|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Pomóż mi wykonać rysunek - jpg na wektor
alcon - 4 Październik 2011, 16:28 Temat postu: jpg na wektor mam taki problem potrzebuje przerobic jpg na cdr co zebym mogl wyciac ten znaczek w foli powiekszony bo niestety ale na obrobce zdjec za dobrze sie nie znam
chezare - 4 Październik 2011, 17:53
Proszę bardzo.
Karolla - 10 Listopad 2011, 09:18
Ja też mam kilka .jpg które przydałoby mi się przerobić na krzywe, żeby zmienić np. kolor w zdjęciu, czy mogłabym dowiedzieć się od Ciebie jak to zrobić ? jestem tu nowa, wiec jeżeli jest już taki temat na forum to proszę o pomoc w wyszukaniu go.
wawel - 10 Listopad 2011, 09:24
Karolla napisał/a: | Ja też mam kilka .jpg które przydałoby mi się przerobić na krzywe, żeby zmienić np. kolor w zdjęciu, czy mogłabym dowiedzieć się od Ciebie jak to zrobić ? jestem tu nowa, wiec jeżeli jest już taki temat na forum to proszę o pomoc w wyszukaniu go. |
zobacz tu:
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4668
Karolla - 11 Listopad 2011, 13:01
no właśnie byłam tam i zrobiłam tak jak jest tam napisane, ale nie do końca wyszło tak jak bym chciała...
mam coś takiego 1 załącznik ... potrzebuje go przerobić na zdjęcie czarno białe... nie może być w odcieniach szarości musi być czarny...
w załączniku 2 jest to co sama zrobiłam na podstawie tego filmiku, ale po porównaniu sam zobaczysz, że daleko mu do oryginału ;/
Cysorz - 11 Listopad 2011, 13:42
Według mnie bardzo ładnie Ci to poszło!
W wektorach bez użycia skali szarości nie ma sensu tego robić, no chyba że zamieniając tą bitmapę na wektory - nawet korzystając z Trace oczywiście, chociaż nie ma to raczej większego sensu. Tak prawdę mówiąc nie wiem, jaki efekt chcesz otrzymać...
Tutaj masz ::link:: (bo to trochę ponad 3 MB) do ściągnięcia pliku, gdzie "z automatu" zamieniłem tego sarmatę na bitmapę 1-bitową (na pewno jest bez odcieni szarości ).
chezare - 11 Listopad 2011, 18:18
Masz jeszcze wektor.
Karolla - 11 Listopad 2011, 18:41
MALUTKI wcześniej jak kombinowałam top wyszło mi coś podobnego do tego co ty wstawiałeś, ale ponieważ wzór ten będzie mi potrzebny do sitodruku to chyba nie będzie fajnie wyglądać... za to
CHEZARE zrobił właśnie taki efekt jak ja chciałam uzyskać... możesz nieco przybliżyć.. jak Ty to zrobiłeś? :)
chezare - 11 Listopad 2011, 19:31
Karolla, tu nie ma co przybliżać, narysowałem Można to zrobić znacznie lepiej i pokusić się o jakieś plamy, które nie będą całkiem wypełnione czarnym kolorem a np. jakimś wektorowym wzorkiem co dałoby efekt większej przestrzeni barwnej przy trzymaniu się wyłącznie czarnego koloru.
Np. tak jak w załączniku.
Cysorz - 11 Listopad 2011, 19:32
A dlaczego na sitodruk nie może iść bitmapa w skali szarości??? Przecież to tylko kwestia dobrania odpowiedniej gęstości sita i liniatury na filmie...
chezare - 11 Listopad 2011, 19:33
Malutki,. może dlatego, że to jedna z tych firm, które muszą mieć cdra?
Karolla - 11 Listopad 2011, 19:44
nie chłopaki.. to wszystko przez fakt, że z corelem i sitodrukiem to JA dopiero zaczynam... więc najprościej zaczynać od obrazków czarno białych bez szarości (CHYBA tak będzie najlepiej).. więc całkiem możliwe, że później taki wzór w odcieniach szarości to będzie pikuś dla mnie :) ..
Malutki... ponieważ dużo czytam na temat tego cholernego sitodruku wiec coś o gęstości sita wiem, ale co się kryje pod pojęciem "liniatura na filmie" ?
chezare - 11 Listopad 2011, 19:52
Grafika przed drukiem musi zostać zamieniona na bitmapę, czyli grafikę rastrową. Ten raster ułożony jest w linie i to jest właśnie liniatura. Czym gęstsza tym więcej szczegółów ocaleje z obrazka. Malutki pewnie lepiej by to wytłumaczył.
Jak sama nie drukujesz to nie musisz się o nią martwić. Chyba, że dostarczasz nie obrazek wektorowy tylko bitmapę, wtedy musi być w odpowiednio wysokiej rozdzielczości.
Karolla - 11 Listopad 2011, 20:04
no właśnie będę sama drukować ;/ .. pierwszy raz w życiu, wiec chcę, żeby było to dobrze przygotowane... no i tym samym bardzo mnie ciekawi w jaki sposób można osiągnąć taki efekt jak Ty zrobiłeś...
bo znowu np. mam smerfa.. no i znowu problemy:
1. jest kolorowy, a ja muszę wykluczyć kolory
2. znów przydały by się kruczoczarne linie ;/ no i co.. i guzik, bo ja nie potrafię i niestety póki co nie wiem nawet jak i gdzie szukać "twojego" efektu ;/
wawel - 11 Listopad 2011, 20:29
kolory mozna wykluczyc np. za pomoca selekcji koloru, lub za pomoca rozdzki w photo-paint a reszte juz automatem zwektoryzowac w zal. efekt.
pozdr.
