Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zamrożenie aktywności prowadnic

cyklop - 20 Wrzesień 2011, 11:03
Temat postu: Zamrożenie aktywności prowadnic
Czy jest mozliwość aby prowadnice, po najechaniu na nie kursorem, nie uaktywniały sie?
Chodzi o to ,że dokładnie wzdłuż prowadnicy muszę utworzyć węzły, ale po najechaniu kursorem prowadnica zawsze się uaktywnia i nie ma możliwości zrobienia czegokolwiek innego

miszcz301 - 20 Wrzesień 2011, 11:10

jedyne co mi przychodzi do głowy to zablokowanie jej w menadżeże obiektów, ale to tak jakbyś w ogóle jej nie miał
restauro - 20 Wrzesień 2011, 11:29

Zablokować prowadnicę Kliknij prowadnicę, używając narzędzia Wskaźnik, a następnie kliknij kolejno Rozmieszczenie Zablokuj obiekt.

Odblokować prowadnicę Kliknij prowadnicę, używając narzędzia Wskaźnik, a następnie kliknij kolejno Rozmieszczenie Odblokuj obiekt.

Prowadnicę można też zablokować lub odblokować, klikając ją prawym przyciskiem myszy, a następnie klikając polecenie Zablokuj obiekt lub Odblokuj obiekt.

cyklop - 20 Wrzesień 2011, 11:40

No tak... jak zwykle zapomniałem, że myszka ma również prawy przycisk
Dziekuje

restauro - 20 Wrzesień 2011, 11:54

cyklop napisał/a:
No tak... jak zwykle zapomniałem, że myszka ma również prawy przycisk
Dziekuje

Pamiętaj również o "Witamy w Pomocy programu CorelDRAW " Także często się przydaje.Dla ułatwienia podpowiadam klawisz F1