| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zrobić przezroczysty tekst akapitowy?
abcabc - 10 Sierpień 2011, 12:09 Temat postu: Jak zrobić przezroczysty tekst akapitowy? Jak w temacie...
Sponsi - 10 Sierpień 2011, 12:27
1. Upewniasz się, że jest zaznaczony obiekt tekstowy
2. CTRL+Q
3. Ustawiasz przezroczystość
UWAGA: Tekst jest zamieniony na krzywe w punkcie drugim, warto gdzieś mieć backup w normalnym obiekcie.
restauro - 10 Sierpień 2011, 12:27
Zamień na krzywe
abcabc - 10 Sierpień 2011, 12:57
Dzięki, faktycznie działa.
Tylko pojawia się problem. Ten tekst był wcześniej dopasowany do ścieżki innego obiektu. Po przekształceniu tekstu w krzywe "odskakują" one (te krzywe) automatycznie od obiektu.
Czyli generalnie powstaje pytanie jak teraz dopasować krzywe do ścieżki obiektu?
LogoPedant - 10 Sierpień 2011, 13:16
Przed przekształceniem w krzywe, rozłącz obiekty. To powinno zapobiec "odskakiwaniu",
cokolwiek to znaczy...
Krzywych nie dopasujesz już tak swobodnie jak tekstu. Musisz zrobić to ręcznie,
chyba, że któryś z forumowych tuzów, zna sposób na zautomatyzowanie tej czynności...
abcabc - 10 Sierpień 2011, 13:41
| LogoPedant napisał/a: | Przed przekształceniem w krzywe, rozłącz obiekty. To powinno zapobiec "odskakiwaniu",
cokolwiek to znaczy...
|
Zaznaczyłem obiekt wraz z dopasowanym tekstem, kliknąłem "Rozmieszczenie" - > "Rozłącz - Tekst" no i ten tekst odskoczył sobie na bok i jest w prostej linijce. Czyli chyba nie tędy droga (?)
restauro - 10 Sierpień 2011, 16:00
Dopasowania do ścieżki wykonaj przed skrzywieniem .
LogoPedant - 10 Sierpień 2011, 16:16
@abcabc
Dziwnie się zachowuje ten tekst...
Spróbuj jeszcze zaznaczyć, ale oba obiekty i wtedy skrzyw. Jeżeli to nie pomoże, to ja wymiękam...
P.S. Może przyczyna tkwić w fakcie, iż tekst układasz do obiektu, który nie jest skrzywiony,
na przykład jakiś wielokąt lub koło, narysowany narzędziem prosto z palety...
abcabc - 10 Sierpień 2011, 19:27
Restauro - tak właśnie robiłem, dopasowywałem tekst do obiektu, zamieniałem w krzywe i wszystko odskakiwało na bok.
Ok, załączam plik. Zerknijcie do niego.
P.S. Ten tekst to wielka litera "i" powielona wiele razy.
restauro - 10 Sierpień 2011, 19:41
Ja także
Pod Twoimi literami jest jakiś kontur mapka?Zobacz w podglądzie szkieletowym .
abcabc - 10 Sierpień 2011, 19:58
Nie wiem co robię źle.
1. Rysuję krzywą.
2. Tworzę tekst.
3. Zaznaczam tekst
4. Klikam "Tekst" -> "Dopasuj tekst do ścieżki"
5. Zaznaczam krzywą i tekst dopasowuje się do krzywej.
i dalej:
6. Zaznaczam w menedżerze obiektów krzywą i tekst dopasowany do krzywej
7. Prawy guzik myszy -> przekształć w krzywe - i cały tekst (już jako krzywa) odskakuje mi na bok
???
LogoPedant - 10 Sierpień 2011, 20:15
@abcabc
Twój tekst jest akapitowy i w ramce, którą niepotrzebnie zrobiłeś...
Wpisz te wszystkie "i" normalnie, klikając na narzędzie "A", potem na pole w dokumencie i zacznij pisać "i".
Później możesz swobodnie dopasować tekst do ścieżki i skrzywić bez problemu "odskakiwania"...
P.S. Czemu to wszystko takie duże?
abcabc - 10 Sierpień 2011, 20:24
Dzięki :) Teraz działa.
A duże dlatego, że opracowuję mapy.
Pozdrawiam!!!
LogoPedant - 10 Sierpień 2011, 20:29
Proszę uprzejmie.
|
|