Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - warkocz w Corel X5

szczepan52 - 18 Październik 2011, 17:34
Temat postu: warkocz w Corel X5
Mam Corel X3
Czy Corel X5 potrafi zrobić warkocz.
Czyli na przemiennie prowadzę wstążki.
zobacz okładkę kursu
http://allegro.pl/ShowIte...47802809&beta=1

restauro - 18 Październik 2011, 18:47

Tak W CoreDraw wersja 3 można zrobić taki projekt.
szczepan52 - 19 Październik 2011, 13:14

Ale jak to zrobić w Corelu X3?
A jak jest w Corelu X5?

restauro - 19 Październik 2011, 13:55

W X3 i X5 robi się w taki sam sposób. Trzeba narysować ,nie ma opcji robienia "Warkocza " z automatu . Można np narysować jeden element Krzywymi Beziera lub Rysunk odręczny przez środek fragmentu plecionki ,następnie interakcyjny obrys rozłączyć i wypełnienie tonalne .
szczepan52 - 21 Październik 2011, 12:22

To znaczy, że trzeba czekać na X6 lub następne, może w którymś będzie funkcja robienia warkocza lub węzła bez rozłączania lini.
Cysorz - 21 Październik 2011, 12:30

Chyba na X74 :mrgreen:
restauro - 21 Październik 2011, 13:16

szczepan52 napisał/a:
To znaczy, że trzeba czekać na X6 lub następne, może w którymś będzie funkcja robienia warkocza lub węzła bez rozłączania lini.

Nie liczyłbym na to specjalnie. Robienie warkocza trochę przypomina robienie kółek olimpijskich , szczególnie przeplatanie i nie jest zbytnio skomplikowana operacja,chociaż jeśli chce się dobrze zrobić trzeba poświęcić trochę czasu. Ważna jest sama idea którą program pozwala zrealizować.

iraslbn - 21 Październik 2011, 21:41

Można "warkocz" zrobić na wiele sposobów, i nie ważne czy X3 czy X5. Jedno jest pewne program za Ciebie tego nie zrobi :)
Tomy M. - 1 Listopad 2011, 00:45

W Corel X74 będzie pewnie do zestawu mikrofon dołączony ... i trzeba będzie tylko powiedzieć: ... Corel kolego zaprojektuj mi warkocz, piękny kolorowy warkocz na okładkę książki, ważne aby był piękny!!! - O!!! Podoba mi się! Zajebisty! - Szefie chciałbym 2000 zł premii za ten piękny projekt i miesiąc wolnego.
... wiecie co? Gdy czytam takie posty jak kolegi @szczepan52 to mi włosy stają dęba! Czy w Ilustratorze lub PS'sie jest już narzędzie "ZRÓB SE WARKOCZ"?!