|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - tabela w corelu
grzegg - 27 Kwiecień 2007, 20:50 Temat postu: tabela w corelu jak zrobic tabele w corelu? tzn czy da sie to zrobic jakos inaczej czyli nie poprzez rysowanie pojedynczych lini?
co prawda zrobilem juz to - tabela w exelu, eksport do corel trace potem do corel draw ale to byla dluuuga droga a po importcie bezposrednio z exela pojawialo sie duzo bledow w tabeli
moze mi ktos pomoc ?
pzdr
anonymus - 27 Kwiecień 2007, 22:47
Draw jako program graficzny nie ma takich opcji. Jeżeli jestem zmuszony do przenoszenia tabel z programow Office a chcę mieć kontrolę nad tym co robię to wrzucam je do Worda, tam konwertuję podział kolumn na tabulatory i takie (jako tekst paragrafowy) wrzucam do Draw - linie niestety trzeba zrobić ręcznie jeżeli komuś nie odpowiada bezpośredni import z dokunentów tegoż Office. Można też bezpośrednio osadzić taką tabelę w Draw (np. przez wklejenie metapliku), ale to już zależy od tego, co się chce uzyskać i jaką mieć nad tym wszystkim kontrolę...
JarekDRAW - 28 Kwiecień 2007, 05:04
Witam, jeżeli chodzi o zrobienie samej tabeli, bez konieczności robienia jej ręcznie to jest taka funkcja w Draw..
Pozdrawiam
grzegg - 29 Kwiecień 2007, 12:53
ok dzieki. a moglbym Cię (JarekDraw) prosic cos typu tutorial jak zrobic taka tabele?
bylbym wdzieczny
pzdr
anonymus - 29 Kwiecień 2007, 16:07
Wciskasz znaczek siatki, we właściwościach wybierasz liczbę pól i to wszystko. Niestety to rozwiązanie nie nadaje się za bardzo do tabel, bo właściwości edycyjne są znikome (każde pole ma taką sama szerokość i wysokość) i o wiele szybciej jest narysować potrzebną siatkę dociągając do prowadnic niż taką siatkę rozbijać na pojedyńcze linie i dopiero wtedy edytować. Odradzam, bo okazać się może, że narobisz się dużo więcej niż przy ręcznej edycji.
JarekDRAW - 30 Kwiecień 2007, 05:44
Witam, przedstawiam przykładzik...
Stawe - 30 Kwiecień 2007, 13:20
Ja bym robił inaczej:
Najpierw należy napisać zawartość tabeli, tekst (paragraph text) z odpowiednimi odstępami itd. najlepiej używając "Tab" do odstępów.
W drugiej fazie dopasować siatkę do tekstu, jak to napisali inni powyżej. Przypominam, że siatka składa się ze zgrupowanych prostokątów które można rozdzielić a następnie dopasować po kilka do potrzebnych rozmiarów.
|
|