Karolla - 11 Listopad 2011, 20:43
niestety nie wiedzę obrazka (mam corela 11).. ale czy możesz przybliżyć mi "automatycznie zwektoryzować w zależności efektu" ? ;/ przepraszam, że pytam o takie podstawy ;/
wawel - 11 Listopad 2011, 20:56
w zal. wersja 9, a automatycznie tzn np w corel TRACE (jest to pokazane u spina na tym filmie z pierwszego linka) choc jesli masz wersje 11 to lepiej to zrobic w darmowym programie inkscape (sciezka -> wektoryzuj bitmape) duzo to lepiej wychodzi niz w corelach ponizej X3
kula69 - 11 Listopad 2011, 21:08
Karolla, witaj - w sitodruku 1 kolorowym efekt mory nie powinien się wystapic ponieważ możesz swobodnie obrócisz na siatce wzór a jeśli ją prawidłowo naświetlisz to rasterki i tak i tak wyjdą dobrze wypłukana o ile dasz liniature przy sicie 120 - 60 to będziesz miała wrażenie że słonia drukujesz a nie rastry Nie bój się prób z rastrami bo... to jest dość łatwe
Karolla - 11 Listopad 2011, 21:30
dobrze się mówi "nie bój się"... jak ja spękana jestem, że ho ho ..
wawel instaluje sobie ten programik, o którym wspomniałeś i zobaczymy, czy coś wskóram
chezare - 11 Listopad 2011, 21:32
Kula chcesz wykończyć koleżankę? Przecież ona nie wie co to jest liniatura i z czym to się je. Jak masz chwilę czasu to jej wytłumacz bo ja z sitodrukiem nie miałem nic do czynienia.
Kamilla to co ja Ci przesyłam nie ma niestety nic z automatu, wszystko jest rysowane
Ja bym się nie bał wykorzystywania bitmap, tak jak radził Malutki, a pewnie i Wawel i Kula powiedzą to samo. W takim przypadku robota ogranicza się do paru kliknięć, które zamienią kolorowy obrazek w czarno-biały.
Karolla - 11 Listopad 2011, 22:16
zaglądnijcie w załącznik i proszę o wyjaśnienie jak jakiemuś głąbowi :)
wawel - 12 Listopad 2011, 11:20
zobacz sobie tez ten film tu dobrze widac jak to jest obrysowywane.
http://www.youtube.com/watch?v=TaxI8lDDaLw
chezare - 12 Listopad 2011, 12:34
Objaśnienie.
Karolla - 12 Listopad 2011, 14:13
ooo bardzo ten filmik mi pomógł... dzięki wawel..
siedziałam chyba z 5 godzin.. ale ale... :) WYSZŁO !!!
przynajmniej mnie się efekt podoba... zerknijcie i powiedzcie na co jeszcze zwracać uwagę
s-p-i-n - 12 Listopad 2011, 16:21
Karolla napisał/a: | ooo bardzo ten filmik mi pomógł... dzięki wawel..
siedziałam chyba z 5 godzin.. ale ale... :) WYSZŁO !!!
przynajmniej mnie się efekt podoba... zerknijcie i powiedzcie na co jeszcze zwracać uwagę | przydaloby sie jeszcze doszlifowac wezly by byly bardziej gladkie a nie ostre, cos na wzor http://www.youtube.com/watch?v=tFRn0Ng47q4 (patrz 10 minuta 40 sekunda)
restauro - 12 Listopad 2011, 18:33
Rozłożyłem Twojego smerfa na czynniki i zamiast jednego znalazłem armię
Karolla - 12 Listopad 2011, 21:56
no to trochę za dużo ;/ hmm za dużo razy klikałam czy jakiś inny błąd ?
zlooty - 18 Listopad 2011, 08:35
Witam wszystkich ,niestety w tej dziedzinie nie jestem specem a potrzebuje pilnie pomocy mam plik jpg a musi być w cdr tak aby był pliki do naduku flex żeby dały się powycinać plterem, w jednym z formatów: np. .cdr X4
Czy jest ktoś w stanie mi to zrobić ?? Byłbym bardzo wdzięczny .
Plik mogę podesłać na priv albo mail .
chudy206 - 3 Luty 2015, 15:19
odgrzeje kotleta
Potrzebuje zrobic z tego jpg na wektor i nie ogarniam tego wcale :)
pomoze ktos ?
s-p-i-n - 3 Luty 2015, 15:45
prosze
chudy206 - 3 Luty 2015, 20:15
WOW
dzieki dla mnie to czarna magia
nsx999 - 16 Marzec 2015, 17:20 Temat postu: Poszę o pomoc JPG na Corel Potrzebuje przekonwertować plik JPG na plik Corela... nie znam się na tym kompletnie... i potrzebuję tego jak najszybciej, czy ktoś może mi pomóc ?
DOWNLOAD
http://speedy.sh/872us/HERB-BLACK.JPG
restauro - 16 Marzec 2015, 18:11
Wektor
nsx999 - 16 Marzec 2015, 18:29 Temat postu: DZIĘKUJĘ Jutro będą wiedział czy to wystarczy dla osoby robiącej nadruk. Dziękuję za pomoc !!
restauro - 16 Marzec 2015, 18:45
nsx999 napisał/a: | czy to wystarczy dla osoby robiącej nadruk |
Oryginał był dobrej jakości wiec nie było problemu z zamiana na wektor .
nsx999 - 16 Marzec 2015, 18:58 Temat postu: Corel 9 Będzie to odpowiednie do wersji Corel 9 ?
|
|