| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Eksport do eps
gumer - 17 Sierpień 2011, 18:14 Temat postu: Eksport do eps Witam. Mam problem z eksportem wektorów do pliku eps. Na przykład eksportuję do eps logo w kolorze czarnym (K), po otworzeniu w szopie logo nie jest czarne, lecz ciemno szare. Na obrazku dolny kolor to czarny z fotoszopa, górny to czarny zaimportowany z pliku eps. Przypuszczam, że problem jest związany z jakąś opcją eksportu w samym Corelu, tylko nie mam pojęcia, gdzie tego szukać. Używam poczciwej 9.
wawel - 17 Sierpień 2011, 18:31 Temat postu: Re: Eksport do eps
| gumer napisał/a: | Używam poczciwej 9.
|
I tu moze byc powod, mozesz zalaczyc ten plik eps?
Bo bardzo mozliwe ze to jest do obejscia.
I napisz jeszcze w ktorej wersji ps-a to otwierasz, i czy przeznaczeniem tego pliku ma byc photoshop? Bo jesli tak to zamiast eps-a mozna uzyc, pdf-a, ai, tifa, psd itd.
pozdr.
LogoPedant - 17 Sierpień 2011, 20:18
W oknie dialogowym eksportu do EPS (po jego prawej stronie), musisz mieć wybraną przestrzeń kolorów, adekwatnie CMYK...
gumer - 17 Sierpień 2011, 20:37
Dziękuję za podpowiedzi. Jednak problem leży po stronie fotoszopa. Jak importuję do niego plik eps w trybie CMYK, to plik jest faktycznie wypełniony tylko czarnym kolorem (K), jednak import w trybie RGB, powoduje właśnie taką zmianę koloru. Pozdrawiam.
wawel - 17 Sierpień 2011, 20:41
Jesli chcesz miec rgb 000 w photoshopie to w corelu tez musi byc rgb 000 i nie zapisuj do eps bo Corel i tak zamieni to na cmyk-a. W przeciwnym razie zdajesz sie na konwersje miedzy 2 ma przestrzeniami kolorow.
pozdr.
gumer - 17 Sierpień 2011, 20:48
U mnie szalenie długo Corel kręci pdf. W nieskończoność tworzy drzewo czcionek, dlatego zwykle eksportowałem plik z Corela do szopa w postaci eps, a teraz jestem w kropce.
gumer - 17 Sierpień 2011, 21:10
Z czcionkami sobie poradziłem, jak i z rozwiązaniem problemu. Użyłem nowszego Corela i wyeksportowałem plik do psd. W szopie jest idealnie czarny. Dziękuję i pozdrawiam.
Cysorz - 17 Sierpień 2011, 23:23
"Defaultowy" czarny w Corelu i PS bardzo się różni. Wystarczy kliknąć na składowe koloru i rozwiązanie samo przyjdzie...
|
|