Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak wyeksportować coś co znajduje się tylko w obrębie strony

F-Głowy - 8 Wrzesień 2011, 14:00
Temat postu: Jak wyeksportować coś co znajduje się tylko w obrębie strony
Mam projekt w którym jego elementy wychodzą poza "obszar roboczy, kartkę". Chcę to wyeksportować do TIFa. ALe eksportuje mi się wszystko co jest rozłożone na stronie. Jak to ograniczyć do obszaru roboczego?
drozd - 8 Wrzesień 2011, 14:10

A może - na szybkiego - wyeksportować wszystko do bitmapy, a potem ją wykadrować na żądany wymiar i z potrzebnymi elementami? Jeden ruch myszką...
DzumA - 78 - 8 Wrzesień 2011, 14:14

zaznacz cały projekt i GRUPUJ
zrób sobie prostokąt z obszaru roboczego CTRL+2*LM na PROSTOKĄCIE z przybornika

wkadruj zgrupowany projekt do prostokąta i po sprawie

można też - mając zgrupowany projekt i utworzony prostokąt - ustawić CZĘŚĆ WSPÓLNĄ
zostanie tylko projekt w obszarze roboczym

F-Głowy - 9 Wrzesień 2011, 10:27

Dżuma, piszesz po łebkach.
W metodzie drugiej nie zostanie, trzeba będzie ręcznie usunąć 2 rzeczy.
Ponadto dopasowany prostokąt robi się bez potrzeby wciskania CTRL.

No i najważniejsze, bitmapy wariują przy kadrowaniu, uciekają, rozciągają się, pomniejszają się. Pisałęm już o tym błędzie i podawałem przykłady.

miszcz301 - 9 Wrzesień 2011, 10:47

F-Głowy napisał/a:
Ponadto dopasowany prostokąt robi się bez potrzeby wciskania CTRL.

nie chwytaj za szczegóły

F-Głowy napisał/a:
No i najważniejsze, bitmapy wariują przy kadrowaniu, uciekają, rozciągają się, pomniejszają się. Pisałęm już o tym błędzie i podawałem przykłady.

to nie jest błąd, mnie nic nie wariuje, wiec cos musi być nie halo z Twoimi ustawieniami..

a jeśli chodzi o główny wątek, to lepiej dopasowywać elementy do obszaru roboczego.

na końcu bezproblemowy export

DzumA - 78 - 9 Wrzesień 2011, 11:21

no właśnie nie czepiaj się szczegółów - z CTRL i tak nic się nie stało - a ciekawe czy wiesz kiedy CTRL się przydaje z prostokątem ;-)

a propo kadrowania - to z archiwum X - daj projekt to zobaczymy
a propo części wspólnej - otrzymany wynik wycinasz i wklejasz na nowy arkusz nic nie musisz usuwać - tak jest najbezpieczniej masz oryginał i wynik o który Ci chodziło

chezare - 9 Wrzesień 2011, 13:07

Zaznacz wszystko i zrób z tego bitmapę.
Kliknij 2x narzędzie prostokąt, utworzy ci się prostokąt wielkości strony.
Ctrl+PgUp przeniesie go nad bitmapę.
Wykadruj grafikę przy pomocy prostokąta i skasuj go.

The End

To się da zrobić dopiero od X3

takietam - 9 Wrzesień 2011, 13:50

chezare napisał/a:
To się da zrobić dopiero od X3

W 9tce też się da :)

chezare - 9 Wrzesień 2011, 17:10

Ciekawe bo w 12 nie.
takietam - 9 Wrzesień 2011, 18:02

Jeśli piszesz o tym:
chezare napisał/a:
Zaznacz wszystko i zrób z tego bitmapę.
Kliknij 2x narzędzie prostokąt, utworzy ci się prostokąt wielkości strony.
Ctrl+PgUp przeniesie go nad bitmapę.
Wykadruj grafikę przy pomocy prostokąta i skasuj go.

i masz na myśli kadrowanie przy pomocy "szybkiego kadrowania", to owszem, da się w 9tce.

chezare - 9 Wrzesień 2011, 20:55

Można szybko wykadrować, albo wolno, jak kto lubi :-)
Ja nie mówię, że w 9 nie ma szybkiego kadrowania i w 12 też pewnie jest.
Myślałem o przycięciu bitmapy obiektem wektorowym, a tego na pewno nie ma w 12 i wątpię żeby było w 9.

takietam - 10 Wrzesień 2011, 07:45

Ano przyciąć bitmapy wektorem w 9 się nie da. Ale wykadrować się da - a pisałeś o kadrowaniu, stąd było moje zdziwienie. Zresztą efekt będzie taki sam :)
chezare - 10 Wrzesień 2011, 08:43

Wykazałem się brakiem precyzji, efekt podobny, narzędzia różne. Tak swoją drogą wszystko jest elegancko jak bitmapa jest większa od strony, a jak jest tak:

to szybkie kadrowanie robi tak:
,
a przecież chodzi o to, żeby było tak:

takietam - 10 Wrzesień 2011, 10:27

Ano właśnie nie do końca jest tak jak piszesz. To znaczy jest tak jak piszesz, ale nie musi tak być. Wystarczy w opcjach/obszar roboczy/Edycja odznaczyć pozycję "automatycznie wyśrodkowuj zawartość nowych kadrów" i wtedy zrobi się tak jak na trzecim Twoim obrazku.
chezare - 10 Wrzesień 2011, 10:59

No widzisz, człowiek uczy się całe życie i głupi umrze :-)
Nigdy nie używałem szybkiego kadrowania, a odkąd można bitmapy obrabiać wektorami wydaje mi się, że to trochę dublowanie narzędzi.
Miłego dnia.

F-Głowy - 12 Wrzesień 2011, 22:13

Ej, ale mówię, że kiedy coś kadruję to bitmapa WARIUJE.
Prosze, mam bitmapę wychodząca poza obszar strony (jest taka duża), a kiedy ją wykadruję to robi się mniejsza i ucieka w bok. To nie moja wina, to błąd programu, jestem czysty. Nie można mnie winić za to że tak mi się dzieje i że staram się to dociekać na forach.

Tutaj film, sami zobaczcie jak to wygląda. Odpuśćmy już sobie kadrowanie, zajmijmy się błędem.

http://www.multiupload.com/EBH6FCWBTJ

chezare - 12 Wrzesień 2011, 23:17

To, że bitmapa po wykadrowaniu robi się mniejsza to chyba nic dziwnego?
Ucieczkę obejrzę sobie w pracy, bo na moim komórkowym necie szkoda mi ściągać 60 MB towaru.