| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Format netto czy brutto?
Jessi - 27 Sierpień 2011, 19:25 Temat postu: Format netto czy brutto? Witam, proszę o pomoc, dopiero uczę się grafiki komputerowej i chciałabym uzyskać odpowiedź na następujące pytania:
1. Formatem strony wybranym podczas rozpoczęcia pracy nad nowym projektem w programie CorelDRAW jest format netto czy brutto?
2. Jeżeli napotkam na problemy z drukiem czcionki formatu TrueType w CorelDRAW, to należy wyłączyć opcję: załaduj czcionki Type 1, czy przekształć TrueType w Type 1. Czy obie opcje?
Dziękuję z góry za pomoc!
chezare - 27 Sierpień 2011, 20:38
Ustawiasz jakiś format strony, a to czy on jest brutto czy netto, wiesz tylko ty
Jeśli dokument ma być wysłany np. do drukarni, to przyzwoicie jest zdefiniować stronę w rozmiarze, który będzie miał gotowy produkt, czyli bez spadów. Trzeba będzie przy eksporcie do pdfa pamiętać żeby zdefiniować rozmiar spadu. Generalnie to możesz to robić jak ci się podoba byle tylko drukarnia dostała specyfikację twojego dzieła. Wyobraź sobie, że potrzebujesz żeby ci wydrukowali dokument w jakimś niestandardowym rozmiarze. Rysujesz i wysyłasz pdfa czy bitmapę do drukarni. Jeśli w dokumencie nie ma np. znaczników cięcia, to drukarz nie będzie miał pojęcia czy na spad przeznaczyłaś 2 mm czy 5, a może w ogóle o nim zapomniałaś? Jeśli z obrazka nie wynika jednoznacznie jak ma być wycięty, to musisz te informacje dostarczyć temu kto to będzie drukował.
Co do fontów, to w opcjach Corela można ustalić z jakich typów fontów będzie mógł korzystać. W dokumencie mogą być osadzone użyte w nim fonty. Jeśli przy otwieraniu program krzyczy, że brakuje mu czcionek, to nic nie poradzisz, jedyne co możesz zrobić to zastąpić brakującą czcionkę inną, ale musisz pamiętać, że to już nie będzie ten sam dokument. Nie wiem jaki to ma związek z drukowaniem? Jak nie ma fontu, to się nie wydrukuje.
Jessi - 28 Sierpień 2011, 12:30
Chezare - dziękuję za odpowiedź. Czyli odpowiedź na moje pierwsze pytanie to: NETTO?
Przyznam, że nadal nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje drugie pytanie, czy ktoś jednoznacznie pomoże mi rozwikłać tę zagadkę ?
Vega - 28 Sierpień 2011, 20:41
Format netto - format końcowego produktu po docięciu.
Format brutto - format arkusza na jakim będzie praca drukowana (przed docięciem), nie jest to zazwyczaj równoznaczne z formatem netto + zadany spad, a wynika ze specyfikacji szeregów - to tak w uproszczeniu, bo zazwyczaj i tak prace drukuje się w większych rozmiarach i ie na użytki - zależnie od formatu maszyny.
|
|