| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Odstępy w tekście
zibicjusz - 7 Wrzesień 2011, 17:57 Temat postu: Odstępy w tekście Witam,mam pytanie odnośnie projektowania krótkiego napisu np liternictwo nagrobkowe. W jaki sposób mam zrobić odstęp między wierszam imię nazwisko daty gdy mam dorobić dane drugiej osoby a odstępy muszę zachować takie same. Pozdrawiam.
Cysorz - 7 Wrzesień 2011, 18:27
Tutaj akurat masz pełną swobodę...
Pamiętaj tylko o wybraniu odpowiedniego kroju (bez przewężeń, szpiców itp.) oraz o poprawieniu kerningu, tak by litery na siebie nie nachodziły czy też nie były zbyt blisko siebie, bo inaczej piasek zedrze folię w miejscach małych elementów:
zibicjusz - 8 Wrzesień 2011, 07:39
Dzięki ale mi chodzi o odstępy między KOWALSKIM a datami000000.Jaką funkcją Corela rozmieszczam napisy a czasami są nietypowe w milimetrach.
DzumA - 78 - 8 Wrzesień 2011, 08:18
ustawienia wiersza możesz regulować:
TEKS/FORMATOWANIE AKAPITU
tak samo możesz postępować z odstępami między znakami itd.
różnice zapewne wynikają z zastosowanej czcionki - wystarczy że wpiszesz ciąg znaków 1234567890 i ustaw prowadnice POZIOMĄ pod albo nad znakiem 1 - zobaczysz że mogą występować różnice
również niemal idealne ustawienie możesz uzyskać ustawiając sobie właśnie PROWADNICE - dwie POZIOME i jedna PIONOWA początku - i musiałbyś tekst zamienić na krzywe rozdzielić każdą z cyfr liter i ręcznie ustawiać - przyciągać do prowadnic - zmniejszać wysokość niektórych cyfr itp.
chezare - 8 Wrzesień 2011, 08:42
Odstęp między istniejącymi wierszami tekstu można zmierzyć. Jak już wiesz jaka jest między wierszami odległość, to wystarczy narysować prowadnice poziome oddalone od siebie o taką odległość i dosunąć do nich nowe napisy.
Narysuj prowadnicę. Kliknij w puste miejsce w dokumencie. Wpisz wartość odstępu.
Zaznacz prowadnicę i wciśnij Ctrl+D
Cysorz - 8 Wrzesień 2011, 17:26
Wystarczy ustawić prowadnice w odpowiednich miejscach, włączyć przyciąganie do nich - trzeba wtedy oczywiście pracować na pojedynczych wierszach!
DzumA - 78 - 8 Wrzesień 2011, 17:40
przyciąganie do prowadnic nie sprawdzi się jak imię lub nazwisko będzie miało literę z ogonkiem - typu "p" , "y" itp.... - tak czy siak trzeba ręcznie aby odległość między wierszami była identyczna
chezare - 8 Wrzesień 2011, 19:35
Dżuma ma rację, dlatego nie wspominałem o włączaniu przyciągania.
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden sposób na osiągnięcie celu.
Wystarczy zmierzyć odległość między wierszami (może być narzędzie "wymiary"), a następnie wystarczy obliczyć różnicę między docelową odległością, a tą zmierzoną i przesunąć wiersz przy pomocy Rozmieszczenie->Transforamcje->Położenie (Alt+F7)
Cysorz - 8 Wrzesień 2011, 20:18
| DzumA - 78 napisał/a: | przyciąganie do prowadnic nie sprawdzi się jak imię lub nazwisko będzie miało literę z ogonkiem - typu "p" , "y" itp.... - tak czy siak trzeba ręcznie aby odległość między wierszami była identyczna |
??!
Przecież wiersz z tekstem jest przyciągany do linii bazowej a nie do krańcowych węzłów!
Przykład:
No chyba, że ja mam inną wersję Drawa...
chezare - 9 Wrzesień 2011, 00:00
Malutki, nie chcem, ale muszem Cię zmartwić. Nie masz specjalnej wersji Corela
Niestety nie masz też racji kiedy piszesz, że jest przyciągany do linii bazowej. Jak zostanie przyciągnięty do prowadnicy zależy od tego w którym miejscu go złapiesz i przeciągniesz. Przyciągane jest miejsce za które ciągniesz.
Gwoli uzupełnienia dodam, że narzędziem wskaźnik można przeciągać cały wiersz, a narzędziem kształt poszczególne znaki.
|
|