| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Co się z tym dzieje?
F-Głowy - 27 Wrzesień 2011, 19:32 Temat postu: Co się z tym dzieje? Kurdę.
Mam WARSTWĘ PIERWSZĄ, na niej umieszczam dwa napisy, chcę je powielić na warstwie drugiej by je potem nieznacznie zmienić ale zachowując kolory itp, po prosty sobie oszczędzić pracy. Jednakże te obiekty wpadają mi non-stop na WARSTWĘ GŁÓWNĄ i nie mogę nic zrobić. Nie chcę ich mieć na warstwie głównej, tylko chcę je mieć na Warstwie 1 i Warstwie 2. Osobno. Ich kopie na początek. Ale kiedy tylko chcę skopiować je z Warstwy pierwszej lub z warstwy głównej na inną podstronę w dokumencie to owszem, kopiują się, ale POPRZEDNIA strona je traci, na nią wpadają na główną.
Przypatrzcie się na film jaki zaraz zamieszczę, przecież to są jakieś błędy programu...
F-Głowy - 27 Wrzesień 2011, 19:37
http://www.youtube.com/watch?v=PrIv8-qw60k
Nie mogę sobie trzymać POZA OBSZAREM roboczym nic na DANEJ podstronie?
Cysorz - 27 Wrzesień 2011, 21:31
Coś namieszałeś z warstwami - masz "Stronę 2-gą" i "Stronę główną" a gdzie jest "Strona 1-sza"? Spróbuj stworzyć nowy dokument z domyślnymi ustawieniami i przez schowek skopiuj tam wszystko to co masz w aktualnym dokumencie.
Zwróć także uwagę na te kilka ikonek, które pojawiają się wraz z widokiem warstw w Menedżerze Obiektów - zaznaczenie/odznaczenie którejkolwiek (lub wielu naraz) jest ważne!
F-Głowy - 28 Wrzesień 2011, 00:36
Jak to? Ja widzę STRONA 1 i STRONA 2.
I problem polega na tym właśnie, że jak przełączam się pomiędzy tymi stronami, to ustawione uprzednio na którejś stronie napisy - wracają do STRONA GŁÓWNA i to na stałe.
miszcz301 - 28 Wrzesień 2011, 07:43
| F-Głowy napisał/a: | | Nie mogę sobie trzymać POZA OBSZAREM roboczym nic na DANEJ podstronie? |
wg mnie nie możesz
| F-Głowy napisał/a: | | I problem polega na tym właśnie, że jak przełączam się pomiędzy tymi stronami, to ustawione uprzednio na którejś stronie napisy - wracają do STRONA GŁÓWNA i to na stałe. |
obszar poza obszarem roboczym jest tylko jeden, czytaj wspólny, dla wszystkich stron.
jeśli przełączasz miedzy stronami , a tekst jest poza nią to rzeczywiście wskakuje na główną (wspólny obszar dla całego projektu)
jak dla mnie to jest pomocne, a nie uciążliwe,
rada: spróbuj myśleć i przyzwyczajać się do zasad i działania corela, a nie wyszukiwać błędy na każdym kroku, czyli jak znajdziesz coś co Ci nie pasuje, to nie pisz, że to błąd, tylko pomyśl "tak jest i c**j"
F-Głowy - 29 Wrzesień 2011, 04:01
EJ, ale o ile się nie mylę to pamiętam, że raz obszar poza obszarem roboczym był przypisany do strony, a raz właśnie nie był. Zatem chyba i to jest do zmiany?
Bo pamiętam, że nieraz obiekt poza obszarem był widoczny tylko na danej stronie, nawet jak był poza obszarem właśnie.
|
|