30 MB. Pewnie mi ramka została :mrgreen:
DzumA - 78 - 31 Lipiec 2011, 16:30

przykro mi bardzo ale plików nie da się odzyskać
program wykazuje brak wektorów oraz przekroczony rozmiar
po rozpakowaniu pliku 3 MB otrzymuję plik 4 GB - niestety też pusty
pozostaje zrobić projekt od nowa

restauro - 31 Lipiec 2011, 18:41

W przyszłości jeśli będziesz zapisywała w podobnej sytuacji zmień nazwę dodając np 1 ,wówczas nie nadpisze Ci oryginalnego archiwizowanego pliku a zapisze osobno .