Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Tworzenie Cliparta ze Zdjęcia

broker19 - 6 Maj 2007, 14:40
Temat postu: Tworzenie Cliparta ze Zdjęcia
Witam mam mały problem mianowicie chciałbym przerobić fotke na clipart podobnie jak na przykładzie chevrolet corvette rozmawiałem z autorem tego arcydzieła. Powiedział że jest to bardzo pracochłonna zabawa. Na początek trzeba wszystkie pojedyncze elementy otoczyc liniami beziera to spokojnie udłao mi się zrobić. Problem mam z wypelnianiem elementów używa sie do tego opearcji boolowskich (część wspólna i wycinanie)(intersection i trim). Niezbyt wiem o co chodzi tzn potrafie to odnleźdź ale gorzej z efektoywnym wykorzystaniem w praktyce. Przydatny byłby jakiś opis krok po kroku. Z góry dzięki za odpowiedzi zapraszam do dyskusji pozdro. :lol: :lol:
IdCzarek - 6 Maj 2007, 21:07

jest dokładnie tak jak mowi ci osoba z którą rozmawiales praca jest czasochłonna i wymaga duzo samozaparcia w dązeniu do celu ....

Spróbuj na początek wszystko obrysować i wypełnić kolorami nadaj obrazkowi płynne kształty spróbuj pogrupować niektóre elemanty

JarekDRAW - 6 Maj 2007, 21:21

Witam, najszybszym sposobem na przerobienie tego, w clipart to moim zdaniem zastosować Corel Trace..
To jest efekt po trasowaniu, tło dodałem sam. Ja mam 12 nie mówię jaki dobry efekt da X3

Pozdrawiam

broker19 - 7 Maj 2007, 19:56

Jeszcze jedno wybierasz wypełnianie jednolite kolorami ktore sobie wybierasz sam w zaleznosci od upodobań.